«Ні» контрабанді! Дерева в лісах Київщини порахують

image
16 Жовтня 2019, 10:25
Поділитися:

Влада збирається викорінити проблему з контрабандою лісу за допомогою електронного обліку деревини. Однак успіх впровадження нової системи обліку залежить від бюджетів самих лісгоспів. Ці позапланові витрати вони мають знайти до 1 листопада.

«Електронний обіг деревини потрібен для того, щоб контролювати нелегальний продаж лісів, – розповіла  директорка департаменту екології та природних ресурсів КОДА Вікторія Кірєєва виданню KV. – Так, за допомогою спеціальних чіпів правоохоронні та контролюючі органи можуть здійснювати облік деревини, відстежити місце її вирубки і обсяги реалізації, і найголовніше  – чи є на це дозвільні документи. Без чіпування сьогодні це дуже важко зробити».

На сьогодні в Київській області лише дві державні установи мають таке чіпування, серед яких Київське обласне і столичне управління лісового та мисливського господарства, повідомила чиновниця. І додала, що очікують постанову Кабміну, яка і має до 1 листопада розробити відповідну методику введення обов’язкового електронного обліку деревини.

Чіпування вимагає певних фінансових укладень, тож наскільки швидко вдасться лісникам перейти на електронний облік –  залежить від самих підприємств.

Згідно з розпорядженням голови Київської ОДА Михайла Бно-Айріяна від 2 жовтня, необхідні заходи з охорони лісів, впровадження електронного обліку деревини, облік продукції лісозаготівель, лісопиляння і деревообробки на Київщині в обов’язковому порядку мають прийняти до кінця жовтня.

У розпорядженні вказано, що до цих підприємств належать постійні лісокористувачі на території області, в тому числі: ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», КСЛП «Міроновкалес», КП Київоблради «Кіевоблагролес», держорганізації «Резиденція Залісся»,  «Лісове господарство” Білозірськеˮ» і спецпідприємство «Північна Пуща».

У пресслужбі Київського обласного та столичного  управління лісового та мисливського господарства вказують, що облік деревини вже введений і відпрацьований на 16 підприємствах підпорядкованих їх Держлісагенству.

Читати далі: «Ні» контрабанді! Дерева в лісах Київщини порахують , автор Трибуна Бровари

Джерело: Трибуна Бровари