Новий герб Броварів: історія створення | Трибуна

image
12 Квітня 2024, 19:45
Поділитися:

Чи задумувались ви, ЩО зображене на гербі Броварів? Хто його створив? Чи насправді символіку затвердили у 2006 році, як переконує Вікіпедія? На ці та інші питання шукали відповіді журналісти «Трибуни-Броварів».

Офіційно нову символіку міста – новий герб, прапор і гімн – затвердили рішенням сесії Броварської міської ради 29 грудня 2005 року. Це зафіксовано в архівних документах (рішення БМР від 20.12.05 №859-41-04), хоча Вікіпедія та і друковані видання місцевих істориків пишуть, що символіку затвердили 26 січня 2006 року. Насправді рішенням БМР від 26.01.06 №891-43-04 затвердили «Положення про зміст, опис та порядок використання символіки міста Бровари».

Офіційний опис герба міста Бровари такий:

«Герб подано у чотирикутному щиті із заокругленою нижньою частиною, який накладено на декоративний бронзовий картуш, що увінчаний срібною мурованою короною з тризубом, як символ міста.

На голубому тлі зображено в жовтому кольорі церковні вежі з куполами, церкви на честь Святих Петра і Павла – покровителів і духовних вартових – як захисних символів міста Бровари.

Водоносна артерія і фонтан на гербі білого кольору (білий колір, яким зображено на гербі підземні грунтові води і фонтан, а також розвилка на прапорі міста в оригіналі мають срібний колір, на папері – білий) у вигляді роздвоєного фонтану, що символізує мінерально-цілющі підземні води в надрах нашого міста, та їх вододіли, а також розвилку доріг у місті, які проходять на Північ і на Схід Київщини.

Нижня частина герба зображена в зеленому кольорі, що символізує ліси, які оточують місто Бровари».

Затвердженню саме такого герба передувала річна робота цілої групи людей.

Чому вирішили змінити герб?

Поштовхом щодо ухвалення рішення щодо зміни геральдики Броварів був лист Голови Українського Геральдичного товариства Андрія Гречила в 1999 році. Товариство рекомендувало переробити герб Броварів із огляду на те, що він містить негеральдичні елементи. Ба більше, вони були невдало поєднані. Також на гербі радянських часів було зазначено назву міста та дату заснування, що не дозволено основними правилами геральдики.

Прапор і гербПідняття українського прапора над Броварською міськрадою (15 вересня 1991 року). Фото – Вікіпедія

Задля формування цілісної геральдичної системи і її впорядкування відповідно до Указу Президента України від 18.05.2000 р. «Про впорядкування геральдичної справи в Україні», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», історичних традицій та сучасної практики, при територіальному та муніципальному гербо- і прапоротворенні має бути дотримано низку геральдично-вексикологічних норм і рекомендацій. Тож розпорядженням Броварського міського голови від 20.02.2004 р. №27 було створено робочу групу з питань приведення зразків прапора та герба міста Бровари у відповідність до норм геральдики. Згідно плану роботи, оголосили конкурс на кращий проєкт герба та прапора міста. Конкурс тривав 3 місяці.

На конкурс представили три проєкти різних авторів

Автор першої ідеї – броварський краєзнавець Володимир Гузій. Графічно відтворив задумку художник Іван Біліченко. Герб подавався в щиті з заокругленою нижньою частиною. Для забезпечення повноцінності герба використано сюжет легенди, пов’язаний із виникненням міста. Це асоціативний символ – постать вершника зі списом у руці з легенди про засновника міста – чернігівського Солов’я, або ж із легенди про золотого вершника. Синьо-зелені кольори символізували небо, Десну та ліс. Щит вінчала срібна міська мурована корона з трьома зубцями – символ міської громади.
Друга ідею запропонував студент 4-го курсу Міжнародного університету лінгвістики і права броварець Євген Черняк. Іспанський щит, обрамований золотим картушем і увінчаний срібною міською мурованою короною з трьома зубцями. У зеленому полі – церковна споруда із золотим куполом. За задумом автора, церква символізувала колишню приналежність броварських земель до Больнично-Троїцького монастиря. Шишки і листки хмелю перегукувались із назвою міста – «легендарних» броварень, у яких монахи варили пиво. Зелений колір символізував надію, радість і достаток. Поєднання всіх символів відображало період зародження славної історії як самого міста, так і його назви.
Третій проєкт представив член Українського Геральдичного Товариства Олександр Лісніченко. Він пропонував основним елементом зробити зображення Розвилки (як і на радянському гербі), перехрещені списи (як символ козацького минулого Броварів і так само перегукувалось із легендою про Солов’я), лапчастий козацький хрест (на знак давніх зв’язків міста із Києво-Печерською лаврою) і шишку хмелю – символ броварництва.

Герби

Усі проєкти оприлюднили в засобах масової інформації. Журналістам «Трибуни» вдалось знайти їх у двох газетах того часу – «Броварська панорама» №8 за червень 2005 року та «Нове життя» №45 за 8 червня 2005 року.

Громадські слухання відбулись 10 червня 2005 року у МКЦ «Прометей». Там були присутні краєзнавці, художники, митці, чиновники, представники влади та інші. Тоді всі запропоновані проєкти зазнали критичних зауважень, відтак вирішили продовжити конкурс із урахуванням нових ідей.

Однак тоді найбільше голосів (28 із 273 зареєстрованих осіб) присутні віддали за удосконалення ідеї авторства Гузія – планувалось, що герб вінчатиме легендарний засновник міста князь Соловей, якого в російському фольклорі перетворили на розбійника.

Герб

Остання публікація у пресі, яку вдалось знайти у збереженій періодиці на тему обговорення герба, датується 15 червня 2005 року в газеті «Нове життя» (№47). Проте журналістам «Трибуни» вдалось поспілкуватись із двома авторами ідей – Євгеном Черняком та Володимиром Гузієм. Обидва запевняють, що їм невідомо, коли і за яких обставин змінили рішення і взяли за основу другу ідею герба з храмом, позаяк повторних громадських слухань не проводилось.

«Усе вирішили кулуарно. Хто ухвалював таке рішення – мені невідомо. Я категорично не згоден із легендою походження назви Броварів від пивоварень. Тут ніколи пиво не варили», запевняє краєзнавець Володимир Гузій.

«Мені повідомили, що тільки мою ідею беруть за основу. Шишки хмелю змінили на ґрунтові і цілющі води. На цьому тоді наполягала співробітниця Броварського краєзнавчого музею Павлина Кірієнко. Деякі деталі замінили, іншим надали «сакральних значень». За моєю ідеєю геральдичне зображення храму символізувало лише зв’язок із монастирем. Потім у описі додали про храм Петра і Павла…», розповів Євген Черняк.

На сьогодні відомо, що остаточне зображення герба намалював український книжковий графік Кость Лавро, відомий оформленням книг видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га». Автор прапора Броварів Олександр Лісніченко.

Нині герб вінчає стелу на в’їзді у Бровари зі сторони Києва на Броварському шосе. Також мозаїчне панно є у холі Броварської міськради, малій залі засідань і на адмінбудівлі на майдані Свободи.

адмінбудівля на майданіГерб на адмінбудівлі
Цікаве про герб і прапор

На святкуванні Дня міста у 2008 році з повітряних кульок створили найбільші в Україні панно із зображенням герба та прапора Броварів. На кожне з них, що було розміром 10 на 14 м, пішло по 26 тисяч повітряних кульок. Цей рекорд занесли в «Книгу рекордів України». Тоді ж 5 тисяч школярів одночасно заспівали гімн міста, чим встановили ще один рекорд.

ГербГерб із повітряних кульок (фото segodnya.ua)

Вперше новий прапор Броварів підняли 1 лютого 2006 року. Цю інформацію можна прочитати в газеті «Нове життя» за лютий 2006 року. В тій же публікації зазначено, що храм Апостолів Петра і Павла, зображений на гербі, – історичний, який був до війни на місці сучасного парку ім. Шевченка. Про це тоді розповіла ЗМІ секретар міськради Любов Горбатюк.

Прапор БроварівПро перше підняття нового стяга в Броварах
Прапор БроварівПрапор біля міськради

А Вам подобається сучасний герб і прапор Броварів?

Читайте також:

Цілюще джерело: у Броварах могла б бути санаторно-курортна зона. Але…

600 тис.грн у Броварах планують виділити на відзнаки, почесні грамоти, сувеніри, подарунки від міськради

Озера в Броварах на вул. Ольги Кобилянської зроблять декоративними водоймами

Без дозвільних документів: у Броварах на вул. Онікієнка, 131 «виріс» самобуд

Джерело: Трибуна – Бровари