Нові інструменти, персонажі і відеомаппінг: чим киян здивує сучасний балет «Вій»

image
19 Червня 2019, 16:30
Поділитися:

Вперше головний балетмейстер Академічного театру «Київ Модерн-балет» Раду Поклітару звернувся до української тематики. Новий балет «Вій» став можливий завдяки співпраці з композитором Олександром Родіним, який показав Раду однойменну музичну сюїту. Так виник задум зробити балет.

– Як літературна першооснова, «Вій» Миколи Гоголя володіє всіма необхідними характеристиками для постановки – це фантастична історія, динаміка, реалізм і фантасмагорія, яскраві образи. І звісно назва, яка буде гарно продаватися, – зауважив Раду Поклітару. Це гранд балет, тобто повноцінний балет на дві дії. Зі спеціально написаною сучасним композитором партитурою. Це не ілюстрація, буде абсолютно новий, але водночас впізнаваний погляд. Як на мене, вій – дзеркало, в якому ми бачимо свої вади. Зло не варто шукати ззовні, воно всередині: люди є носіями як ангельського, так і демонічного. 

Головні партії на прем’єрі виконають: Владислав Детюченко (Хома Брут), Олена Салтикова (Панночка) та Артем Шошин (Сотник). Раду Поклітару любить вводити в постановки нових героїв – цього разу це буде дівчина Хоми Брута на ім’я Василина. 

Композитор Олександр Родін зізнається, що з дитинства захоплювався творами Гоголя. А «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» була настільною книгою. У роботі над балетом він розширив первісну музичну сюїту і додав кілька нових для оркестру інструментів.

– Вперше в партитурі симфонічного оркестру я задіяв незвичні інструменти. Зокрема, це давній австралійський діджеріду. Також сам вигадав і виготовив кілька перкусійних інструментів для особливого колористичного звучання. Наприклад, спеціально підібрані металічні пластини на дерев’яних конструкціях, морські раковини, які видають специфічне шурхотіння, шаманський посох з бубинцями, – поділився композитор.    

Запис музики здійснив Національний симфонічний оркестр України у складі 82 музикантів у Будинку звукозапису.

Над костюмами працював художник Дмитро Курята:

Якщо хтось очікує традиційного українського костюму, то у виставі він його точно не побачите, принаймні у класичній формі, – поділився він. – Філософія створення образів і костюмів відштовхується від народного костюму. Сьогодні, у часи споживання, коли одяг зношується чи забруднюються, ми його викидаємо. До народного костюма ніколи так не ставилися. Ці речі перелицьовувалися, заштопувалися, береглися, бо передавалися з покоління до покоління. Тому в костюмах буде обіграні елементи латок, які додають декоративного елементу. Наприклад, Хома – це умовне вбрання семінариста, але так, щоб герой міг танцювати, і це виглядало красиво. 

Окрім тематики та музики, балет здивує і 3D відеомаппінгом, створеним Ольгою Нікітіною. Саме відео слугуватиме основними декораціями вистави. 

– Художнє оформлення буде мінімалістичним, аби не відволікати від основної дії та хореографії на сцені. Водночас еклектичним, допомагатиме створювати атмосферу, настрій. Інколи це зображення місця дії, як ліс, інколи образи, метафори, – розповіла авторка відеоконтенту.  

Балет «Вій» у постановці Раду Поклітару – містична історія за мотивами повісті Миколи Гоголя – притча про віру і зневір’я, про випробовування людської душі і сили духу. Божевільна історія, яка трапилася зі звичайним студентом Хомою Брутом, розповідь про те, що буває, коли віра у власні можливості недостатньо міцна, а сон все важче відрізнити від реальності. Емоції, пристрасті, відчай, боротьба з власними демонами. Як розпізнати зло, яке іноді набуває лику безневинного і прекрасного створіння? Як протистояти самому ВІЮ? Хто ж він – Вій? Сон, нечиста сила чи явні реалії сьогодення…

Новий балет увібрав у себе кращий досвід головного балетмейстера Академічного театру «Київ Модерн-балет» Раду Поклітару – стильний мікс – музики та хореографічного вирішення, неповторних костюмів, унікальних декорації та, вперше, надсучасних технологічних візуальних ЗD-спецефектів, які ще не використовувалися у сучасному українському танцювальному театрі.

Коли: 20 червня о 19:00.
Де: Жовтневий палац, Алея Небесної Сотні, 1.
Вартість квитків: 90 – 1000 грн.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ