Новорічний фейєрверк: про стрес для АТОвців та місцеві заборони для «галочки» | Трибуна

image
3 Січня 2020, 20:13
Поділитися:

Новорічні свята – час відпочити і розслабитися. Але з деяких причин як перше, так і друге не доступне для всіх українців. Останні п’ять років у різних містах Україні діє обмеження на використання піротехнічних засобів, здебільшого у зв’язку з військовими діями на Сході України. Але чим далі від зони бойових дій, із року в рік гучніше лунають святкові вибухи у містах та селах України. Кількість скарг та військові зведення вказують на те, що «святковий» салют гримить, як мінімум, невчасно. Чому ж варто утримуватись від «вибухових» святкувань?

Місцеві заборони для «галочки» ?

«Трибуна» вже писала про те, що напередодні Нового року виконком БМР прийняв чергове рішення про тимчасову заборону використання піротехнічних засобів. Не плутайте із забороною продажу салютів та фейєрверків, адже купити засоби для «яскравого»  святкування можна як легально, так і «з-під поли». «Тимчасовість» рішення виконкому, очевидно, обумовлена рамками проведення Операції об’єднаних сил, оскільки жодних інших натяків на те, коли ж можна буде запускати салюти, в рішенні немає.

Новий рік – без салюту і шуму. В Броварах оновили заборону

До того ж Закон України  «Про місцеве самоврядування» чітко встановлює межі повноважень виконавчого комітету (глава ІІ – самоврядні та делеговані повноваження), і серед них відсутні повноваження щодо прийняття рішень у частині введення подібних заборон чи обмежень. Тим самим законом (ч. 44 ст.26) визначено:
«… встановлення відповідно до законодавства правил із питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, додержання тиші в громадських місцях, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність… »  належить виключно до компетенції місцевих рад і вирішується на пленарному засіданні.

Цьогоріч місцеві депутати затвердили нові  правила благоустрою м. Бровари. Підпунктом 2.4.6 пункту 2.4 надали собі та виконкому повноваження з «організації забезпечення на території міста чистоти і порядку, дотримання тиші в громадських місцях». Окремо питання заборони чи обмеження використання піротехніки у Броварах жодного разу на розгляд депутатів не виносилось, а от виконком вирішив таки зайнятись  «організацією забезпечення» тієї самої тиші в громадських місцях. Але у цікавий спосіб.

Якщо ви читали згадане рішення виконавчого комітету, то ним тимчасово заборонено використання піротехнічних засобів як для фізичних, так і для юридичних осіб. Управління економіки та інвестицій мало повідомити про заборону всі ресторанні та розважальні заклади міста. Далі містяться рекомендації Броварському відділу поліції щодо «вживання дієвих заходів» та забезпечення контролю за дотриманням цього рішення і посиленням роботи щодо притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які вчиняють правопорушення, передбачені статтею 182 КУпАП. Указівку поліції дали ‒ можна спокійно святкувать. АЛЕ…

31.12.2019 року салют на парком «Перемога» у Броварах, відео ‒ Alexander Plakhov

Ну, пагналі…

Опубліковано Alexander Plakhov Вівторок, 31 грудня 2019 р.

Реакція поліції

Оскільки салютували в новорічну ніч у більшості міст України, обурювались цьому факту також у більшості міст, то Міністерство внутрішніх справ вирішило прокомнетувати ситуацію: «…Пояснюємо: рішення про заборону піротехніки приймають міські чи сільські ради, кожна окремо…Однак, відповідні зміни до Кримінального, Кримінально-процесуального та Кодексу про адмінпорушення щодо відповідальності за запуск салютів не вносилися. Відповідно до Адміністративного кодексу, поліція лише слідкує за тим, щоб піротехніка продавалась із сертифікатами якості…». Але ж ви пам’ятаєте, що рішення  про заборону піротехніки Броварською міською радою не приймалось. Залишається сподіватись, що «гатять» у Броварах якісними фейєрверками…

Журналісти «Трибуни» поцікавились у броварських поліціянтів: чи надходили звернення від броварців та жителів району щодо порушення тиші салютами у новорічну ніч, і яких заходів було вжито?

За інформацією пресслужби Броварського відділу поліції ГУ МВС України у Київській області: «З 31.12.2019 по 01.01.2020 було зафіксовано 4 виклики (використання салютів), всі в м. Бровари. По приїзду поліцейських інформація не знайшла свого підтвердження. Щодо порушення тиші повідомлень не було».

Можливо салюти були неякісними та гупали у Броварах тихенько, а, можливо, мешканці не знають, де межа порушення тиші та спокою?

Шум як правопорушення і який рівень шуму допустимий?

Порушення правил дотримання тиші, здійснення будь-яких видів діяльності, наслідком якої є створення шуму, рівень якого перевищує встановлені законом санітарні норми  (для відповідного часу доби) ‒ передбачене законодавством правопорушення (це та сама 182 стаття адмінкодексу на порушення якої просив звернути увагу броварський виконком місцеву поліцію).

Шумом є певний рівень звукового тиску (вимірюється в акустичних децибелах  ‒ дБА), гранично допустиме значення якого для житлових приміщень становить:

з 7:00 до 23:00 – 55 дБА
з 23:00 до 7:00 – 45 дБА

У нічний час, із 22:00 до 8:00, законом забороняється гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, запуск салютів, феєрверків та використання піротехнічних засобів. Для порівняння приблизні усереднені орієнтири (в дБА):

30 дБА  ‒ розмова;
80 дБА ‒  робота двигуна вантажного автомобіля;
110 дБА  ‒ працюючий трактор на відстані 1 м;
130 дБА ‒ поріг больового відчуття.

Для настання негативного впливу, в сучасних реаліях доводити рівень шуму до больового порогу не обов’язково, адже вибухи короткочасних мирних салютів можуть провокувати довготривалі реакції у людей, які бачили війну «наживо» .

З моральної, етичної та медичної точок зору вплив звукових ефектів, що створює піротехніка на АТОвців та переселенців, ‒ негативний, бо в частини захистників та цивільних унаслідок військових дій на Донбасі може виникати посттравматичний стресовий розлад (далі ‒ ПТСР).

Для інформації : За даними фахівців США, загальна «базова» розповсюдженість ПТСР серед тамтешніх військових призовників варіює у діапазоні 3–6 %. Серед наземних підрозділів США на театрі військових дій в Іраку та Афганістані (у 2004–2007 роках) виявили розповсюдженість гострого стресу або ПТСР  у діапазоні 10–20%. У США кількість ветеранів, які зверталися за допомогою у зв’язку з ПТСР у Міністерство у справах ветеранів США, у 2004—2008 роках зросла із 274 000 до 442 000 осіб.

Полковник медичної служби Всеволод Стеблюк, станом на 2016 рік, оцінює розповсюдженість ПТСР серед військовослужбовців на театрі військових дій на Донбасі у 10–15%.Станом на червень 2017 року в Україні 280 тис. чоловік мали статус учасників бойових дій; за даними прокуратури, 500 учасників війни на Донбасі скоїли самогубство після повернення з зони бойових дій.

Звичайно, що не в усіх військових виникає ПТСР у класичному розумінні, але деякі його риси проявляються майже у всіх: військових, у переселенців (особливо у дітей).

За даними управління соціального захисту населення, у Броварах зареєстровано більше 1 тис. учасників бойових дій. Станом на 28 грудня 2019 року, на обліку перебуває 7840 внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, спалахи та звуки від салютів можуть стати спусковим гачком для повторного переживання психологічної травми чи загострення хвороби багатьох категорій громадян, як тих, які зазнали насилля, так і тих, які мають деякі психологічні чи психічні розлади.

Негативний вплив салютів, петард та фейєрверків відчувають на собі майже всі домашні улюбленці. Фахівці навіть радять займатись власникам відповідною дресурою або ж зайняти та відволікти тварину до настання відносної тиші після салюту.

Ваші дії щодо тих, хто вирішив скористатись піротехнікою

Якщо святкові вибухи дошкуляють вам понад міру, можна спробувати утихомирити «піротехніків» за допомогою профілактичної бесіди, або ж зафіксувати правопорушення щодо шуму (передбаченого ст.182 КУпАП) шляхом складання уповноваженим органом відповідного протоколу про адміністративне правопорушення.

Уповноваженим органом, у даному випадку, є посадові особи органів внутрішніх справ (Національної поліції). Протокол про адміністративне правопорушення направляється до державних органів. Згідно закону такий протокол мають розглядати:

адміністративні комісії при виконавчих органах місцевих рад (у Києві – адміністративна комісія КМДА)  – у випадку, якщо порушник не притягувався протягом року до адміністративної відповідальності за такі ж самі порушення (ст.218 КУпАП).
суди районних, районних у місті, міських судів – у випадку, якщо особа-порушник притягувалась протягом року до адміністративної відповідальності за такі ж самі порушення (ст.221 КУпАП).

Протоколи про адміністративне правопорушення розглядаються у 15-денний строк із дня одержання відповідним органом. Результатом розгляду протоколу є винесення особі ( щодо якої складено Протокол) відповідної постанови (як правило – про накладення адміністративного стягнення або про закриття справи).

Правові наслідки для винуватої у правопорушенні особи

Зафіксоване щодо шуму правопорушення (ст.182 КУпАП) тягне за собою:

попередження або накладення штрафу (адміністративного стягнення):

на громадян (від 85 до 255 грн);

на громадян-ФОП (від 255 до 510 грн);

у випадку, якщо правопорушення вчинено особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення – накладення штрафу (адміністративного стягнення):

на громадян (від 255 до 510 грн) із/або без конфіскації апаратури, яка завдає шум,

на громадян-ФОП (від 850 до 2550 грн) із/або без конфіскації апаратури, яка завдає шум

Крім того, паралельно із адміністративною відповідальністю, ст. 46 Закону встановлює відповідальність за порушення вимог щодо додержання тиші у вигляді штрафу в розмірі від 850 грн до 7650 грн. Але механізм та процедура застосування такої законодавчої норми – складні (заява на проведення експертизи до головного лікаря відповідного органу санітарно-епідеміологічної служби, формування комісії, експертиза, висновок тощо). За наявністю фактів, підтверджених доказами, заподіяння правопорушенням шкоди здоров’ю осіб, є можливість (додатково з іншими формами притягнення до юридичної відповідальності) вимагати від винної особи в судовому порядку відшкодування відповідної шкоди в повному обсязі.

P.S. Збираючись святкувати та купуючи піротехнічну продукцію, слід пам’ятати, що кожен яскравий постріл святкового снаряду має ще й інший, менш яскравий бік, який може затьмарити враження від будь-якого навіть самого світлого свята. А людська байдужість, що так часто супроводжує застосування святкових фейєрверків, на завтра залишить лише слід у вигляді сміття від учорашньої нічної забавки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари