NYT оприлюднили нові докази, як російські солдати страчували людей у Бучі

image
20 Травня 2022, 20:10
Поділитися:

20 травня 2022 г. 19:49

The New York Times опублікувало велике розслідування, включно зі свідченнями свідків, фото та відеофіксацією, як рашисти страчували чоловіків у Бучі 4 березня. Поважне ЗМІ називає це військовим злочином.

Про це, як передає KВ, йдеться у матеріалі The New York Times

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Повідомляється, що російські десантники стратили щонайменше вісьмох українців у передмісті Києва, що є потенційним військовим злочином.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Буча, Україна. Це останній раз, коли чоловіків бачать живими: на двох відео російські десантники марширують їх під дулом зброї вулицею в передмісті Києва в Бучі. Частина українських полонених згорблена, тримаються за пояси тих, хто йде перед ними. Інші тримають руки за головою. “Ідіть праворуч, сука”, — наказує їм один із солдатів”, – коментує видання оприлюднене відео.

“Відео зняті 4 березня камерою безпеки та свідком у сусідньому будинку та отримані The New York Times, є найчіткішим доказом того, що чоловіки перебували під вартою російських військ за кілька хвилин до страти”, – видання.

“Там, біля паркану, лежать заручники”, – розповідає той, хто знімає одне з відео. Рахує: “Раз, два, три, точно, чотири, п’ять, шість…” Загалом утримують дев’ять осіб.

“Чоловіків змусили опуститися на землю, в тому числі один одягнений у яскраво-блакитний світшот з капюшоном. Вісім свідків розповіли The Times, що сталося далі. Солдати відвели чоловіків за сусідню офісну будівлю, яку захопили росіяни, і перетворили на імпровізовану базу. Були постріли. Полонені не повернулися. Відео з дрона, зняте днем ​​пізніше, 5 березня, також отримане The Times, є першим візуальним доказом, який підтверджує розповіді очевидців. На ньому було видно трупи, які лежали на землі біля офісної будівлі на вулиці Яблунській, 144, а біля них стояли на варті двоє російських солдатів. Серед тіл виднівся яскраво-блакитний спалах — полонянка в блакитній кофті. Фотографія тіл страчених чоловіків, які лежать у дворі, деякі зі зв’язаними руками, була серед фото, які привернули увагу всього світу на початку квітня після відходу російських військ з Бучі. Російські лідери на найвищих рівнях неодноразово заперечували правопорушення в Бучі та описували зображення як “ провокацію та фейк. Але тижневе розслідування The Times надає нові докази — включаючи три відео — того, що російські десантники схопили та навмисно стратили чоловіків, сфотографованих у дворі, що прямо причетно ці сили до ймовірного військового злочину. Міністерство закордонних справ і оборони Росії не відповіли на запити про коментарі щодо висновків The Times”, – повідомляє видання.

Щоб з’ясувати, що трапилося з цими людьми, The Times провела тижні в Бучі, опитуючи вцілілого, свідків, поліцейських і військових. Журналісти зібрали раніше неопубліковані відео з дня страти — одні з єдиних на сьогодні доказів, що дозволяють простежити остаточне пересування жертв. The Times перевірила соціальні мережі на предмет повідомлень про зниклих безвісти, поспілкувалася з членами сімей жертв і вперше встановила особу всіх страчених чоловіків і чому більшість з них стали мішенню.

“Це були чоловіки і батьки, робітники продуктових магазинів і заводів, які до війни жили звичайним цивільним життям. Але з обмеженнями на виїзд чоловіків з країни, а також з рішучістю захистити свої громади, більшість чоловіків приєдналися до різних сил оборони за кілька днів до того, як їх убили. Майже всі вони жили в декількох хвилинах ходьби від подвір’я, в якому згодом лежать їхні тіла”, – додали у виданні.

На кадрах з камери спостереження навпроти Яблунської, 144 видно, як російські десантники окупували Бучу приблизно в той час, коли було страчено групу чоловіків.

“Через чотири тижні, після відходу російських військ з Бучі, репортери Times відвідали місце страт. Стіна та сходи будівлі були порізані кульовими отворами. З іншого боку двору, за кілька футів від місця, де лежали тіла, були стріляні гільзи 7,62x54R, які використовувалися в кулеметах радянської розробки ПК і снайперських гвинтівках Драгунова, які зазвичай використовувалися російськими військами. The Times також знайшла всередині будівлі невистріляний патрон 7,62x54R”, – додали у виданні.

Нагадаємо, до міста Буча на Київщині прибули перші модульні будинки для мешканців, які втратили своє житло внаслідок дій російських окупантів. Вони будуть встановлені на території місцевої школи.

Читайте: До Бучи привезли перші модульні будинки для втративших житло мешканців

фото: NYT

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона