Незламність по-українськи: як зробити обігрівач своїми руками й зігрітися без газу та електрики

image
15 Грудня 2022, 15:50
Поділитися:

Через постійні відключення електроенергії, жителі столиці та області вимушені обходитися не лише без світла, а й тепла. Втім, українці не лише незламні, а й дуже винахідливі і завжди знайдуть спосіб обігріти своє приміщення підручними способами.

Тож якщо ви вже утеплили стіни, вікна й дах, розкажемо, як зробити кілька обігрівачів власними руками. Ці способи прості та економні. Звісно, цілий будинок або квартиру таким чином необігрієш, але обігріти кімнату точно вдасться.

Обігрівач зі свічок та квіткових горщиків

Все, що вам знадобиться для виготовлення власного обігрівального приладу – це:

2 глиняні горщики3 будівельні шайби3 звичайні цеглини2 свічкитарілка

Насправді, спосіб, який дозволяє за допомогою квіткових глиняних горщиків і однієї свічки обігріти кімнату винайшов американський винахідник Дойлі Досс. Він називається Candle Heeter.

Дойлі взяв три глиняних горщиках, вклав один в одного і згвинтив болтом.

При складанні він підтягував конструкцію гайками, прокладав в проміжках шайби. Болт був підібраний на всю глибину найбільшого горщика (перший був ємністю 1 літр, другий 0,6 літра і третій 0,2 літра).

Таким чином, вийшов своєрідний глиняний радіатор, здатний розсіювати тепло від невеликої господарської свічки. Глиняні горщики нагріваються до 80°С, а металевий болт до 250°С. Звичайний болт служить теплоприйомником-розподільником від палаючої свічки.

В процесі виявилося, що свічка швидко тане, тому почали використовувати свічку в скляній посудині, бо це було і безпечно, і економно. Таким чином за три-чотири години можна було обігріти кімнату площею 15-18 м2.

Згодом замість свічки вставляли інфрачервону лампочку розжарювання. Цей варіант був ще ефективніший, адже лампочка давала ефект потужністю 50 ват.

Як зробити обігрівач:

У горщику потрібно обережно зробити отвір і вставити в нього болт із шайбою. Деякі горщики бувають одразу з отвором.

Потім на шайбу потрібно надіти на болт і закрутити гайку. А згори прикріпити ще одну шайбу. Всередину цього горщика помістити горщик меншого діаметра. А потім зафіксувати його шайбою та гайкою.

Вниз поставити підставку під свічку, а зверху накрити її конструкцією з горщиків так, щоб до свічки доходив кисень.

Звісно, такий обігрівач не підходить для постійного опалення. Він призначений лише для того, щоб перечекати в теплі відключення системи опалення на порівняно нетривалий період.

Обігрівач з спиртівки

Незламність по-українськи: як зробити обігрівач своїми руками й зігрітися без газу та електрики, фото-1

Люди, які захоплюються туризмом, знають, що незамінним засобом для обігріву під час походів є спиртовий обігрівач. Коли вимикають світло, а батареї холоднішають цей засіб теж може стати у пригоді.

Спиртівкою називають простий підручний обігрівач із залізної банки і запаленого спирту.

Однією із його переваг є те, що під час горіння він не коптить і у повітрі не будуть літати дим та сажа. Щоб виготовити такий обігрівач необхідно взяти:

жерстяну банку з-під консервів;лінійку;паперову смужку;скотч або клей;спирт;маркер.

Як виготовити обігрівач?

Візьміть невелику залізну ємність із залізною кришкою, наприклад, банку з-під пива або згущеного молока. Накресліть горизонтальну лінію на позначці в 2/3 висоти банки. Зробіть на смузі 3-5 невеликих отворів в банку ножем або шилом.

Залийте в банку спирт і закрийте кришку. Поставте банку на незаймисту поверхню і струсіть, щоб спирт через отвори трохи облив банку зовні. Підпаліть спирт зовні і почекайте, поки він вигорить. Повторіть процедуру кілька разів, поки полум’я не стане “самостійним”.

Такий обігрівач можна поставити біля себе і грітися, а також готувати на ньому їжу або кип’ятити чайник. Для більшої пожежної безпеки рекомендується поставити саморобну спиртівку в більшу залізну ємність.

В середньому, 50 мл спирту вистачить приблизно на 15 хвилин горіння. Аби вогонь горів довше, процедуру треба повторити кілька разів.

Як це працює?

Полум’я нагріває стінки банки, через них нагрівається спирт на дні, він закипає й тиск всередині підвищується, пари спирту виходять через отвори, змішуються з повітрям і горять. Загасити полум’я найпростіше, накривши його чимось зверху.

Грілки з пластикових пляшок

Цей спосіб дозволить не лише нагрітися, а й відчути себе королем чи королевою, адже колись так гріли постіль монархам. 

Як виготовити грілку? 

Щоби зігріти постіль і зігрітися самому, можна налити гарячу воду в грілку або звичайну пластикову пляшку, замотати в рушник і покласти в ліжко. Під ковдрою грілка зігріватиме вас до ранку.

Проте, варто бути обережними та надійно закривати кришку й не притулятися відкритими частинами тіла до грілки, щоб не обпектися. Між грілкою та тілом має бути мінімум два шари одягу.

Також пляшками можна гріти ноги, сидячи за столом. Щоб вода довше залишалася гарячою, пляшки можна обмотати рушником.

Важливо знати: лікарі не рекомендують використовувати грілку при болях у животі, травмах, забитих місцях, пухлинах і будь-яких неясних болях. Вплив тепла може серйозно збільшити травму.

При використанні грілки не рекомендується

лягати зверху на повну грілку, бо вона може пошкодитися та обпалитиаби прикласти грілку до спини, необхідно лягти на живіт та покласти грілку на спину.грілкою не рекомендують обігрівати дітей, адже в них дуже ніжна шкірапісля наповнення водою грілку необхідно струсити над раковиною, щоб переконатися, що предмет не протікає.

Раніше ми розповідали, де купити газовий пальник у Києві, як вибрати та правила користування

44.ua у Телеграмі: термінові, актуальні, превірені новини столиці та України для тих, хто цінує свій час

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua