Незнімні зубні протези: що це, які бувають, кому показані

image
26 Квітня 2024, 10:52
Поділитися:

Протезування незнімного типу застосовується для відновлення цілісності зубів. Цей сучасний вид протезування дасть змогу повністю відновити працездатність зубного ряду та повернути усмішці колишню красу.

Детальніше про такі протези

Незнімні зубні протези — ті, які встановлюються на імпланти або рідні зуби. Вони мають тривалий термін служби та не потребують необхідності виймати їх з рота, щоб дотриматися гігієни. На незнімні зубні протези ціна залежить, головним чином, від виду рекомендованого протезу.

Показання до незнімного протезування можуть бути такими:

атрофія щелепної кістки;
наявність важких захворювань ротової порожнини, включно з втратою зубів;
розхитані зуби або сильно пошкоджені коронки;
знімні протези, які створюють незручності для повсякденного життя.

Види знімних протезів

Сучасна стоматологія пропонує і повне, і часткове протезування. Протоколи відновлення зубного ряду передбачають використання і стандартних, і більш прогресивних технологій.

 

Вініри

Застосовуються головним чином для усунення косметичних дефектів у зоні посмішки. Це дуже тонкі пластинки з кераміки або цирконію. Їх фіксують прямо на зовнішній стороні зубів для того, щоб приховати такі проблеми, як відколи, плями, потемнілу емаль тощо. Головна перевага вінірів у тому, що вони мають натуральний вигляд і створюють ефект тієї самої “голлівудської” посмішки. Але існують і протипоказання для встановлення. Серед них:

бруксизм — може призвести до відколів і пошкоджень вінірів;
занадто тонка емаль – адже її необхідно сточити для фіксації пластин;
відсутність жувальних зубів – це підвищує навантаження на передні зуби й також збільшує ризик руйнування протезів.

Коронка

Це спеціальна конструкція, яку використовують для усунення поодиноких дефектів зубів. Вона повторює анатомічну форму зубної одиниці, тому в ряду має природний вигляд. Цей вид незнімного протезування зубів застосовується тоді, коли зуб сильно зруйнований, але корінь можна зберегти. Залежно від матеріалу, коронка здатна прослужити мінімум 5 років. Вони довговічні, міцні та мають естетичний вигляд. З недоліків можна виділити можливий прояв алергії на метал у разі встановлення металокерамічної моделі, а також потемніння країв після тривалого носіння.

Серед протипоказань для встановлення коронок:

бруксизм;
порушення прикусу;
парадонтит.

Вкладка

Це вид мікропротезів, які встановлюються в разі руйнування коронкової частини зуба. Встановлення часто рекомендується для закриття глибоких каріозних порожнин, а також усунення діастеми — проблеми проміжків між зубами. Зазвичай вкладки робляться з кераміки. Цей матеріал дає змогу відновити й зовнішній вигляд, і функціональність зуба.

Серед протипоказань:

бруксизм;
невилікуваний карієс;
недостатня гігієна зубів і ясен.

Міст

Мостом називається незнімний протез, який застосовують для відновлення ділянки в зубному ряду, де відсутні 1-3 зуби поспіль. У цьому виді протезування можуть бути використані різні види кріплень: безпосередньо на зуб або ж на імплант. Незнімні мостовидні протези виділяються підвищеним ступенем стабільності та довговічністю. Вони добре реабілітують функціонал зубного ряду.

Протипоказанням для встановлення протеза може стати:

розхитаність опорних зубів;
запалення пародонту.

Імплантація

Якщо зубний ряд втрачено цілком весь, кращий варіант усунення цього дефекту — імплантація. Зазвичай їх називають “all-on-4/6”. Це означає, що для фіксації незнімних зубних протезів в такому випадку буде використано чотири або шість імплантів. Імплантація можлива також у разі, якщо втрачено всього один зуб.

Незнімні зубні протези: що це, які бувають, кому показані

На відміну від інших способів, такий вид імплантації є повноцінним хірургічним втручанням, тому і список протипоказань для нього довший:

автоімунні хвороби;
захворювання крові;
онкологія;
остеопороз;
психічні розлади;
туберкульоз;
захворювання слизової;
ендокринні захворювання.

Існують також відносні протипоказання, інакше кажучи — тимчасові. Наприклад, дефіцит кісткової тканини щелепи. У цьому разі імплантацію можна зробити тільки за умови проведення попередньої остеопластики для відновлення кістки до необхідного обсягу.

Незнімні протези, як і рідні зуби, потребують належного догляду. Потрібно обов’язково регулярно чистити зуби, а також полоскати рот після кожного прийому їжі. Рекомендується використовувати для чищення щітки з не дуже жорсткою щетиною. Якщо шматочки застрягли між зубами, необхідно використовувати іригатор і зубну нитку. Для запобігання виникнення больових відчуттів, бажано відмовитися від надмірно холодної або надмірно гарячої їжі та твердих продуктів, які потрібно гризти. Також треба відвідувати стоматолога для проведення професійного чищення.

Ліцензія ТОВ «Центр Ізраїльської стоматології» серія АЕ № 196461 видана МОЗ України 27.12.2012 р.

Незнімні зубні протези: що це, які бувають, кому показані

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама