Нещепленим дітям дозволили відвідувати міські школи

image
25 Вересня 2019, 17:42
Поділитися:

Після 30 вересня відповідно до рішення комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) Бориспільської міської ради та рішення міського управління освіти невакциновані діти не зможуть здобувати освіту у навчальних закладах. Однак вакцини в Україні відсутні.

Днями батьки учнів бориспільських міських навчальних закладів отримали інформацію від вчителів про те, що невакциновані діти з 30 вересня не зможуть відвідувати школи. У міському управлінні освіти та науки посилаються на відповідну постанову Департаменту охорони здоров’я Київської ОДА та МОЗу, яка діє на всій території України.

Вакцин нема, сезонні віруси атакують

Встановлені терміни для проведення щеплень закінчуються, а вакцин у амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини Борисполя досі нема. У міській амбулаторії на вулиці Київський Шлях, 24 «Вістям» повідомили, що відсутні вакцини КПК, АКДП та проба Манту. Про надходження поки не йдеться.

«Із настанням прохолоди активізувалися вірусні інфекції. Є медичні показання, що після перенесеного ГРВІ дитині місяць не можна робити щеплень. Про яку вакцинацію зараз може бути мова, навіть при наявності вакцин?» — стверджує мама шестикласниці Віки, учениці «Ліцею «Дизайн-освіта». Таких запитань багато у батьків, оскільки відсоток школярів, які перехворіли, у міських школах досить високий.

Освітяни рішень не приймають

Начальник управління освіти та науки Бориспільської міської ради Тетяна Павленко повідомила «Вістям», що рішення управління опиралося на рішення комісії ТЕБ та НС Бориспільської міської ради. За її словами, поки дана комісія не прийме іншого рішення, вказівка освітян буде незмінною — 1 жовтня невакцинованим дітям двері до школи закриті.

Зміна тактики

Заступник начальника комісії ТЕБ та НС Бориспільської міськради Анатолій Сьомак після кількох телефонних дзвінків до своїх колег із області, Департаменту охорони здоров’я Київської ОДА та обласного управління освіти та науки повідомив «Вістям», що за два тижні до Борисполя надійдуть вакцини. «Стало відомо, що понад 120 тисяч доз вакцини КПК, АКДП та проб Манту невдовзі надійдуть усіх до медустанов Київщини. Тож згідно із рішенням комісії ТЕБ та НС на підставі її п’ятого пункту діти можуть відвідувати навчальні заклади до появи вакцин в кабінетах щеплень», — говорить Сьомак. Також він уточнює, що попереднє категоричне рішення комісії щодо заборони відвідувати школи ґрунтувалося на пропозиції директора КНП «Бориспільський міський центр первинної допомоги» Євгенія Черенка.

Кір відступає

Про ситуацію із епідеміями у Борисполі та районі «Вістям» розповіла завідуюча відділу організації епідеміологічних досліджень «Бориспільського міжрайонного відділу лабораторних досліджень» Ольга Шульга. За її словами, епідемія кору не розповсюджується. «Найбільшу кількість хворих на кір у 2019 році зафіксовано у березні —ми отримали повідомлення про 112 хворих на Бориспільщині У червні місяці хворих на кір зафіксовано 21 випадок, у липні 5 випадків, у серпні — 13» — прокоментувала Шульга.

Думки у соцмережах розділилися

Через заборону навчатися у школах без щеплень, а отже, примусову вакцинацію, чимало українських батьків вийшли на акцію протесту під стінами МОЗ. Бориспільці дану акцію теж підтримують, а обговорення в соцмережах набирають популярності.

Мама трьох дітей, жителька села Чубинське, Ірина Матвійчук стверджує, що її діти невакциновані і робити щеплення жінка відмовляється. «Не розумію, як можна робити щеплення новонародженій дитині — зрозуміти, які захворювання має дитина можна після кількох років її життя. Та й вакцини в нашій країні не найкращої якості», — переконує жінка.

Серед місцевого населення є різні думки, хтось категорично проти щеплень, проте обґрунтувати позицію не може. Інші вважають, що вакцини треба робити усім без винятку, як було за радянських часів.

Думки різні, але у всіх виникає одне запитання: яким чином невакцинована дитина зможе заразити дитину, яка отримала щеплення? Обговорення закінчується твердженням: «або сучасні вакцини є досить неефективними, або нами хтось намагається маніпулювати».

Висновок. Потрібне широке і системне інформування населення щодо вакцинації. Однак місцеві медфахівці не виступають із роз’ясненнями подібних тем у ЗМІ, окремі навіть відмовляються із різних причин, коли до них звертаються журналісти (прізвища не називаємо із етичних міркувань)

Надаємо документ, який розсилають класні керівники міських шкіл у батьківськи групи у Вайбер.

Нещепленим дітям дозволили відвідувати міські школи

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама