Новорічні красуні від ДП «Макарівське лісове господарство» – Макарів Діловий

image
29 Грудня 2021, 00:41
Поділитися:

Традиція святкувати Новий рік з ялинкою пішла з Німеччини. Заснував її протестант Мартін Лютер. Хоча схожі традиції існували і задовго до нього.
Але мало хто знає, що раніше новорічні ялинки виглядали дещо вигадливіше. За однією з версій традиція прикрашати ялинку з’явилася у кельтських племен.
Стародавні слов’яни замість неї прикрашали дуб, березу і робили це прямо в лісі. Перші прикраси новорічного дерева мали дивний вигляд. Так, на ялинку замість іграшок клали нутрощі тварин. Це був день жертвоприношень. У індіанців – навіть людських.

У давнину була традиція просто прикрашати різні дерева, адже люди думали, що дерева наділені силою і в них живуть духи. Тому вони і задобрювали духів прикрасами – яблуками, яйцями і горіхами.
Ялинка завжди займала особливе місце серед дерев. Її вважали деревом безсмертя, яке символізує життя. Це й недивно, адже вона вічнозелене дерево. Тому наші пращури думали, що ялина користується особливими привілеями у сонця, і воно дозволяє їй бути завжди зеленою.
Наприклад, у Греції ялинку вважали священним деревом надії, вічності і всього живого. Вважається, що Троянський кінь був зроблений з ялини. Перші прикрашені ялинки з’явилися в 1605 році у Франції в Ельзасі. Згідно з літописом, на свята тут встановлювали ялинку, прикрашену паперовими трояндами, печивом, яблуками, цукром тощо. Цю прекрасну ідею швидко підхопила вся Європа, щоправда, спочатку ялинку можна було знайти тільки в найбагатших будинках. Так що для тих, хто скаржиться, що зараз свята для нас не дешеві, можемо сказати, що в ті часи за ялинку з прикрасами платили, як за корову, або навіть будинок у столиці.
У Російській імперії, в складі якої перебувала значна частина українських земель, Новий рік почали святкувати з 1700 року, а ініціатором цього був Петро I. Він ввів нове літочислення на зразок європейських країн. Однак традиція ця не прижилася і після смерті правителя про неї повністю забули. А відродилася вона в часи Катерини, хоча прикрашати хвойні дерева почали ще пізніше – у другій половині 19 століття.
У наш час ялинки встановлюють на всіх великих площах, в торгівельних та бізнес центрах, у кожному селі, місті, у кожній домівці. Фантазія, як прикрасити новорічне дерево, не має меж. Самі дерева зараз також можна обрати на будь-який смак та гаманець. Але часто постає питання, яку ж все-таки ялинку обрати: штучну, чи живу лісову красуню?

З 15.12.2021 ДП “Макарівське лісове господарство” пропонує новорічні ялинки породи сосни звичайної:
Місцезнаходження торгівельного майданчику: смт Макарів, вул. Ватутіна, 57А (контора Макарівського лісництва)
Відповідальний  за реалізацію новорічних ялинок по лісгоспу:
помічник лісничого Сафонов Єгор Генадійович тел. 098-960-48-13; адрес ел. пошти  [email protected]

Як же правильно обрати живу ялинку і зробити так, щоби вона якнайдовше прикрашала ваші домівки?
Розповідає головний лісничий Макарівського лісового господарства Роман Сова

Чи не шкодить вирубка ялинок природі?У Макарівському лісовому господарстві є спеціальні плантації ялинок, які вирощують спеціально для задоволення потреб населення. Ці плантації закладаються, щоби не шкодити лісовим насадженням.
Заготівля новорічних ялинок проводиться враховуючи заявки торгівельних організацій та споживачів. Потрібно зазначити, що вирощені дерева, заплановані для реалізації, заготовлюються під замовлення покупців.
Заготовлені лісівниками новорічні ялинки маркуються спеціальними уніфікованими засобами: самоклейними етикетками або пластмасовими бирками-стяжками, і ті, і інші розриваються при спробі їх зняття і тим самим унеможливлюється їх повторне використання.
Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. У Системі ЕОД вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності. Перевірка походження ялинки відбувається шляхом введення номеру із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки, на сайті https://www.ukrforest.com/check. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.
В основному ми вирощуємо плантації сосни. Бо саме сосна може довше простояти в оселі, вона пишніша за ялину і при правильному догляді її гілки не осипаються. Плантація вирощується до 10 років.
При виборі сосни для новорічних свят потрібно враховувати той фактор, що на вулиці вона може бути не такою пухнастою, а вже в теплому приміщенні, починає розкриватись. Важливий показник при виборі дерева має бути колір, чим зеленіша, тим красивіша.Як дізнатися, що ялинка простоїть довго?у свіжої ялинки або сосни голки яскраві (не пожовклі) і гнучкі, не ламкі, на дотик маслянисті, пишні, дивляться вгору, а не розчепірені в різні боки. Їх можна довго гнути, але обламуються вони з великими труднощами. Інакше високий ризик купити вже «бувалу» ялинку.хвоя на свіжому деревці тримається міцно. Якщо його струсити і стукнути підставою об землю, хвоїнки не повинні сипатися.свіже і здорове живе деревце має виражений хвойний аромат. Зворотне говорить про те, що ялинка, швидше за все, вже встигла підмерзнути. Відповідно, осиплеться вона досить швидко.
Щоб довше простояти, дерево має бути не тільки свіжозрубаним, але і здоровим. Про хвороби можуть свідчити занадто тонкий стовбур (менше 10 см в окружності), наявність грибка, цвілі, незрозумілих наростів на ньому.
Щоб куплена ялинка довше стояла, її не можна відразу ж після покупки заносити з морозу в теплу квартиру: різкі перепади температур згубні для неї. Тому робимо їх не різкими. Даємо лісовій красуні звикнути до температури під’їзду (потримавши її там близько години), потім можна потримати її ще хвилин 20 в передпокої, де зазвичай трохи прохолодніше, ніж в іншій квартирі. І тільки після такої акліматизації ялинку можна заносити туди, де вона буде стояти.
Живі хвойні дерева рекомендують встановлювати і наряджати безпосередньо напередодні свята, максимум за 2-3 доби до нього. Тому якщо ви придбали ялинку заздалегідь (днів за 5-10), до цього моменту тримайте її на балконі або лоджії, щоб вона не перебувала в теплі.Як правильно встановити новорічне дерево?Варіант з установкою ялинки на хрестовину або спеціальну підставку відмітаємо відразу: він не дозволить тримати стовбур в постійно вологому стані (а це одна з невід’ємних умов довгого життя лісової красуні). Відповідно, доведеться зупинитися на варіанті «відро-пісок-вода».
У мережі часто зустрічаються поради ставити деревце просто в воду, без піску, але це не зовсім зручно і безпечно. Так ялина не буде дуже стійкою, діти або тварини можуть легко її звалити. А це означає, що є ризик облити водою килими і намочити електричні гірлянди.
Отже, для правильної установки ялинки потрібно зробити наступне:стовбур деревця знизу очищають від кори сантиметрів на 8-10.ялинку встановлюють у відро, фіксують за допомогою каменів, засипають піском і ретельно його утрамбовують.тепер пісок потрібно зволожити, полити його розчином води з аспірином (пара таблеток на 1-2 літри) або з лимонною кислотою, оцтом. Залежно від розмірів ялинки пісок може увібрати від 1 до 3 літрів кислої рідини.Як доглядати за вбраною ялинкою?поливати потрібно підкисленим розчином. Для живильної підгодівлі можна додати в воду ще й пару ложок цукру.полив проводять відстояною водою, з якої вивітрився хлор.щодня потрібно кропити хвою водою. Попередньо обов’язково вимикають гірлянди.повітря в приміщенні також не повинен бути занадто сухим. Слід подбати про його зволоження, адже ялинки ставлять в квартирах в зимовий період, коли працює центральне опалення, висушує повітря.
Не ставте ялинку поблизу батарей або обігрівачів. Від зайвого тепла вона засохне швидше. Також несприятливим для неї є вплив протягів. Тому сусідство з балконними дверима – теж не найкраще, воно створює перепад температур.
Ароматна, яскрава, пишна лісова красуня ялинка не обов’язково повинна бути такою лише в новорічну ніч. Життя її цілком можна продовжити. Правда, як і будь-яка жива рослина, вона зажадає певного догляду. Але витрачені на це хвилини компенсуються годинами і днями її пишного сяйва і пахощів.
І найголовніше, потрібно пам’ятати, що законно придбане дерево стане вам набагато дешевше, зрубаного, чи придбаного бракон’єрським шляхом.

Штрафи за незаконну вирубку хвойних дерев:1тис. 55 грн.- для фізичних осіб, 3 тис. 95 грн. – для посадових осіб. А офіційно куплене дерево обійдеться від 130 грн.
Нехай найголовніший символ зимових свят принесе у ваші домівки справжній новорічний настрій, тепло від спілкування з рідними та незабітні миті святкових днів! З прийдешніми святами!
ДП «Макарівське лісове господарство»

Джерело: Макарів Діловий