Нові пожежні команди у Великій Димерці, Калинівці та Літочках, або Як запланували реформувати ДСНС

image
23 Серпня 2019, 20:09
Поділитися:

У Літочках і Калинівці передбачено утворити нові місцеві пожежні команди. А для Великої Димерки уже підготували і затвердили проєкт центру безпеки громадян, де, окрім іншого, навчатимуть дітей. До того ж, 18 наявних на Броварщині місцевих пожежних команд планують збільшити і модернізувати. Утім, на перешкоді може стати відсутність фінансування. Про це «Трибуні Броварів» розповіли в Головному управлінні ДСНС України в Київській області.

У відповіді на запит наших журналістів в управлінні ДСНС вказують: кінцевим етапом реформування галузі є функціональна передача повноважень із питань забезпечення пожежної безпеки в сільській місцевості від державних органів до органів місцевого самоврядування. У цій справі чиновники керуються розпорядженням Кабміну від 2017 року, де була визначена стратегія реформи.

ГУ ДСНС у Київській області свої напрацювання з реформування галузі в регіоні надала у вигляді презентації

Як зазначають рятувальники, на цей час у Броварському районі наявні 18 пожежних команд. Усі вони потребують удосконалення: реконструкції споруд для розміщення персоналу та техніки, якісного матеріально-технічного забезпечення, а також збільшення штату.

Так, середньостатистичний склад місцевих пожежних команд планують збільшити з 1-2 осіб до 3-4. Це стосується команд у Богданівці, Гоголеві, Княжичах, Требухові, Зазим’ї, Літках, Тарасівці, Красилівці, Рожнах, Заворичах, Пухівці, Погребах, Плоскому, Русанові, Світильні та Семиполках.

Однак, на тому реформування не має зупинитися. Відповідно до розрахунків реформаторів, на Київщині необхідно утворити додатково 125 місцевих пожежних команд. Наразі в області є лише 51.

Місцеві пожежні команди (МПК) – підрозділи з цілодобовим чергуванням персоналу та техніки, діяльність яких фінансуються з місцевих бюджетів. Із презентації управління ДСНС неозброєним оком видно, що найбільше наявних місцевих пожежних команд на Київщині працює в Броварському і Бориспільському районах

Необхідність збільшити число підрозділів чиновники пояснюють важливістю оперативності рятувальників, адже час прибуття пожежних розрахунків на виклик має становити не більше як 20 хв після виклику – для сільської місцевості. У більшості випадків для цього необхідно буде звести спеціалізовані будівлі (пожежного депо) для розміщення персоналу і техніки, ідеться в документі.

Водночас Броварський район на цей час значно краще забезпечений  місцевими пожежними командами, ніж інші регіони Київщини, вказують чиновники. Тому наразі йдеться про створення всього лише трьох нових об’єктів на Броварщині.

Два з них – місцеві пожежні команди в Калинівці та Літочках. А у Великій Димерці запланували створити центр безпеки громадян. Відповідний проєкт уже розроблений та пройшов експертизу. Адміністрація об’єднаної територіальної громади передбачила навчальну базу для підготування населення (учнів) основам безпеки життєдіяльності.

Центри безпеки громадян – міжнародна модель організації та надання послуг населенню у сфері захисту, шляхом сумісного розміщення сил пожежної охорони, відділень швидкої медичної допомоги та Національної поліції, що дозволяє оперативно реагувати на можливі надзвичайні події, звернення громадян та скоротити витрати на утримання зазначених служб.

Точні терміни реалізації проєктів в управлінні ДСНС не вказують. Зі слів рятувальників, вирішення питань щодо утримання і розвитку наявних та утворення нових підрозділів місцевої пожежної охорони цілком залежить від волі та стану фінансування з боку сільських і селищних рад.

У ДСНС також вказують, що на сьогодні утворення нових підрозділів місцевої пожежної охорони обмежено фінансовими можливостями місцевих бюджетів і фактично не здійснюється. Однак ДСНС надає методичну допомогу громадам щодо залучення альтернативних джерел фінансування, зокрема коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Зображення, слайди – Головне управління ДСНС України в Київській області

Джерело: Трибуна Бровари