Нове життя Біличанського озера

image
31 Липня 2020, 17:54
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Мабуть, немає жодного мешканця Коцюбинського, який хоча б раз не бував біля озера в Біличанському лісі. Сьогодні, як і десятки років тому, ця мальовнича водойма є улюбленим місцем відпочинку для місцевих – тут влаштовують пікніки, купаються, рибалять. А щоб відпочивалося біля озера зручно і безпечно, свої зусилля докладають чимало небайдужих коцюбинчан.

Із часу заснування Коцюбинського лісове озеро неподалік селища завжди було невід’ємною частиною життя місцевої громади. Влітку сюди приходили купатися, а взимку – грати в хокей. Старожили пригадують, як свого часу на водоймі працювала станція човнів – поплавати полюбляли і діти, і дорослі. Коцюбинчани не лише відпочивали, а й завжди опікувалися озером.

У 1957 році під керівництвом Коцюбинського селищного голови Якова Чепіка відбулася велика чистка озера. Водойму розчистили від намулу і збудували дамбу. Наступну масштабну чистку теж ініціювали мешканці селища. 2011 року на прохання селищного керівництва Київська обласна рада профінансувала повне відновлення водойми. На це було виділено 300 тисяч гривень.

Сьогодні мешканці Коцюбинського продовжують доглядати за озером і покращувати його благоустрій. У червні минулого року місцеві рибалки об’єдналися в громадську організацію «Зелений став». Вирішили, що спільними зусиллями  підтримувати на водоймі порядок буде легше.

«Протягом останніх 67 років ми з коцюбинськими рибалками та місцевими мешканцями регулярно доглядаємо озеро і прилеглу територію. Неодноразово збиралися на толоки. Встановлювали столики, мангали, вивозили сміття. Одного разу подумали: а чому б нам не об’єднатися, щоб усе це було систематизовано і більш ефективно», – розповідає голова ГО «Зелений став», мешканець Коцюбинського Костянтин Сергієв.

Коцюбинчанин Олександр Галинський (ліворуч) і голова ГО «Зелений став» Костянтин Сергієв

Свою активну діяльність члени організації почали із зариблення озера. Минулого літа рибалки випустили у водойму 550 кг риби – товстолоба, білого амура та коропа. 

«Справа в тому, що після чистки озера у 2011 році його не зарибили. Риба потрохи самовідновлювалася, але дуже повільно. Час від часу наші рибалки привозили кілограм-два мальків, випускали. Найактивнішим у нас у цьому завжди був відомий у селищі рибалка Сергій Канчура. Але цього, звичайно, було недостатньо. Тому вирішили власними силами та з допомогою небайдужих мешканців організувати велике зариблення. Нам дуже хотілося, щоб стало як колись: прийшов, закинув вудочку – і за кілька хвилин у тебе вже клює», – каже Костянтин Сергієв.

На цьому зариблення лісового озера не припинилося. Вже восени члени ГО «Зелений став» спільно з місцевою громадою придбали ще 50 тисяч голів малька товстолоба та білого амура. Тепер уже з метою природного очищення озера від водоростей. Як відомо, саме ці види риб активно харчуються ряскою і не дають їй розмножуватися.

«Зараз ми чітко бачимо результат нашої роботи – озеро чисте і “не цвіте”. Минулого літа у червні-липні воно було вже повністю зеленим, а зараз цього немає. До речі, торік ми робили аналізи, і вони показали, що вода тут чистіша, ніж у Пущі-Водиці та Горенці! Крім того, наші рибалки почали ставити нові рекорди. Олександр Черненко упіймав амура на 11,5 кілограмів! Попадались 7-кілограмові коропи і 5-кілограмові щуки. Такого у нас давно не було!» –  наголосив Сергієв.

Олександр Черненко впіймав амура вагою 11,5 кг

Сьогодні коцюбинчани радіють таким змінам і пригадують, як минулої весни ледь не втратили своє озеро. Тоді адміністрація НПП «Голосіївський» дала дозвіл підприємцям на облаштування довкола водойми платної зони відпочинку. Невідомі намагалися встановити тут 20 альтанок із мангалами і здавати їх в оренду. Мешканці селища цього не допустили, адже розуміли, що після запуску такого бізнесу вхід на озеро теж міг стати платним.

«Ніколи нікому не було діла до нашого озера. Прибирала прилеглу територію, чистила озеро, облаштовувала безкоштовні столики і мангали, вивозила сміття завжди тільки громада Коцюбинського! А тут хтось вирішив на цьому зробити собі бізнес. Окрім альтанок, хотіли поставити охорону і скоріш за все планувалося перекрити вхід на пляж. Звичайно, що ми цього не дозволили! І не дозволимо. Мешканці селища мають користуватися цим озером без жодних обмежень!» – розповів журналістам член виконкому Коцюбинської селищної ради Богдан Слюсаренко.

Зараз громада Коцюбинського продовжує доглядати за озером. Торік тут розчистили берегову лінію та завезли на пляж близько 100 тонн чистого річкового піску. Облаштували нові альтанки зі столиками і мангалами, встановили роздягалки та дерев’яні гойдалки. А щоб уберегти озеро від браконьєрів та недобросовісних рибалок, члени ГО «Зелений став» планують організувати тут і цілодобову охорону.

«Нещодавно ми встановили поруч із озером вагончик, де зберігали корм для риби і човен. Через 2 місяці його спалили. Комусь дуже не подобається, що ми доглядаємо це озеро. Вагончик ми обов’язково відновимо! Так, ми плануємо поставити охоронця, адже приходить дуже багато нечесних людей, які не лише не шанують чужу працю, а й, на жаль, роблять багато шкоди. Але мешканці Коцюбинського можуть не хвилюватися – доступ до озера буде вільним!» – наголосив Костянтин Сергієв.

Минулого літа з нагоди Дня рибалки на коцюбинському озері вперше провели великі рибальські змагання. Участь у них узяли понад тридцять рибалок. Сергій Канчура упіймав найбільшу рибину – коропа вагою 1 кілограм 560 грамів. Цього року змагання планували провести знову, але через пандемію коронавірусу були змушені їх скасувати.

«Будемо вірити, що наступного року ми знову зможемо провести на нашому озері і рибальські змагання, і багато інших культурно-масових заходів. Головне, щоб усі були здорові! А поки будемо всією нашою громадою доглядати за озером. У планах і нові альтанки, і додаткові вимости для рибалок, і лежаки для пляжу. Все це буде! Головне – прошу всіх, хто приходить до озера відпочивати, поважати чужу працю і не смітити! Відпочили, зібрали за собою сміття і донесли до смітника! Це не важко! А ми будемо всім за це дуже вдячні!» – зазначив в. о. Коцюбинського селищного голови Сергій Даніш.

Переможець рибальських змагань Сергій Канчура і в. о. селищного голови Сергій Даніш

Юлія Осінська



Джерело: ITV