НеПрозоррі тендери або Як роздерибанити наші гроші. Частина 4. Котлета по-броварськи

image
19 Лютого 2019, 20:33
Поділитися:

Автор – депутат Київської обласної ради Роман Сімутін

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Прочитати про причини виникнення масштабних оборудок, способи маніпуляцій та першу групу шахраїв, можна в І, ІІ та ІІІ частинах.

Ми знову повертаємося до одного з головних «годувальників» наших дітей – «Чілдрен-продукта». Нагадаю, що наприкінці листопада прокуратура, за моїм поданням, вимагала розірвати договір між управлінням освіти (УОН) Броварської міської ради та ПП «Чілдрен-продукт», адже тендер було проведено з порушенням. Детальніше про цей випадок та лайфхак «Як з’їсти більше половини річної норми печива за місяць» можна прочитати ТУТ.

Варто зауважити, що директор  ПП «Чілдрен-продукт» – Олена Туровець, а засновник –  Петро Туровець. І все б нічого, але саме такі ФОПи теж постійно виграють тендери в Броварах.

Схема роботи улюбленого постачальника управління освіти – примітивна. Вони, справді, інколи виграють тендер із найнижчою ціною, але вже через 2 місяці починають активно її піднімати. Аналогічна ситуація з обсягами постачань: чим більша ціна – тим більший об’єм.

Візьмемо за приклад звичайну картоплю. 11 січня 2018р. управління освіти підписало договір із переможцем тендеру – ПП «Чілдрен-продукт», який дав найменшу ціну – 3,9 грн/кг. Проходить рівно 2 місяці, і ціна починає активно рости аж до 8,3 грн/кг. І якимось дивом майже 70% усього обсягу приходиться саме на найвищу ціну.

На щастя, харчові продукти – саме та сфера, де все можна порахувати. Наприклад, 2 квітня, у той самий день, як «Чілдрен-продукт»  підняло ціну до 5,69 грн/кг, центральний госпіталь МВС також провів тендер на картоплю і отримав ціну 4,29 грн/кг. І це ще притому, що вони закуповують у 3 рази менший об’єм. І уявіть собі, ціна не змінюється протягом усього року. Навіть зараз оптова ціна картоплі на ринку починається від 3 грн/кг.

Тобто, якщо б управління освіти зафіксувало ціну в 4,29 грн/кг, то місто отримало б економію у 424 тис.грн, або 43%! І це тільки одна картопля! А ще є м’ясо, риба, хліб, крупи, печиво і т.д. Загальна сума виграних тендерів – 19,4 млн грн.

Ще один приклад: яловичина охолоджена. Я не буду писати, що якимось дивом із тендера «викинули» національного виробника м’ясо-ковбасної продукції – ПрАТ «Кременчукм’ясо» (ТМ Фарро). Зосередимося тільки на ціні.

Отже, 25 березня «улюбленець» броварської освіти «Чілдрен-продукт» виграє тендер на яловичину (охолоджена, лопатка) з ціною 97,4 грн/кг. Ціна більш-менш ринкова, але (!) вже через 2 місяці вона також починає активно рости, і вже 29 жовтня сягає 149,4 грн/кг. Ви, мабуть, здивуєтесь, але саме на останні дні, коли найвищі ціни, і приходиться найбільший об’єм поставок. І, звичайно, порівняємо ціну з тим же госпіталем МВС.

У цій вакханалії є кілька вагомих і помітних мінусів. По-перше, при піднятті ціни управляння освіти не може збільшити суму договору. Тобто, єдиний вихід – зменшувати обсяги закупівель! А ви потім дивуєтесь, чому такі маленькі порції в садочках та школах. По-друге, якщо 70% продукції привозять у кінці дії договору, то зрозуміло, що протягом року її суттєво недопостачають. І це все робиться свідомо! Що садочки будуть робити з піврічною нормою картоплі, м’яса, печива? Питання риторичне.

Мабуть, не дуже здивую вас, якщо скажу, що «Чілдрен-продукт» користується популярністю лише в Броварах та Борисполі. Причому в Борисполі ситуація аналогічна, і добре ілюструється одним тендером: той самий випадок, коли шахраї виграють у відомого виробника Вітмарк-Україна, з ціною майже вдвічі вищою.

Довідка: Вітмарк-Україна – виробник соків Jaffa, Наш сік, Прямо сік, Чудо Чадо на базі Одеського заводу дитячого харчування.

Думаю, коментарі тут зайві.

Джерело: Трибуна Бровари