Новий рекорд кору: у Броварах за тиждень близько 10 випадків

image
26 Березня 2019, 18:41
Поділитися:

Із 14 по 21 березня у Броварах зареєстрували 8 випадків захворювань кором із-поміж дорослих. Тим часом серед дітей уже другий тиждень підряд не реєструють випадків недуги взагалі. Такі показники є рекордними. Одразу восьмеро хворих на кір дорослих за 7 днів не реєстрували щонайраніше з липня минулого року. А два тижні підряд не траплялось хворих дітей востаннє у жовтні. Такі висновки можна робити з аналізу звітів броварського районного відділу лабораторних досліджень. Водночас первинна медицина міста звітує про 9 дорослих і 2 дітей, які заразились кором за тиждень.

Як ідеться в останній доповіді відділу лабораторних досліджень, минулого тижня кором захворіли 8 осіб у Броварах – усі дорослі. Під час проведення епідемічного розслідування відділ лабораторних досліджень установив, що ніхто з пацієнтів не був вакцинований від кору. Тепер усі недужі перебувають на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні броварської лікарні.

Утім, під час оперативної наради 25 березня представник Броварської багатопрофільної клінічної лікарні Анатолій Бурий повідомив, що в медзакладі за звітний тиждень перебувають лише шестеро хворих на кір. Іще один – із Великої Димерки. Тим часом керівник первинної медицини Ігор Кравцов зазначив, що в Броварах зареєстрували 9 хворих на кір дорослих.

Зі слів Ігоря Кравцова, його відомство також зафіксувало двох хворих на кір дітей. Однак у відділі лабораторних досліджень повідомляють, що жодної хворої дитини за тиждень на кір у місті не було. Установа не реєструє таких дітей уже другий тиждень підряд. Нагадаємо, із 7 по 14 березня фахівці встановили 4 випадки кору – всі вони були так само серед дорослих.

Відділ лабораторних досліджень у Броварах

«Трибуна Броварів» проаналізувала звіти відділу лабораторних досліджень, починаючи із липня 2018 року. Відтак, протягом такого тривалого часу не реєстрували хворих дітей лише двічі – з кінця вересня до середини жовтня минулого року (три тижні підряд) і на межі серпня та вересня (протягом двох тижнів).

У той самий час щонайраніше з липня 2018 року вперше зареєстрували так багато хворих дорослих за тиждень. Позмагатися із таким показником може лише перший тиждень лютого цього року, коли захворіли 7 дорослих, а також 6 дітей. Той тиждень став рекордним із початку навчального року – і серед дорослих, і серед дітей, і за загальним показником.

Як зазначають у відділі лабораторних досліджень, станом на 22 березня з початку року в місті та районі на кір захворіли загалом 166 осіб, серед яких дітей – 68. Безпосередньо в Броварах зафіксували 109 випадків недуги, зокрема 48 – у неповнолітніх.

На цей час у медичних закладах міста достатньо вакцин для здійснення щеплень проти кору, йдеться у звіті відділу лабораторних досліджень. За інформацією МОЗ, станом на 1 березня у Київській області наявно 56 979 доз вакцини КПК («Пріорикс»).

Згідно зі свіжими даними МОЗ, унаслідок зростання рівня вакцинації, у більшості областей щотижня реєструють усе менше нових випадків кору. Водночас у 6 регіонах показники зростають – серед них і Київська область. Зростання захворюваності фіксують також на Хмельниччині, Тернопільщині, Дніпропетровщині, Харківщині та в місті Київ. Причому саме в столиці минулого тижня зареєстрували найбільше нових випадків високозаразної недуги.

Безоплатну вакцинацію в Україні проводять усім дітям до 18 років, зокрема й тим, які раніше отримали фальшиві довідки про щеплення. Окрім того право на введення доз мають дорослі із групи ризику – військовослужбовці, учасники ООС, студенти, освітяни та медики.

Джерело: Трибуна Бровари