Недобуд по вул. С. Петлюри, 21-Б: депутатські рішення, які дозволять завершити будівництво

image
21 Червня 2019, 21:12
Поділитися:

Під час сесії 20.06.2019 р. депутати затвердили детальний план території, обмеженої вулицями Київська, Петлюри, Металургів та бульв. Незалежності. Це дасть змогу виставити привабливу ділянку на конкурс, обов’язковою умовою якого буде завершити будівництво 301-квартирного будинку по вул. Петлюри, 21-Б. Також депутати розглянули низку інших цікавих земельних питань.

Історія об’єкта недобудови по вул. Петлюри, 21-Б має не один десяток років та безліч «поворотів долі»: були суди, численні робочі групи, з десяток сесій міської ради. По суті питання почало вирішуватися в 2018 році: на початку року за договором із відділом капітального будівництва, Державне підприємство «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» (ДП НДІБК) провело технічне обстеження будинку на суму 415,8 тис.грн. Також ДП НДІБК мало розробити рекомендації стосовно завершення будівництва, виходячи з технічного стану будівлі. 

Події прискорилися наприкінці грудня 2018 року: на чергову сесію міської ради прийшли обурені інвестори та вчергове вимагали вирішити їхнє питання. Питання розглянули на позачерговій сесії 27 грудня 2018 р. Доповідачем був особисто міський голова, який повідомив історію питання та бачення вирішення питання: виставити земельну ділянку площею 2,3648 га по вул. С. Петлюри, 28 на інвестиційний конкурс із  головною умовою добудувати довгобуд по вул. С. Петлюри, 21-Б. Депутати підтримали два рішення: передали земельну ділянку від неіснуючого вже КП «Бровари-Флора» до УБЖКГІТ та надали дозвіл УБЖКГІТ на розроблення проекту землеустрою із зміною цільового призначення. А також доручили виконавчому комітету внести зміни у детальний план території.

Після цих рішень розпочалася законна процедура зміни детального плану території, обмеженої вул. Київська, Петлюри, Металургів та бульв. Незалежності.

19.04.2019 р. на сайті БМР було оприлюднено проект містобудівної документації для врахування громадських інтересів під час розроблення ДПТ.

Відповідно до цього документу, зміни стосуються земельної ділянки 7,4 га. Із них перша черга складатиме 2,4 га, тобто, це лише територія колишнього КП «Бровари-Флора». Усього на ділянці буде збудовано 1013 квартир площею 68,52 тис. м кв. Із них перша черга складатиме 685 квартир площею  46,25 тис. м кв. На цій території також буде дитячий садок на 120 місць: за розміром – аналогічній до ДНЗ «Казка» у Лісовому кварталі. Також передбачено дитячий клуб на 60 місць, заклад первинної медичної установи (амбулаторія) на 60 відвідувань за зміну, приміщення для занять фізкультурою площею 194 м кв. Паркувальних місць передбачено в першій черзі забудови 94, всього – 156, «гостьових» паркувальних місць – 60, усього ж має бути 98. У документі зазначається, що поверховість будинків буде вищою за 16 поверхів.

Ось такий вигляд має територія першої черги – тепличне господарство. Досі працюють дві секції теплиці.

Графічні  матеріали, які дають змогу зрозуміти  зміни цієї території:

План існуючого використання території.
Проектний план забудови території.

Головна архітекторка міста на презентації проекту рішення депутатам підкреслила, що під час розробки було цілком  дотримано процедуру консультацій із громадськістю, а також вперше в місті отримано звіт про стратегічну екологічну оцінку. Громадські слухання відбувалися починаючи з 19.04.2019 р. – після оприлюднення проекту на сайті  БМР та в газеті «Нове життя». Протягом 30 днів охочі мали можливість надати свої зауваження, але за цей час жодного не надійшло.

Обговорення цього проекту рішення відбулося за присутності на сесії щонайменше 50 представників об’єднання інвесторів недобудови «Т-Фактор».

Із обговорення стало відомо, що реальна етажність забудови планується в межах 21-24 поверхи. Виникло питання: чи достатньо дитсадка на 120 місць на понад 1000 квартир? Чи не спричинить це знову навантаження на найближчі  школи № 5 та 10? Чи не стане вирішення проблеми інвесторів через ущільнення житлової забудову в мікрорайоні, причиною більшої проблеми?  Дискусії за участю не лише депутатів і чиновників, але і присутніх інвесторів,  були досить нервові.

«Підвів риску» дебатам міський голова, який підкреслив, що головна мета проекту – не просто забудова мікрорайону, а забудова «з двома важливими умовами»: добудувати будинок по вул. С. Петлюри, 21-Б та збудувати тепличне господарство для міста. Тому умови для інвестора мають бути привабливими, а це, на жаль, багатоповерховість і щільність забудови.

Депутати нагадали міському голові, що однією з головних умов, чому вони підтримали проект у грудні минулого року, було залучення інвестора на відкритому прозорому конкурсі. Міський голова запевнив, що конкурс із відбору інвестора обов’язково буде. Врешті-решт депутати 22 голосами «за» затвердили зміни у детальному плані території.

Потім депутати розглянули низку земельних питань, більшість із яких стали вже обов’язковим пунктом кожної сесії. Зокрема, погодили продаж земельної ділянки площею 0,0866 га по вул. С. Москаленка, 21 (колишній гуртожиток) за 541,7 тис.грн при умові, що потенційна забудова ділянки не вийде за межі існуючого фундаменту та не перевищить 10 метрів у висоту.

Також депутати підтримали рішення про проведення грошової оцінки земельних ділянок для подальшого продажу у власність громадянам. Мова йде про наступні ділянки:

Площею 0,0026 і 0,0027 га – гараж № 8 і 9 по вул. Декабристів, 46.
Площею 0,2051 га по вул. Гагаріна, 26 (комплекс «Чарівна тайстра»).
Площею 0,8610 га по вул. О. Оникієнка, 6 – ПП «ШОР», виробництво.
Дві земельні ділянки по 0,0030 га по вул. Гагаріна, 16-Б і 16-В – магазин.

Магазин за адресами вул. Гагаріна, 16-Б і 16-В

Питання про проведення грошової оцінки ділянки ФОП  «Костомаха Є.Л.» (сумнозвісна мийка напроти Терміналу) не назбирало голосів ані за прийняття рішення, ані за відмову, тому питання винесуть на наступну сесію. Під час розгляду цього питання в сесійній залі були  представники громади, які живуть поруч із мийкою.

Відповідно до вимог чинного законодавства, яке забороняє торгові кіоски в складі павільйону очікування, депутати не підтримали поновлення договорів оренди та зобов’язали підприємців здійснити демонтаж кіосків за наступними адресами:

вул. Героїв Небесної Сотні, 9
вул. Короленка, 64
вул. Шевченка, 27
вул. Незалежності, 21
вул. Олімпійська, 9
вул. Гагаріна, 11
вул. Короленка, 52

Кіоск у складі павільйону очікування по вул. Короленка, 52

Також традиційно своїми рішеннями депутати надали дозволи на розроблення проектів землеустрою та затвердили проекти землеустрою під гаражі для учасників АТО.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари