«Не вважай себе кращим за інших». У Бразилії з’явився новий «король футболу»?

image
11 Лютого 2019, 10:44
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Лютий 11th, 2019

Вінісіус Жуніор

На 25 хвилині суботнього мадридського дербі гравець «Атлетіко» Анхель Корреа відверто протиснув мініатюрного бразильця Вінісіуса Жуніора, віддав передачу через півполя на Антуана Грізманна, який і зрівняв рахунок. Помилка Вінісіуса? Безумовна. Однак ресурс WhoScored поставив йому досить високу оцінку за гру – 7. А особисто в мене виникло відчуття, що це ще й замало.

Так, Вінісіус серйозно помилився одного разу. Втім, у інших випадках відіграв дуже круто. На 41 хвилині отримав м’яча на своєму лівому фланзі, увімкнув «нітро» і навіть не помітив Хіменеса, який його типу переслідував. Досвідчений захисник «Атлетіко» не міг стерпіти подібного нахабства від молодого таланта «Реалу» – зробив підкат ззаду… У власному штрафному майданчику – пенальті. Реалізував його Серхіо Рамос. У другому таймі ще один м’яч у ворота господарів «Метрополітано» забив Гарет Бейл, вийшовши на поле саме замість Вінісіуса, – підсумкові 3:1. Бразилець цьому голу радів так, наче відзначився сам.

Ми розуміємо, що стан «вершкових» поповнився надзвичайно талановитим футболістом, однак при цьому на рідкість не егоїстичним. Це вам не Неймар чи Кріштіану Роналду. Чи не завадить така футбольна людяність згодом стати йому найкращим у світі? Ну принаймні Мессі не завадила ж.

Дебютувавши в основній команді «Реалу» 29 вересня 2018 року саме у мадридському дербі, Вінісіус встиг провести уже 12 матчів у Примері (забив два м’ячі), 7 – у Кубку короля (2 м’ячі), 2 – у Лізі чемпіонів. У 2019-му при головному тренері Сантьяго Соларі бразилець серйозно заявив про своє право на основний склад. Із 12 матчів року 5 він провів, як кажуть, від дзвінка до дзвінка.

Вінісіус Жуніор

Можливо, дехто не знає, звідки взявся цей вундеркінд. Він народився 12 липня 2000 року в містечку Сан-Гонсалу поблизу Ріо-де-Жанейро. Воно, як відомо, має дуже високий рівень злочинності. Уявіть, там є навіть спеціальний мобільний додаток, який показує, де у певний момент стріляють. Тобто – куди краще не ходити. Вінісіус тримався подалі від дурних компаній, непогано навчався у школі, тренувався у філії академії «Фламенго». А у десять років потрапив до самої академії.

Рівнем гри неабияк виділявся з-поміж ровесників. Тож не дивно, що у чемпіонаті Бразилії дебютував рано – у 16-річному віці. До того ж на легендарній «Маракані» у матчі проти «Атлетіко Мінейро». Уже через десять днів після цього, у травні 2017-го, у пресі з’явилася інформація, що «Реал» (Мадрид) придбав права на гравця. Королівський клуб випередив двох інших грандів, які також довго стежили за талантом, – «Барселону» та «Манчестер Юнайтед».

Після підписання попереднього контракту з «Реалом» Вінісіус передусім придбав для своїх батьків будинок у спокійному районі Ріо-де-Жанейро.

Оскільки жоден футболіст не має права укладати професійні контракти до 18 років, офіційно в «Реалі» Вінісіуса представили влітку 2018-го. Трансфер обійшовся мадридцям у 46 млн євро + 15 млн можливих бонусів. Більше за гравця до 19 років ніхто ніколи не платив. Отримуватиме бразилець 7,5 млн євро в рік. Це п’ятий показник після головних зірок – Бейла, Рамоса, Крооса та Модріча.

У грудні минулого року хлопчина сказав журналістам: «Я підстригаюся двічі на тиждень, тому що потрібно мати гарний вигляд на телебаченні. Зараз у мене немає дівчини, бо всьому свій час. Хочу адаптуватися до нової гри: в Іспанії інший темп, але з кожним днем я стаю все впевненішим у собі. Ніколи не міг навіть подумати, що в 16 років дебютую у «Фламенго», а у 18 стану гравцем «Реалу».

Вінісіуса вже зараз порівнюють із «королем футболу» Пеле. Ось що легендарний нападник через телебачення порадив юному таланту: «Ти гідний грати і багато забивати, як і я свого часу. Але ніколи не вважай себе кращим за інших. Я завжди жив за цим принципом».

Пеле вперше зіграв за національну збірну Бразилії у 16 років, зрештою із 77 голами став найкращим бомбардиром в її історії. Вінісіус до головної команди досі не викликався. Проте, судячи з його останніх матчів, це лише питання часу.

Віталій Усик (спеціально для власного блогу в Інстаграмі)

Підписатися на блог Усика можна за посиланням. Багато цікавого про футбол.



Джерело: Вісник Переяславщини