Новий опалювальний сезон у Броварах: буде з міні-ТЕЦ? | Трибуна

Новий опалювальний сезон у Броварах: буде з міні-ТЕЦ? | Трибуна
28 Травня 2024, 19:35
Поділитися:

Попри те, що пересічні громадяни насолоджуються щедрим травневим теплом, комунальники всієї України вже готуються до наступної зими. За складних умов у енергетеці через ворожі обстріли, зима 2024/25 може бути найскладнішою в історії країни. Проте в Броварах переконують, що все не так страшно, адже до холодів готуються вже зараз.

Сьогодні під час засідання «бюджетної» комісії громадський активіст, ветеран АТО, учасник російсько- української війни Олександр Остапкович порушив питання підготовки громади до наступного опалювального сезону, який обіцяє бути важким. А саме мова про встановлення міні-ТЕЦ, які працюють від підключення до існуючих газових магістралей міста.

Остапкович зауважив, що такі установки були б дуже доречними для життєзабезпечення інфраструктурних об’єктів, ліцеїв, лікарень тощо, оскільки здатні покривати потреби доволі великих площ і потужностей.

Зі слів активіста, орієнтовна вартість однієї такої міні-ТЕЦ складає 12-13 млн грн ( в залежності від вартості проєкту), проте це може вирішити питання з теплопостачанням і забезпеченням електроенергією чималої кількості споживачів у Броварах.

Начальниця управління БЖКГІТ Світлана Решетова зауважила, що перемовини зі встановлення таких станцій ведуться, проте це питання в компетенції КП «Броваритепловодоенергія», яке розглядає відразу декілька варіантів забезпечення теплом споживачів на наступний опалювальний сезон.

За роз’ясненнями журналісти «Трибуни» звернулись до заступниці начальника КП «Броваритепловодоенергія» Владлени Боровської.

«У цьому напрямку ведеться активна робота. На наступному тижні ми спілкуватимемось із різними постачальниками, позаяк пропонують різні варіанти отримання таких когенераційних установок (міні-ТЕЦ). Один із варіантів – через фонди, наприклад, як допомога від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), які надають їх безкоштовно громаді, а місто вже передає їх нашому підприємству. Інший шлях – це варіант оренди. У цьому випадку ми закуповуємо електроенергію (що виробляють орендовані міні-ТЕЦ) по нижчій ціні, ніж ринкова, а також по низькій ціні закуповуємо скидне тепло, яке виробляється в процесі генерації електроенергії. Тож який варіант буде кінцевим – наразі говорити рано, адже ми розглядаємо відразу декілька пропозицій і шляхів встановлення когенераційних установок», повідомила Боровська.

Також пані Владлена пояснила, що такі установки приєднують до існуючих труб газопостачання і потім із природнього газу генерується електроенергія. Скидне тепло – це вторинний продукт після виробництва е/е, і його також можна використовувати для опалення приміщень тощо.

Додатково Боровська зазначила, що заявки у фонди, які надають міні-ТЕЦ громадам, підприємство вже подало та очікує на відповіді.  Для безперебійного надання послуг населенню, КП «Броваритепловодоенергія» міні-ТЕЦ потрібно встановлювати на кожній котельні. Для під’єднання потрібен доступ до газової труби середнього тиску, тож наразі комунальники подали заявки і розглядають можливість встановлення 5-ти таких установок.

Чи можна встановлювати міні-ТЕЦ на інших об’єктах?

Владлена Боровська пояснила, що така можливість є за умови доступу до труби середнього тиску газу і укладеного договору з АТ «Київоблгаз» на розподіл і постачання блакитного палива.

Яка альтернатива?

Єдиною альтернативою на сьогодні є дизельні генератори. Боровська зазначила, що наразі всі теплові і водопостачальні об’єкти, а також об’єкти водовідведення КП «Броваритепловодоенергія» забезпечені саме такими генераторами.

Проте електрогенерація з газу є набагато вигіднішою: «Виробництво енергії для роботи насосів на дизельному генераторі під час торішнього блекауту вартувало підприємству 16 грн/кВт, коли звичайна вартість е/е складала, умовно, 6 грн. Точну вартість генерації енергії на газі ще не рахували, проте закуповувати будемо її по тій ціні, що і для населення. Відтак вже можна говорити, що така електроенергія коштуватиме набагато дешевше в порівнянні з «дизельною», – розповіла пані Владлена.

Фото: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури

Читайте також:

Субсидії залишаються активними і після опалювального сезону. Деталі

Чому українцям варто готуватися до частіших відключень світла

Фекальний колапс у Броварах: усі асенізаційні точки закрито. Чому і що буде далі?

У Броварах через «заточки» замовили хімію для очистки води на чверть дорожче від Борисполя й Обухова

Джерело: Трибуна – Бровари