Новий погляд на Шевченка та літопис сучасності демонструють у музеї

image
15 Вересня 2020, 15:30
Поділитися:

До 16 вересня в атріумі Національного музею Шевченка триває авторська виставка Ростислава Лужецького «Найдовший рік».

13 картин, на яких майданівські протистояння, відчуття війни і смерті, алюзії на Шевченків 13-місячний щоденник «Журнал» й марійні образи об’єдналися у своєрідний літопис. Над проєктом автор працював близько шести років, а умовний відлік його календаря розпочато 18 лютого 2014 року.

– Мій «Найдовший рік» почався з картини «Сон», найдовший особистий Шевченків рік – в очікуванні звільнення – завершено в «Журналі» віршем «Сон» («На панщині пшеницю жала»), найдовший рік для України триває, ніби сон, – каже автор.

Сюжети картин та закладені в них символи виростають із матеріально втіленого на письмі слова чи залишеної в історії події: будь то алюзія на біблійний сюжет (картина «Пускай хліб свій по крові», або ж числова символіка на умовний човнах (картина «Повернення», тут кожне число – це дата однієї з найтрагічніших подій від 2014 року). І звісно ж, для глядача лишається простір для власних перетворень і присвоєнь символів «Найдовшого року».

Наскрізним творчим прийомом для робіт Ростислава Лужецького є поєднання пластичних рішень із живописом. А нова авторська техніка, представлена в експозиції «Найдовший рік», побудована на опрацюванні пластичності тканини як матеріалу (найповніше представлено в триптиху «In memoriam»). Автор використовує тканину не для декоративності чи підтримки сюжету, а для творення предметних образів.

Нагадаємо, Ахтем Сеітаблаєв отримав у столиці особливу нагороду​.

Марія Катаєва

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ