Не Обуховом єдиним

image
2 Травня 2021, 05:46
Поділитися:


Сьогодні, в переддень Великодня наша пошуково-дослідницька група, учасники історично-краєзнавчого чату “Обухів – сонячний Мідгард ” (саме так, зі смайлом) здійснили другий вояж південними околицями історичної Обухівщизни.

До неї, як відомо, входили і входять Германівка, Перегонівка, Семенівка, Василів тощо.

Святі джерела і розорані кургани; живописні гори і місця, де за переказами були панські обійстя, древні некрополі і водяні млини, атмосферні урочища і корчми 19 ст, фантастичні озерця і бажання повернутися-уточнити-дослідити – сьогоднішній улов + пару десятків історій про вищезгадані локуси від місцевих інфлюенсерів/амбасадорів.

Вони різні і по-своєму унікальні: від джерел, які ніби-то лікують до Буртової могили або курганів Близнюків – по-своєму легендарних, але вже практично знищених артефактів енеолітичного минулого.

Справжня “родзинка”- залишки польського (“латинського”) кладовища в с. Василів і, можливо, єдина майже уціліла могильна плита з неї. Сюди ми обовя’зково повернемося. Місце атмосферне і варте уваги будь-якого поважаючого себе дослідника старожитностей.

Але, після того, як точно вирахуємо місце розташування єврейського кладовища в Обухові. Карта центру Обухова княгині Горчакової за 1900 рік дозволяє це зробити. Втім, це вже інша історія.

Ми ж радимо вивчати локальну історію Обухова і Обухівщизни. Вони – вікно у світ, де світло справжнє, хоча місцями і дещо тьм’яне.

Вони варті того.

Читайте також:



Source link