Не нудна лінійка, а захопливий квест. Останній дзвінок в Студениківській школі сподобався всім

image
27 Травня 2019, 10:57
Поділитися:

Поліна Пайвель з хлопцями-випускниками

Різнокольорові футболки, а не блузки та сорочки. Зручні кросівки, а не туфлі. Цікаві розваги просто неба, а не годинна лінійка під палаючим сонцем. Від традиційного проведення свят у школах департамент освіти України закликав відмовитися ще з вересня минулого року. Студениківський ОЗЗСО став одним із перших на Переяславщині, котрий підтримав цю ініціативу.

Як зазначила заступник директора з навчально-виховної роботи, організатор свята Наталія Малишко, випускники спочатку не дуже хотіли проводити так саме свій Останній дзвінок. Мовляв, це їхнє свято, а через квест, в якому братимуть участь класи з першого по дев’ятий, вони трішки відійдуть на другий план. Однак після того, як прочитали оригінальний авторський сценарій, підготовлений вчителями школи, з радістю погодилися.

На урочисту лінійку у п’ятницю, 24 травня, кожен клас одягнув футболки певних кольорів. Тривали урочистості щонайбільше півгодини. Дев’ятеро випускників (двоє хлопців та сім дівчат) на чолі із класним керівником Поліною Пайвель – у білих футболках, спеціально замовлених до свята, із написом «#випускник» (у школярів) та «#вчитель» (у Поліни Григорівни). Традиційно вони випустили в небо кульки, загадавши при цьому бажання, та отримали в подарунок від першокласників маленькі дзвіночки. Випускники заспівали патріотичну пісню, а потім дівчата з класу виконали запальний сучасний танець.

Навіть наказ про закінчення навчання цього дня був не офіційним: «Наказ про закінчення панування розкладу уроків над учнями й учителями та початок літніх канікул. З метою звільнення учнівських невинних душ та очищення вчительських душ від панування жорсткого розкладу уроків, відповідно до вищесказаного наказую…». Серед пунктів наказу найкумедніші: «Творців розкладу оголосити персонами нон-грата й вислати з території школи на період літніх канікул у тарифну відпустку; період після повалення влади «розкладу» оголосити перехідним, а точніше – «екскурсійним». Лист з умовним розкладом випускники передали на зберігання завгоспу школи.

Сучасний танець випускниць сподобався всім

Проте останній дзвінок пролунав не відразу. Ведучі сказали, що вчителі не хочуть відпускати дітей на канікули і заховали шкільний дзвоник. Щоб його віднайти кожен клас має пройти дев’ять етапів квесту, потім із здобутих елементів скласти певну букву. Зі складених букв вийде слово, яке й свідчитиме, де саме захований дзвоник. Капітанами кожної команди були десятикласники, а випускники допомагали вчителям на станціях.

Студениківці, які проходили чи проїжджали повз школу, дивувалися, чому свято так рано закінчилося, – ще й десятої не було, а діти вже бігали й розважалися на території школи. Не всі ще звикли, що свято може бути й таким. На станціях з оригінальними назвами («Бермудський трикутник», «Купина», «Олекси Довбуша», «Буріме», «Терра інкогніта», «Чунга-чанга», «Язикатої хвеськи», «Сліпого художника», «Гавайські гітари») школярі відгадували загадки, грали у «крокодила», змагалися у спритності, розповідали скоромовки, малювали, співали, танцювали.

– Це так класно! Це так класно! Ми так співали! – не могла стримати емоцій після конкурсів третьокласниця Ксенія Спатарь.

Дітям, особливо першокласникам, залюбки допомагали батьки. Проте чергові на станціях уважно стежили, щоб ті дотримувалися правил. Зрештою всі знову зібралися на лінійку, де капітани команд склали слово – «Медіатека». Саме у шкільній медіатеці вони й знайшли дзвоник. Кожен випускник зробив ним свій останній дзвінок, запросив себе на останній шкільний урок. Поліна Пайвель підготувала для учнів дуже цікавий «філологічний» урок (вона – вчитель української мови та літератури): і вона, й діти розповідали вірші, вдосталь насміялися, звичайно ж, і без сліз не обійшлося.

А учні інших класів тим часом ділилися враженнями від квесту із журналістом «Вісника». Семикласниця Аня Левченко розповіла:

– Мені найбільше сподобався конкурс «Сліпий художник». Треба було вибрати трьох людей із команди. Ми вибрали хлопців, вони мали намалювати вуха, рот і ніс. На людину не дуже схоже вийшло, але було смішно. Ми поспішали, щоб першими пройти все, та були другими. Хоч ніяких місць і не було, ми просто для себе хотіли стати найкращими. Зібрали літеру «д». Слово важко було відгадати, вчителі підказали. Медіатека – ми й не знали, що воно таке. Раніше було нецікаво на Останніх дзвониках. Вони все щось говорять, а ноги вже болять стояти, нудно, один якийсь танець станцюють та й усе. А зараз взагалі прикольно було.

Ведуча свята, десятикласниця Мирослава Боліла:

– Звичайно, це набагато краще ніж було раніше. Ми рухалися, розважалися, спілкувалися. Думаю, всі отримали задоволення. Хотілося б, щоб і Перший дзвінок провели у такому ж стилі. Це буде мій останній Перший дзвінок – треба зробити щось ще захоплюючіше. Готова допомагати у створенні сценарію, конкурсів.

Випускниця 2018 року, студентка НУБіП Аліна Царинна прийшла на свято до свого брата, четвертокласника Артема. Зізналася, що засумувала за школою:

– Мене вразив вигляд школи і зовні, й всередині. За рік вона дуже змінилася – стала значно красивішою. Хочеться сюди повертатися знову і знову. Останній дзвінок цьогоріч був надзвичайний, ніхто не нудьгував: ні діти, ні глядачі. Мені сподобалася ідея дрес-коду для кожного класу, це дуже стильно. Квест – супер, помітно, що до підготовки конкурсів підійшли серйозно, бо вони не були банальними.

Студениківський ОЗЗСО не припиняє своєї роботи. З 28 травня до 13 червня тут діятиме пришкільний табір «Ластів’ята».

Віталій Усик

Фото автора

 

Джерело: Вісник Переяславщини