Невакцинована дитина не може відвідувати садочок, – постанова Верховного Суду

image
30 Травня 2019, 20:10
Поділитися:

Верховний Суд  вирішив, що заборона відвідувати дитячий садок невакцинованій дитині не є порушенням прав людини, позаяк її індивідуальний інтерес (відмову від щеплення) не можна ставити вище за загальний інтерес суспільства. Позов матері, яка відстоювала своє право водити до садочка дитину без обов’язкових щеплень (правець, дифтерія, кашлюк та інші), не задоволено, – повідомляє «Українська правда».

Ця історія почалася у червні 2016 року, коли до суду звернулась мати нещепленої дитини з вимогою не чинити перешкоду її дитині у здобутті дошкільної освіти.

Спочатку рішенням Славутського міськрайонного суду Хмельницької області її позов було задоволено. У 2017 році дошкільно-навчальний заклад подав апеляційну скаргу, яку було задоволено. Відтак рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позову жінці відмовлено.

17 квітня 2019 року Верховний Cуд вирішив, що індивідуальний інтерес людини (відмова від щеплення) не можна ставити вище за загальний інтерес суспільства – не хворіти інфекційними хворобами.

У постанові йдеться, що завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на дошкільне навчання та інтересами інших дітей.

Як повідомляє «Українська правда», схожу справу розглядав Європейський суд із прав людини у 2012 році. Тоді у справі «Соломахін проти України» він вирішив, що обов`язкове щеплення, як примусовий медичний захід, є втручанням у гарантоване пунктом 1 ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод – право на повагу до приватного життя особи, що включає в себе фізичну та психологічну недоторканість особи.

Як повідомлялось раніше, згідно із законом, відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень, або у дитини є медичні протипоказання до вакцинації (ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»). Колективний імунітет допоможе захистити від смертельно небезпечних хвороб тих дітей, які не можуть вакцинуватись із медичних причин.

Нагадаємо, із початку року, станом на 16 травня, на Броварщині кором захворіло вже 568 людей. Серед них у місті – 364, у тому числі 167 дітей. Рівень захворюваності є найвищим за 20 років спостереження. У медзакладах міста достатньо доз вакцин для проведення щеплень.

Джерело: Трибуна Бровари