Новий збірник рецептів для шкільних їдалень: чи буде в меню броварських учнів полента, мусака та ягідний соус?

image
26 Лютого 2019, 20:51
Поділитися:

У середині січня на сайті Нової української школи з’явилося повідомлення про затвердження  нового  рецептурного збірника для шкільних їдалень, куди потрапили 110 нових перевірених та ухвалених офіційно рецептів, розроблених переможцем шоу «Майстер шеф-5», реформатором  шкільного харчування Євгеном Клопотенком. А через місяць  Євгеній повідомив,  що рецептурний збірник для шкільних їдалень став доступний до завантаження і кухарі можуть ним користуватися. Чи зросте вартість харчування за новими рецептами і чи з’являться в броварських шкільних їдальнях  страви за рецептами від Клопотенка? 

 Наразі чинний збірник рецептур, за яким готують у навчальних закладах, датований 1957 роком. Як зазначає Євген Клопотенко, система, яка була непохитною протягом 70-ти років, нарешті починає змінюватися.

Євген Клопотенко – переможець шоу «Майстер шеф-5», кулінарний експерт на «Сніданок 1+1», автор і керівник проекту «Нове шкільне  харчування». У 2017 році отримав грант на написання та впровадження збірника рецептур для харчування в українських шкільних закладах.

Євген Клопотенко

Нагадаємо, в середині січня на своїй FB-сторінці Євгеній опублікував  відповідний висновок Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яким підтверджено, що всі 110 рецептів з його збірника перевірено і затверджено офіційно.

А вже 23 лютого кулінарний експерт повідомив, що кожен охочий  може зайти на сайт http://cultfood.info/  і безкоштовно завантажити собі  рецепти 110 страв: салати, перші страви, другі, десерти, соуси та напої.  Друкованого варіанта рецептурника  поки що немає, його можна лише скачати.

Як зазначає Євгеній, мета нового збірника – навчити дітей їсти смачно та різноманітно. Тому серед страв є картопляний гратен, мусака, болоньєзе, ньокі, полента, бігос, фалафель, цибулевий конфітюр, ягідний соус та ще багато іншого.

Окрім того, вказує реформатор шкільного харчування, у меню є суто українські страви, щоб  дитина з малого мала уявлення про національну кухню: справжній полтавський борщ зі сливовим варенням (замість цукру) за традиційним рецептом, шпундра, круп‘янка, товченка. Усі страви – із корисними спеціями та пряними овочами, щоб дитина знала як це «жити смачніше», і харчувалася не лише сосисками та макаронами, як завжди.

Ось так виглядають сторінки із рецептурного збірника.

Ми запитали в директорів броварських шкіл, чи  чули вони про альтернативне харчування в школі, яке пропонує Євгеній Клопотенко, і якщо чули, чи  впроваджуватимуть його в своїх навчальних закладах?

Директор ЗОШ №2 Валерій Кощєєв про новий рецептурний збірник поки що нічого не чув. Однак  «за» зміни в шкільному харчуванні. Та переш ніж їх впроваджувати, хоче прочитати, що ж пропонує Євгеній Клопотенко.

Директорка 10 школи Надія Боліла також поки що не чула про такий збірник і які страви можна за ним готувати в школі. І відразу переймається, що у них велика школа і кухарі не встигнуть, наприклад, наліпити на всіх школярів вареників.

Директорці ЗОШ №1 Олені Рокоман про запропоноване альтернативне харчування відомо, однак  із рецептами ще не знайомилася. Питання шкільного харчування на часі, зазначила директорка, і варто щодня вносити певні зміни, тож після опрацювання нового рецептурника приймуть відповідне рішення.

У СШ №5 також чули про збірник від Клопотенка, однак ознайомитися із новими рецептами страв ще не встигли. А те, що харчування змінюватимуть – це однозначно, зазначив директор школи Сергій Редько.

Безпосередньо про те, що є новий збірник рецептів для шкільного харчування, який до того ж уже можна завантажити, директор НВК Андрій Холодний не чув. Однак із ідеєю столичних батьків запровадити вже наступного року альтернативне харчування в деяких київських школах – знайомий. Однак зазначає: опитування в їхній школі показало, що діти харчуванням задоволені. Але планує познайомитися із напрацюваннями молодого реформатора.

У 3 школі про новий рецептурник знають і навіть із групою батьків обговорювали можливість впровадження альтернативного харчування, повідомила директорка школи Лілія Гладишевська.

Тримає «руку на пульсі» щодо можливості  впровадження альтернативного харчування в своєму навчальному закладі  директорка ЗОШ № 9 Олена Турковська. Пані Олена навіть дивилася  прес-конференцію, де відбувалося затвердження нових 110 рецептів, і повідомила про таке  ноу-хау шкільних кухарів. Наразі в школі  планують познайомитися із пропозиціями шеф-кухаря Клопотенка та можливістю втілення нових рецептів на своїй шкільній кухні.

Для кожного, хто буде готувати за збірником, Євген Клопотенко  додав примітки: інформацію про те, що це за страви з дивною назвою та поради, як зробити їжу смачнішою, красивішою та такою, щоб вона готувалася швидше та легше.

Як зазначає Євгеній, страви за технікою виконання не складніші за старі, а  ціна на шкільні обіди не зросте – вони все прорахували.

Змінювати меню впродовж навчального року в школах не забороняється. Для цього його необхідно подати в Департамент освіти.

Також на сайті можна прочитати, в яких столичних школах вже відбулася дегустація страв від Клопотенка, що сподобалося школярам, а що вимагає допрацювання, та що робити батькам, якщо у них є сумніви щодо  якості страв у шкільній їдальні.

За всіма новинами можна слідкувати на сторінці Нове шкільне харчування I Cult Food.

Фото – зі сторінки Євгенія Клопотенка

Джерело: Трибуна Бровари