Нові правила зняття з військового обліку: що потрібно знати? | Трибуна

image
25 Квітня 2024, 21:12
Поділитися:

Під час загальної мобілізації всі військовозобов’язані після призову мають пройти медкомісію. Саме медична комісія визначає стан здоров’я та робить висновок – придатна людина до служби чи ні. Що означає «знятий із військового обліку під час воєнного стану» – розповідає «Трибуна-Бровари» з посиланням на «Факти ICTV».

Категорії непридатності

Законодавством України встановлено дві категорії – придатний та непридатний. Тимчасово непридатні також є. Це особи, визнані такими і зобов’язані повторно пройти через 6 або 12 місяців військово-лікарську комісію, яка якраз і має право виписати висновок про непридатність до військової служби.

«Є наказ № 490, яким було внесено зміни до проходження ВЛК. Тепер ВЛК визначає придатність або непридатність не лише до служби, а й до конкретної військово-облікової спеціальності. Тобто частина обмежено придатних, які будуть повторно проходити ВЛК, визнаватимуться придатними для обмеженого кола військо-облікових спеціальностей. Тобто їх не будуть визнавати придатними до посади кулеметника або стрільця у штурмовому батальйоні, їх визнаватимуть придатними до посади водія або кухаря», – зазначив юрист LCF Law Group, член Асоціації правників України Володимир Романчук.

Зміни про військовий облік у законі про мобілізацію

У законі № 10449 про мобілізацію є єдине нововведення, що стосується військового обліку. Зокрема військовозобов’язаних та резервістів із-поміж осіб, які проводять розвідувальну та контррозвідувальну діяльність у ЗСУ, СБУ й інших структурних підрозділах МВС, Нацгвардії.

«Їх знімуть із військового обліку у ТЦК та СП із одночасним направленням на взяття на військовий облік до відповідного розвідувального органу. Оскільки це представники розвідки, їхні особові справи мають зберігатися більш відповідально, ніж всіх інших громадян, які служать у ЗСУ. Щоб інформація, яка стосується розвідників та контррозвідників, не потрапляла до загалу, їхні особові справи беруться на облік безпосередньо в Міноборони, не у ТЦК та СП», – додає експерт.

Тобто, якщо ви розвідник ГУР, ваша особова справа буде в Головному управлінні розвідки, а не в Броварському ТЦК та СП.

Що означає виключений із військового обліку

Перелік людей, які не підлягають призову, визначений у статті 23 закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

«Проте до неї поки що не внесені зміни з нового закону про мобілізацію, а там перелік змінюється», – зазначив Володимир Романчук.

Загалом знятий із військового обліку означає, що людина повністю непридатна до служби та не підлягає мобілізації.

Проте якщо непридатність до служби встановлена призовнику до початку повномасштабної війни, його повторно можуть викликати на медкомісію та перевірити стан здоров’я.

Широкий список хвороб, із якими не беруть до армії у мирний час, значно звужується під час воєнного стану. Тому навіть якщо у вас є відмітка «виключений із військового обліку», під час воєнного стану вас все одно можуть мобілізувати. Звичайно, це залежатиме від висновку ВЛК.

ФОТО – Апостроф

Читайте також:

Не стали на військовий облік: які ризики та покарання?

Психолог для військових: у Броварах ветеранів та членів їх сімей запрошують на навчання з подальшим працевлаштуванням

Від мобілізації до звільнення: які хвороби хребта дають право на відстрочку

Кого не торкнеться мобілізація в 2024 році: затверджений список посад

Джерело: Трибуна – Бровари