Ні риба, ні м’ясо: ТОП-10 кращих закладів для вегетаріанців та веганів у Києві
Незважаючи на те, що з кожним роком в Україні все більше людей відмовляється від м’яса і переходить на їжу рослинного походження, не всі розуміють різницю між веганами та вегетаріанцями.
Вегетаріанці не їдять м’яса, птиці та риби, але при цьому у них немає суворої заборони на молочні продукти, мед, желатин і страви, які були приготовлені з урахуванням цих компонентів. А ось вегани більш консервативні в цьому питанні. Вони не тільки виключають страви тваринного походження (з усіма похідними) зі свого раціону, але також відмовляються від речей, при створенні яких так чи інакше брали участь тварини, і навіть засобів гігієни, які тестувалися на тваринах.
Журналісти 44.ua підготували корисну добірку для тих, хто свідомо відмовився від м’яса або ж взагалі від усіх продуктів тваринного походження. Розповідаємо, де попоїсти у столиці, якщо ти вегетаріанець або веган.
І відкриває нашу добірку затишний заклад «Укроп», що розташований поблизу станції метро «Лівобережна». Основне меню – це смачні пісні страви без м’яса та шкідливих харчових добавок. Також у закладі велика різноманітність страв індійської кухні заснованих на принципах ведичної кулінарії. Тут ви знайдете: супи, основні страви, гарніри, салати, сендвичі, страви з сейтану (насичений рослинний білок пшениці), страви з сої і бобових, а також фалафель, самос, торти, солодощі та смачні напої.
Меню:
бобова котлета – 35 грн;сирники – 50 грн;лазанья – 42 грн;борщ – 46 грн;запечена картопля – 38 грн;торт «Наполеон» – 55 грн.
Графік роботи: щодня з 09:00 до 21:00.
Адреса:вул. Раїси Окіпної, 2.
Наступний заклад в нашій добірці – це бар «ORANG+UTAN» працює у форматі сендвіч-бару, а також їжі на винос. Швидке приготування, поживні вегетаріанські позиції на різний смак. Особливість бару – відкрита кухня. До речі, відкритий простір і почуття повної свободи – це особливість атмосфери «ORANG+UTAN».
Меню бару складається з сендвічів у лаваші та булці, смузі та напоїв, салатів, супу та десертів. Все це – виключно вегетаріанські позиції.
Меню:
кебаб + чіздіп – 220 грн;шаурма + сейтан – 140 грн;халумі бургер – 225 грн;смузі «Папайя + маракуйя» – 130 грн;смузі «Ананас + спіруліна» – 125 грн;салат з лососем та фетою – 180 грн.
Графік роботи: 10:00 – 22:00.
Адреса: вулиця Симона Петлюри, 16.
Ще більше новин читайте в нашому Telegram-каналі «Головні новини Києва – 44.ua» та не забувайте підписуватись, оскільки там ми публікуємо ще більше новин, щоб ви завжди були в курсі та нічого не пропустили.
«Eco Buffet» – це веганський ресторан, де страви готують з екологічно чистих продуктів. Кухарі закладу роблять акцент на збалансованому харчуванні і здоров’ї своїх гостей, тому всі страви з меню відмінно підходять для людей, які сидять на дієтах, але при цьому хочуть отримувати всі необхідні для організму поживні речовини. Тут можна не тільки підкріпитися вегетаріанськими стравами, але ще і взяти їх з собою.
Меню:
бульйон курячий з фрикадельками – 60 грн;салат зі смаженим сиром халумі – 80 грн;віденський торт «Захер» – 98 грн;зрази з капустою – 65 грн;фалафель-рол – 108 грн.
Графік роботи: Пн-Пт з 09:00 до 20:00, Сб-Нд з 10:30 до 20:00.
Адреса: проспект Степана Бандери, 23 Г.
«Nebos» – це заклад у Києві, який підходить і вегетаріанцям, і веганам, і сироїдам. У стравах кафе «Nebos» ви не знайдете жирів тваринного походження, рафінованого цукру та борошна. У меню – десерти, сніданки, боули, основні страви, а також різноманітні закуски та салати.
Меню:
салат «Капрезе» – 240 грн;цукіні-паста з «Моцарелою» та овочевою сальсою – 290 грн;піца з «Моцарелою» і гливами у соусі «Теріякі» – 340 грн;смузі «Диня-Базилік» – 160 грн;торт-морозиво «Мохіто» – 215 грн.
Графік роботи: Пн–Чт з 11:00 до 21:00, Пт–Нд з 11:00 до 22:00.
Адреса: вулиця Мала Житомирська, ¾.
Кафе «Аюрведа» – це легендарна вегетаріанська їдальня, магазинчик та центр йоги. Тут можна купити веганські і вегетаріанські продукти, а поруч – пахощі й різні йога-атрибути. В закладі все побудовано за принципом їдальні: таці та лінія роздачі, але у меню замість звичайних котлет й печені – корисні страви з акцентом на індійську кухню. Асортимент закладу кожен день різний і дуже різноманітний: від веганського борщу до овочів у прянощах масала.
Меню:
суп овочевий зі сметаною – 45 грн;окрошка – 69 грн;суп-пюре з гарбуза – 50 грн;тефтелі – 57 грн;перець фарширований – 55 грн;сирники – 55 грн;торт мигдальний – 45 грн.
Графік роботи: Пн-Пт з 10:00 до 20:30, Сб-Нд з 11:00 до 20:30.
Адреса:вулиця Дмитрівська, 39.
Усім хумусоманам та хумусолюбам потрібно відвідати заклад «Hum:Hum» у Києві. Тут вам пропонують кілька варіантів нутового пюре на свій смак. За бажанням можна додати до хумусу оливки, овочеві палички або фалафель. Якщо нутове пюре вам не до смаку, пригощайтеся пітами, супами, салатами, картоплею фрі та сирниками від бабусі.
Меню:
салат з тунцем – 350 грн;салат з гумусом та томатами – 160 грн;веган-сніданок (мухамара, тофу скрембл, веган-сосиски, злаковий хліб, салат, батат фрі) – 235 грн;сирники з ягодами – 200 грн;класичний хумус – 120 грн;гарбузовий крем-суп – 140 грн.
Графік роботи: щодня з 10:00 до 22:00.
Адреса: вул. Межигірська, 13/34.
Поїсти супу просто на вулиці? Чому б і ні! «Супкультура» – це незвичайний заклад харчування, а ціла культура. Де б іще ви спробували суп у посудині із рисової або гречаної крупи, що не менш смачна за сам суп? По-перше, це зручно, по-друге, екологічно. Супом у їстівному стаканчику можна ласувати навіть без ложки, хоча, якщо вона вам потрібна, у «Супкультурі» є дерев’яні.
Кожного дня тут готують кілька видів супів на вибір, самоси, фалафель, веганські солодощі. Картоплі у переважній більшості супів немає, та й взагалі вони доволі дієтичні. Звичайно ж, ніякого м’яса та риби.
Меню:
сирний суп – 85 грн;сочевичний суп – 65 грн;грибургер – 125 грн;локшина з грибами шиітаке – 120 грн;чіа пудинг з грецьким горіхом, фініками та кокосом – 60 грн.
Адреса:вул. Івана Федорова, 9.
За легендою за якістю продуктів та страв закладу «Green Whale» ретельно слідкує Зелений Кит. У сиву давнину він вмів ходити й обійшов увесь світ, а потім еволюція відправила його до Світового океану. Сьогодні цей персонаж оселився в столиці і працює у «Green Whale», обираючи до страв кафе найбільш якісніші продукти.
Одна з головних переваг закладу – сезонність меню. Тут на повну використовують дари природи, готуючи з продуктів, властивих тій чи іншій порі року. Саме тому тут ви гарантовано спробуєте смачні страви зі свіжих і корисних інгредієнтів.
Меню:
страва «Ой у лузі» (курочка в кисло-солодкому соусі, білий рис, перець червоний, ананас, печериці, зелена цибуля, кунжут) – 245 грн;зелений тофу бургер – 245 грн;шаурма «Космічний джедай» – 225 грн;осінній салат з лососем – 345 грн;класичні сирники–185 грн;бульйон з куркою – 140 грн.
Адреса:Кловський узвіз, 4.
«Green 13» – стрітфуд-заклад, що подарував Києву локацію з еталонними веганськими ролами та бургерами. З огляду на скажену популярність закладів серед київських вега-ентузіастів, «Green 13» навряд чи підійде, коли часу на перекус зовсім обмаль. Проте якщо ви не обмежені в часі, зайти сюди однозначно варто. Тут пропонують супи, бургери, боули, фалафель в лавашіта інші роли, а також чізкейк і каву.
Меню:
фалафель з зеленого горошку – 148 грн;томатно-кокосовий суп – 90 грн;бургер «Вег бекон» – 148 грн;хумус – 119 грн;лимонад полуниця-базилік-м’ята – 80 грн.
Графік роботи: щодня з 11:00 до 20:30.
Адреса:вулиця Велика Житомирська, 40.
Літературне кафе «Імбір»спеціалізується на вегетаріанській кухні, зокрема на корисних десертах, які роблять також на замовлення. Затишний заклад у центрі столиці, де відчувається повна свобода в достатку книжкового простору. Кафе пропонує в меню вегетаріанські та веганські варіанти звичних страв, позиції для сироїдів. Власники закладу запевняють, що відвідувачі зможуть у них познайомитися з великою кулінарією та дізнатися, що таке «жива» їжа.
Графік роботи: Пн-Нд з 09:00 до 22:00.
Адреса: вул. Жилянська, 7.
Нагадаємо, ми раніше розповідали про 9 найцікавіших книжкових місць у Києві, які точно сподобаються всім поціновувачам інтелектуального відпочинку.
Також писали про petfriendly заклади Києва, які створюють теплу атмосферу й піклуються про комфорт не тільки своїх гостей, а і їхніх друзів-тварин.
Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua