Нове виробництво: плюси і мінуси

image
15 Лютого 2019, 13:27
Поділитися:

Цього вівторка у залі Кагарлицького міського будинку культури відбулися громадські слухання, де обговорювали проектну документацію «Детальний план території ТОВ «Ясенсвіт» у межах населеного пункту по вулиці Залізничників № 2 і № 4 (Кагарлик-2), розробленої ТОВ «Архітектурно-просторове планування».

Директор департаменту ТОВ «Ясенсвіт» Дмитро Міхеєнко, представник проектувальників Анастасія Заброда й начальник забійного цеху Віктор Куций представили детальний план. Варто пояснити: інвенстиційний проект становить собою будівництво комплексу забою і переробки птиці – курей-несучок після завершення терміну їхньої продуктивності (підприємство є великим виробником курячих яєць із закінченим технологічним циклом: батьківське стадо – інкубатор – вирощування молодняку – утримання промислового стада курей-несучок для виробництва харчових яєць). Виробничі майданчики розташовані на Київщині – у Василькові та в Ставищах, а в Кагарлику планують організувати переробку курятини для забезпечення основного технологічного процесу шляхом оперативного оновлення поголів’я курей-несучок. У Кагарлику вироблятимуть куряче м’ясо охолоджене і заморожене, а також м’ясо-кісткове борошно та жир. Виробництво практично безвідходне і, як запевнив пан Міхеєнко, екологічно безпечне. У цьому мали змогу переконатися учасники делегації з Кагарлика, які побували на аналогічному підприємстві в Дніпрі (з цього приводу як учасники делегації виступили Микола Семенюк та Людмила Добровольська).

Від жителів масиву Кагарлик-2 надходили численні запитання стосовно якості чистоти довкілля, чистоти води і її наявності. Представники «Ясенсвіту» і «Архітектурно-просторового планування» пояснили: використовуватимуться набагато глибші водоносні горизонти за спеціальними дозволами, і саме будівництво не буде розпочате без відповідних позитивних висновків різнопланових експертиз.

Міський голова Олександр Панюта запропонував інвесторам брати плідну участь у благоустрої житлового масиву Кагарлик-2, зокрема й у модернізації системи його водопостачання.

Жителі Кагарлик-2 були занепокоєні з приводу нинішньої екологічної ситуації на їх масиві внаслідок діяльності деяких об’єктів, на що пан Панюта обіцяв вивчати проблему і відповідно реагувати на проблеми.

Важливо зазначити: наявність названого підприємства у місті дозволить наповнювати бюджет і дати 100 робочих місць із середньою заробітною платою у 10 тисяч гривень. А ці громадські слухання – лише перші кроки до втілення перспективного проекту, за якими слідуватимуть розгляд на містобудівній раді району, власне розроблення проекту (містобудівні умови й обмеження забудови відповідної земельної ділянки; технічні умови щодо інженерного забезпечення об’єкта; завдання на його проектування тощо).

За повідомленням першого заступника міського голови Олега Пурія, 4 березня у місті відбудеться зустріч із представниками відділу оцінки впливу на довкілля Департаменту екологічної безпеки та дозвільно-ліцензійної діяльності Управління з питань оцінки впливу на довкілля та дозвільно-ліцензійної діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України, які ініціювали початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності ТОВ «КЕС-1» – продовження роботи електростанції на вторинній рослинній сировині і вуглецевмісних матеріалах після реконструкції ТЕЦ колишнього цукрозаводу з будівництвом пункту з переробки та утилізації вторинної рослинної сировини і вуглецевмісних матеріалів (а саме – пелети з лушпиння соняшнику, відходи деревини). Тож бажаючі матимуть змогу брати участь у заході та обговоренні.

У громадських слуханнях взяв участь депутат Київської обласної ради Віталій Карлюк.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна