НЕпрозорі Бровари: динаміка міста в рейтингу прозорості за останні 6 років

image
13 Квітня 2023, 20:08
Поділитися:

Трансперенсі Інтернешнл Україна (TI) вже шостий рік презентує Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Рейтинг показує, наскільки міська влада розкриває інформацію про свою діяльність громадянам та надає їм інструменти для впливу і участі. У 2017 році році в рейтингу прозорості 100 найбільших міст України Бровари були на 17 місці, а в 2021-му – вже на 72-му. За підсумками 2022 року наше місто взагалі внесене в перелік «непрозорих». Яка динаміка прозорості нашого міста протягом 6 років?

Трансперенсі Інтернешнл Україна започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» та запровадила Рейтинг прозорості 100 найбільших міст у 2017 році. Мета програми – подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити найкращі практики прозорості і підзвітності. Експерти щорічно аналізують відкритість міських рад за показниками в 14 сферах.
У 2020 році створена онлайн-платформа «Transparent cities/Прозорі міста», головна ціль якоі‌ –  сприяти ефективному діалогу між владою та громадою.

Програма «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) опублікувала нове дослідження роботи міських рад.

Це не традиційне продовження Рейтингів прозорості – цьогоріч команда оцінювала лише 70 міст зі звичних 100 за оновленими критеріями. Замість звичних балів і місць – тепер статус міста («прозоре», «частково прозоре» та «непрозоре») і рівень виконання індикаторів.

Враховуючи ситуацію через повномасштабне вторгнення рф в Україну, у дослідженні взяли участь тилові міста, що входять до переліку найбільших міст України. Муніципалітети, наближені до лінії розмежування, а також ті, що перебували в окупації понад 6 місяців – не оцінювалися. Це, зокрема, міста, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей, а також частини Дніпропетровської області, що перебувають у безпосередній близькості до територій, де ведуться активні бойові дії.

Цьогоріч «Частково прозорими» у досліджені визначені 10 міст: Вінниця, Володимир, Житомир, Кам’янське, Київ, Кропивницький, Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Чернівці.

Статус «прозорих» отримали Дніпро, Львів та Мукачево.

А от Бровари взагалі потрапили в рейтинг «непрозорих». І показники «прозорості» міста бажають кращого, адже з року в рік наше місто не потрапляє навіть до першої половини списку.

Рік     Загальний бал    Місце в рейтингу
2017     37.0                       17
2018     43.7                       36
2019     39.6                       64
2020     35.6                       79
2021     37.9                       72

У 2021 році, порівняно з 2020-им, дещо поліпшилась ситуація в сферах:

інформація про роботу органу місцевого самоврядування
фінансова та матеріальна допомога, гранти
комунальні підприємства

Але значно просіли показники в сферах:

кадрові питання
житлова політика
бюджетний процес

На жаль, цей перелік не є вичерпним. 

Прозорість міст у 2022 р.

До «непрозорих» у 2022 році разом із Броварами потрапили такі міста Київської області як Біла Церква, Бориспіль, Боярка, Васильків, Вишневе, Ірпінь, Фастів.

Прогнозовано, що з початком повномасштабної війни сфера доступу до публічної інформації загалом регресувала. Аргументуючи безпековими ризиками, міста призупиняли роботу офіційних порталів або ж обмежували доступ до окремих розділів чи сторінок.

Але все ж прозорість роботи має залишатись важливим завданням для органів місцевого самоврядування. Адже в середньому міста виконували індикатори дослідження на 37,5%. При цьому вимоги українського законодавства – на 47,8%. Тобто, українські міста не виконали понад половину обов’язкових законодавчих вимог.

Як зазначають у Трансперенсі Інтернешнл Україна, результати рейтингу є базою для вдосконалення міст. Своєю чергою у ТІ Україна допомагають ініціативним управлінцям у містах та активним громадянам запровадити найкращі практики: надають рекомендації щодо покращення ситуації та консультують міські ради як їх впровадити. А Броварам є ще багато над чим працювати в плані прозорості.

Доступ до інформації – це конституційне право кожної людини, і місцева влада має цьому сприяти. Водночас прозорість – один із основних принципів успішного відновлення України, продовження підтримки міжнародних партнерів та успішної майбутньої євроінтеграції. 

Читайте також:

1 «Броварський ліс»: під Києвом планують створити ландшафтний заказник

2 «Збережи зір»: триває перевірка гостроти зору в броварських ліцеїстів та вихованців дитсадків

3 Нова професія за 10 днів: у Броварському професійному ліцеї пропонують освоїти нову спеціальність

4 Постраждалих через авіатрощу в Броварах оздоровлювали в Прикарпатті коштом МВС

Читати далі: НЕпрозорі Бровари: динаміка міста в рейтингу прозорості за останні 6 років , автор Заболотний Євген

Джерело: Трибуна – Бровари