Ніякого монументального мистецтва на історичних фасадах: у столиці набув чинності порядок створення муралів

Ніякого монументального мистецтва на історичних фасадах: у столиці набув чинності порядок створення муралів
23 Липня 2024, 13:07
Поділитися:

У Києві набув чинності порядок створення муралів на будівлях і спорудах.

Про це повідомила Київрада.

Документ визначає механізми нанесення монументальних розписів, їх утримання, збереження та демонтаж, а також процедуру розгляду питань та прийняття рішень про створення муралів.

Віднині їх не можна буде створювати на на фасадах об’єктів культурної спадщини.

Також буде заборонено створювати мурали, що містять інформацію або контент, заборонений законодавством України, або рекламу.

Депутат Київради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха зазначила, що Київ – перше місто, яке розробило зрозумілу та відкриту процедуру для ініціаторів створення муралів. Ця процедура дозволить захистити місто і публічний простір від хаотичного насичення творами монументального мистецтва.

За її словами, для розгляду відповідних ініціатив буде створено спеціальну комісію з 11 осіб (п’яти представників від міської влади та шести незалежних експертів).

“Під час розгляду ініціатив комісія буде враховувати різні аспекти, зокрема мету та концепцію, актуальність та соціальний вплив, обґрунтування вибору локації та наявність погодження з місцевою громадою, а також гармонійну інтеграцію в урбаністичний контекст”, – запевнила Муха.

Рішення про затвердження порядку розміщення муралів Київрада ухвалила 4 липня.

Нагадаємо, співвласника незаконно знесеної садиби Зеленських повідомили про підозру.

Ми маємо Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua” – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua