Не можна виміряти і оцінити тепло

image
31 Жовтня 2019, 21:40
Поділитися:

28 жовтня КП «Бориспільтепломережа» розпочало опалювальний сезон. Запуск пройшов гладко, усі котельні запрацювали.

Директору КП ТМ «Бориспільтепломережа» Володимиру Палінці на засіданні виконавчого комітету Бориспільської міськради 28 жовтня довелося відповідати на традиційні запитання: «Чому до встановлення лічильників обліку тепла температура в оселях була нижчою, ніж потрібно? Чому тепер у квартирах надто жарко?» Палінка переконував: «Проблема не в котельних, а в регулюванні температурного режиму в будинках. Індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у багатоповерхівках, які виконують таку функцію, у Борисполі одиниці».

Було запитання: «Чи можна ставити теплові лічильники у квартирах, якщо це старі будинки з вертикальною подачею тепла?» У відповідь Палінка повідомив, що є Закон України Про комерційний облік, є нормативні акти, які все чітко регламентують.

У будинках, де вертикальна розводка, встановлюються прилади-розподілювачі (це коли прилад обліку встановлюється на кожну батарею). Вони приймаються до обліку, коли в будинку встановлено понад 50% таких приладів.

Наголошувалося, що це специфічні прилади, і їх потрібно ставити в усьому будинку однієї фірми, під них робиться окрема програма і моніторинг, їх встановлює певна компанія. Оптимально, якщо однакові прилади-розподілювачі будуть встановлені в усіх квартирах. «Коли в одній квартирі стоять прилади однієї фірми, у другій — іншої, а в третій ще іншої — врахувати їхні показники нереально», — пояснював Палінка.

Микола Корнійчук, перший заступник міського голови, повідомив, що Борисполі є один багатоквартирний будинок, на вул. Головатого, 6, де мешканці прийняли рішення, що у 100% квартир за власний кошт встановлять прилади-розподілювачі з метою економії.

«Торги» з вартістю

У 2019 році вперше Бориспільтепрломережа підписала договір на газ без визначення його вартості. Нині ціна блакитного палива змінюється щомісяця. «У нинішньому тарифі — 1733 грн за Гкал (гігакалорію) для населення, який затверджено виконкомом — закладено вартість газу понад 8 тис. грн, — зазначає Володимир Палінка. — Важко сказати, до якої ціни за газ тепломережа може «вписатися» у затверджений тариф. А згідно з чинним законодавством тепломережа не має права перераховувати тарифи ні в бік збільшення, ні в бік зменшення до 1 травня 2020 року. До того часу будинки повинні визначитися з формою договору, укласти його, тоді вступає в дію нова норма послуги. Відтак буде послуга з постачання теплової енергії. Під неї розроблено новий порядок розрахунку тарифів», — коментував Палінка.

За його словами, обмеження вартості однієї Гкал у сумі 1400 грн, визначене рішенням Кабінету Міністрів, стосується послуги постачання теплової енергії. Але поки що Бориспільтепломережа надає послугу з централізованого опалення, на неї  обмеження не накладалися.

За інформацією КП «Бориспільтепломережа», станом на сьогодні, незалежно від вартості газу в найближчий опалювальний сезон Бориспіль залишається з діючим тарифом: 1733 грн за Гкал.  Якщо підприємство не впишеться у існуючий тариф, різницю компенсуватимуть із міської казни.

У всіх по-різному

Тепломережі країни інших рівнів підпорядкування, яким закон не забороняє змінювати тарифи, подаватимуть тепло дорожче. Київська обласна рада прийняла тариф для теплопостачальних підприємств, які підпорядковані області, зокрема для підприємства «Переяславтепломережа», — 2600 грн за Гкал. У місті Бровари (де приймає тарифи НКРЕКП) пройшли слухання і пропонується тариф понад 2 тис. грн за Гкал.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама