НЕпрозорі Бровари: місто залишається «на дні» і в рейтингу прозорості-2023 | Трибуна

image
18 Квітня 2024, 19:10
Поділитися:

У 2017 році в рейтингу прозорості 100 найбільших міст України, які вже сьомий рік презентує провідна антикорупційна програма в Україні «Transparent cities/Прозорі міста» Transparency International Ukraine, Бровари були на 17 місці, у 2021-му – вже на 72-му. За підсумками 2022 та 2023 років, наше місто взагалі внесене в перелік «НЕпрозорих». Згідно з аналітичними даними, Бровари виконують вимоги прозорості лише по 9 індикаторах із 50-ти, по семи – частково, і по 34 – взагалі не виконують. За якими основними індикаторами наше місто так і залишається на дні – читайте в нашому матеріалі.

ТІ Ukraine започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета – подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити належні практики прозорості та підзвітності. Протягом 2017-2021 років програма  щорічно формувала Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Після повномасштабного вторгнення програма започаткувала дослідження стану муніципальної прозорості 70 тилових міст в умовах широкомасштабної війни з росією.

У 2024 році команда презентує друге дослідження з даними за 2023 рік. Цьогоріч у дослідженні взяли участь 80 найбільших міст України: місто Київ та 79 міст із 21 області, до яких долучили і профронтові. Оцінювали міста за методологією, що містить 50 індикаторів.

Більшість досліджуваних індикаторів – це функціональні обов’язки міських рад та їхніх виконавчих органів. У адаптовану методологію 2023 року аналітики програми додали інформацію про роботу органів місцевого самоврядування, комунальне майно і землю, доступ та участь, антикорупційну політику, електронні інструменти, закупівлі, реагування на виклики війни. Зокрема, створення можливостей для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і релокованого бізнесу, оприлюднення інформації про отриману гуманітарну допомогу, розташування укриттів, надання компенсацій за зруйноване чи пошкоджене майно.

Найкраще у 2023 році міста виконували індикатори в сферах закупівель та реагування на виклики війни.

Найгірше реалізованими виявилися сфери антикорупційної політики, а також доступу та участі.

Прозорими у 2023 році стали 5 міст, статус «частково прозорих» отримали 23 міста, решта 52 – «непрозорі». Серед них – і Бровари.

Рейтинг прозорості

Серед  «прозорих» – Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль.

У категорії «частково прозорі» опинилися 13 обласних центрів – Вінниця, Житомир, Івано-Франківськ, Київ, Кропивницький, Луцьк, Миколаїв, Одеса, Рівне, Ужгород, Хмельницький, Чернівці та Чернігів. І ще 10 менших міст –  Бердичів, Володимир, Калуш, Кам’янське, Ковель, Коростень, Покров, Червоноград та Шостка.

На жаль, «непрозорих» міст найбільше – туди увійшли 52 муніципалітети. Із Київської області разом із Броварами в цій категорії залишаються Бориспіль, Боярка, Васильків, Вишневе, Ірпінь, Фастів.

Ці «непрозорі» міста обмежували мешканців у доступі до інформації про поточну діяльність органів місцевого самоврядування та її рішення. На це вплинули різні причини, зазначається в дослідженні, зокрема й нерівні можливості, невмотивованість органів місцевого самоврядування та різна безпекова ситуація. Серед цих 52 муніципалітетів є і Бровари.

Що не так у Броварах?

Згідно з аналітичними даними, Бровари виконують вимоги прозорості лише по 9 індикаторах із 50-ти, по семи – частково, і по 34 – взагалі не виконують.

У 2023 р. Бровари могли похвалитися тим, що на сайті оприлюднювали протоколи засідань міської ради, виконавчого комітету, постійних комісій; перелік рекламних засобів, перелік захисних споруд; інформацію про роботу бізнесу; на сайті міської ради є форма звернень для громадян, наявна актуальна інформація про всі подані петиції. Також у складі Ради з питань внутрішньо-переміщених осіб ВПО становлять 50% від складу ради.

Але «НЕпрозорі» Бровари так і залишаються через те, що на сайті міськради не виявлено

переліку наборів відкритих даних для оприлюднення міською радою, виконавчими органами та юридичними особами, які фінансуються з міського бюджету;
інформації про проведення капітального та поточного ремонтів, будівництв, реконструкції та благоустрою;
інформації про осіб, яких призначили поза конкурсом, а саме ПІБ людини та посаду, яку вона обіймає;
набір відкритих даних головних розпорядників бюджетних коштів не оновлювався, дані не актуальні для досліджуваного 2023 року;
піврічних, квартальних звітів про виконання бюджету за 2023 рік;
звіту міського голови про його діяльність за 2023 рік. Міська рада у відповіді на запит надала посилання на звіт за 2022 рік, що не актуально для досліджуваного 2023-го;
даних про зелені насадження, що підлягають видаленню відповідно до виданих актів обстеження зелених насаджень;
відомостей про житлові приміщення у власності громади, які оновлюються не рідше ніж один раз на шість місяців. Міська рада у відповіді на запит надала перелік нежитлових приміщень, що не підпадає під індикатор;
переліку земельних ділянок комунальної власності, що пропонуються для передачі у власність громадян та юридичних осіб або для надання у користування, зокрема під забудову;
переліку всіх об’єктів нерухомого майна комунальної форми власності;
даних квартирного обліку;
переліку земельних ділянок або прав на них, щодо яких ухвалено рішення про проведення земельних торгів;
інформації про переліки об’єктів майна, які можуть бути приватизовані та не підлягають приватизації;
переліку всіх об’єктів рухомого майна;
версії офіційного вебсайту міської ради для користувачів із порушеннями зору;
системи електронної реєстрації заяв на житло;
звітів про типи та обсяги отриманої гуманітарної допомоги, а також принципи та критерії розподілу гуманітарної допомоги;
інформації про електронні аукціони з продажу прав на розміщення об’єктів сезонної торгівлі або тимчасових споруд на Prozorro.Sale;
системи електронної реєстрації в комунальні заклади освіти (дошкільної, середньої);
можливості подати онлайн-заяву на отримання місця або послуги в міських установах соціальної допомоги, а також відстежити рух/статус такої заявки.
Також проєкти порядку денного засідань виконавчого комітету не відповідають тим питанням, які фактично розглядають під час засідань.

І це далеко не весь перелік.

Частково виконуються вимоги щодо оприлюднення на сайті міськради земельних питань, комунальних та ВПО:

перелік договорів про оренду земельних ділянок опублікований, проте частини інформації немає;
переліку об’єктів рухомого та нерухомого майна комунальної власності не виявлено;
Рада з питань ВПО створена, проте план роботи/анонси засідань на сайті міської ради не виявлено, тільки новини про збори і за 2024 рік, що не актуально для досліджуваного 2023 року;
комісію з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України, створено. Проте немає інформації про актуальні контакти комісії, доступні засоби зв’язку з нею, місцезнаходження, порядок роботи.

Попри те, що у 2023 р. 30 міських рад покращили свої рівні прозорості на 5% і більше, а 12 міст отримали статус «частково прозорих», Бровари залишаються «на дні».

До слова, значний ривок здійснив Дрогобич, який із «непрозорого» у 2022 році став «прозорим».

Рейтинг прозорості

Загалом за рік із «непрозорих» також стали «частково прозорими» Бердичів, Калуш, Ковель, Коростень, Одеса, Рівне, Хмельницький, Шостка Червоноград, Чернігів, а Тернопіль, Івано-Франківськ, на Київщині – Біла Церква із «частково прозорих» стали «прозорими».

Ці дані свідчать про те, що міста можуть ефективно працювати та розвиватися під час воєнних обмежень і навіть під обстрілами, а близькість до фронту не стає перешкодою для прозорості.

«Бути відкритим і прозорим містом під час повномасштабної війни непросто, але можливо. Кількість викликів для міських рад лише зростає – воєнні, економічні, демографічні, психологічні…  І це впливає і на органи місцевого самоврядування, і на громадян. Є міста, яким вдалося продемонструвати суттєві результати, довести, що прогрес можливий навіть у таких обставинах. Ми закликаємо місцеву владу не здаватися і працювати з прозорістю, бо це про стійкість і наше завтра», – зазначила керівниця програми «Прозорі міста» Олеся Коваль.

Програма розробила для міст рекомендації, які допоможуть підвищити їхню прозорість в умовах війни та сприятиме успішній євроінтеграції:

 транслювати або оприлюднювати протягом 24 годин записи засідань міської ради, виконавчого комітету та постійних комісій;
  включати містян до складу консультативно-дорадчих органів (Ради з питань ВПО, комісій щодо розгляду заяв про надання компенсації за знищене майно та громадських комісій щодо житлових питань);
оприлюднювати переліки осіб, яких призначили на посади поза конкурсом;
актуалізувати переліки споруд, призначених для укриття населення;
 забезпечувати прозорий облік та управління комунальним майном і землею, а також отриманою гуманітарною допомогою;
уникати обмеження доступу до наборів даних (якщо інакше не вимагається чинними нормативно-правовими актами), забезпечувати їх машиночитність. 

Під час війни прозорість та відкритість муніципалітетів надважлива, адже позитивно впливає на ефективність громад, допомагає містам долати виклики, спричинені вторгненням, та сприяє підвищенню безпеки для містян. Водночас прозорість потрібна і для успішного післявоєнного відновлення України та майбутньої євроінтеграції.

Головне фото-колаж – Андрій Захарченко

Читайте також

НЕпрозорі Бровари: динаміка міста в рейтингу прозорості за останні 6 років
Безконтрольні Бровари: міські треші, про які «нічого не знав» і до яких «непричетний» Ігор Сапожко
Зрізана алея каштанів у Броварах: містяни обурені, Ігор Сапожко розводить руками: «Ми тут ні до чого»
Зовнішньої реклами в Броварах менше не стане, бо війна – Ігор Сапожко
«Спецоперація» на випередження: Ігор Сапожко узурпував владу за підтримки опозиції

Джерело: Трибуна – Бровари