Нові заходи проти незаконного збору грибів, ягід, горіхів та вирубки дерев і чагарників | Трибуна

Нові заходи проти незаконного збору грибів, ягід, горіхів та вирубки дерев і чагарників | Трибуна
15 Жовтня 2024, 21:13
Поділитися:

10 жовтня 2024 року Верховна Рада України ухвалила закон щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері захисту рослинного світу, лісокористування та протидії незаконному обігу деревини. Також «Трибуна-Бровари» розповідає, чи передбачені штрафи за збір грибів, ягід і горіхів в Україні та яка сума покарання у 2024 році.

Закон №9665 передбачає посилення відповідальності за незаконну вирубку дерев, знищення або пошкодження лісу, незаконний продаж деревини. Документом також передбачається штраф за самовільне збирання плодів, горіхів, грибів і ягід.

Незаконний збір грибів, ягід та горіхів

Зараз порушників за самовільний збір грибів, плодів, горіхів та ягід очікує штраф від 17 до 51 грн.

Тобто, згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 70), за самовільне збирання дикорослих плодів, горіхів, грибів та ягід на заборонених ділянках або там, де збір дозволяється тільки за лісовими квитками, передбачено накладення штрафу:

на громадян – від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 грн до 51 грн;
на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 51 грн до 119 грн.

Проте, після ухвалення законопроєкту, штрафи посиляться.

Який буде штраф за збір грибів у 2024- му?

Після того як законопроєкт №9665 набуде чинності, українцям доведеться сплатити від 425 до 850 грн.

Зокрема за збирання дикорослих плодів, горіхів, ягід із порушенням установлених строків їх збирання, накладається відповідальність у вигляді накладення штрафу на суму:

для громадян – від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів, тобто від 425 грн до 850 грн;
для посадових осіб – від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 1 700 грн до 5 100 грн.

Де не можна на території Київщини збирати гриби, ягоди та горіхи

Головних об’єктів декілька. Це Національні природні парки «Голосіївський», «Білоозерський» (у Бориспільському районі на Київщині), «Залісся» (північ Броварського району). Також, що логічно, не можна збирати гриби на території Чорнобильського радіаційно-біосферного заповідника – це небезпечно не лише з точки зору порушення законодавства, але й для здоров’я, бо гриби накопичують радіацію.

Найголовнішим для киян із цього переліку є Голосіївський нацпарк, що почасти розташований просто на території міста – до його території, до речі, входить також Біличанський ліс. Так, за збирання грибів там цілком можна отримати чималий штраф. Крім того, не можна збирати гриби і ягоди в заказниках «Острів Жуків», на території заказника «Романівське болото» у Святошинському районі, на островах Муромець, Ольжин і Козачий, а також у заказнику «Лівий берег озера Конча».

Також заповіданими є урочища «Муртвицьке» у Макарівському районі (785 га) та «Унава» у Фастівському районі (974 га). Зважати слід на те, що у Київській області досить багато заповіданих зон – «заказників». Їхній повний перелік можна знайти на сторінці Вікіпедії, а головні, що розташовані найближче до Києва, – Бакумівський (Броварський р-н), Борщівський (Броварський р-н), «Альта» (парк-пам’ятка, Бориспільський р-н), урочище «Малишки» (Білоцерківський р-н), Процівський (у Бориспільському р-ні), «Хутір Чубинського» (на північний схід від Борисполя).

Просто в лісі гриби збирати можна, як і раніше. Дія правила, що забороняє такі дії, не розповсюджується на ліси, водні та інші об’єкти і природні ресурси, які не входять до території природо-заповідних фондів. Власне, головна новація – це вища сума збитків за доведені факти порушення законодавства в об’єктах природно-заповідного фонду.

Вирубка та знищення дерев і чагарників

Ще зросла відповідальність за незаконне вирубування, пошкодження, знищення дерев чи чагарників, що заподіяло істотну шкоду. Тепер штраф складає від 34 до 85 тис. грн. За повторний злочин або попередню – від 85 до 170 тис. грн. Якщо відповідні дії вчинити на заповідних територіях, то можна отримати штраф до 170 тис. грн, а спричинення тяжких наслідків коштуватиме від 255 до 425 тис. грн.

Також закон передбачає покарання за незаконну вирубку дерев в умовах воєнного стану – порушники можуть отримати позбавленням волі строком до 10 років. Штраф за незаконну заготівлю очерету становитиме від 34 до 85 тис. грн.

Зокрема збільшилися штрафи за незаконне вирубування, пошкодження лісових культур та молодняка – від 3400 до 5500 грн, для посадових осіб – від 5100 до 10200 грн.

Уряд запроваджує відповідальність за перевезення, зберігання чи збут дерев, чагарників чи деревини за відсутності документів, які можуть підтвердити законність їхньої вирубки. Штраф складає від 510 до 1020 грн, для посадових осіб до 5100 грн.

Загалом закон №9665 дасть змогу забезпечити ефективний правовий захист довкілля від незаконного вирубування, пошкодження або знищення дерев та чагарників, незаконного обігу, а також посилить штраф за збір грибів, горіхів, плодів та ягід у недозволених місцях.

ФОТО – Андрій Захарченко

Читайте також:

Знищена алея каштанів у Броварах: активісти планують висадити нові дерева і вимагають створення робочої групи

Мешканців Заворичів упіймали «на гарячому» за незаконною вирубкою дерев. ФОТО

Ліси Київщини захищатимуть від незаконних вирубок

Навіть їстівні дикорослі гриби можуть зашкодити здоров’ю, – фахівці

Джерело: Трибуна – Бровари