НБУ до Дня Незалежності випустив пам’ятні монети “Сміливість бути. UA”

image
24 Серпня 2023, 14:48
Поділитися:

24 серпня 2023 г. 14:45

Національний банк України (НБУ) презентував до Дня Незалежності пам’ятні монети “Сміливість бути. UA”, присвячені сміливості української нації. Тираж монети номіналом 10 гривень склав 5 тис. штук та були виготовлені зі срібла 925 проби масою 31,1 г.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби НБУ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Як йдеться в повідомленні, НБУ презентував нові пам’ятні монети “Сміливість бути. UA”, присвячені сміливості української нації. Вони символічно введені в обіг до 32-ої річниці Незалежності України.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Національний банк України ввів в обіг пам’ятні монети “Сміливість бути. UA”. Вони особливі, адже зазвичай монети присвячуються особистостям, подіям чи якимось суто матеріальним речам. Але ми спробували віднайти щось, що нас об’єднує та є вартим того, щоб бути закарбованим на монеті. І ми знайшли спільну рису, яка є очевидною для всього світу, рису, яка, по суті, стала синонімом слова “українці”. Це – сміливість! Щодня протягом цієї війни ми маємо можливість спостерігати за безліччю прикладів сміливості, звитяги, сили духу українців. Не лише ми – увесь світ! Ми присвячуємо цю монету хороброму і незламному українському народу. Сьогодні весь світ точно знає, що сміливість – це бути українцями. І щоб підкреслити це, ми зробили поверхню срібної монети частково дзеркальною. Піднесіть її до обличчя, побачте себе, відчуйте себе частиною незламної української нації. Це відзнака саме вам! Кожному із вас!”, – сказав голова НБУ Андрій Пишний.

Зазначається, що тираж монети номіналом 10 гривень склав 5 тис. штук та були виготовлені зі срібла 925 проби масою 31,1 г. Монета також оздоблена локальною позолотою. На аверсі монети зображено стилізовану композицію, що символізує Україну.

На абсолютно дзеркальному тлі розміщено лезо меча; угорі – малий Державний Герб України. На реверсі срібної монети міститься композиція, що символізує феномен сміливості та героїчного спротиву українського народу. У центрі зображено золотисту зірку.

“Придбати пам’ятні монети можна з 24 серпня в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізована одна тисяча срібних монет та 15 тисяч монет з нейзильберу, всі вони будуть доступні з першого дня продажу”, – додають в НБУ.

Але з вересня пам’ятні монети будуть поступово реалізовуватися і банками-дистриб’юторами (АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ “АБ “РАДАБАНК”, АТ “ТАСКОМБАНК”, АТ КБ “ПриватБанк”).

Нагадаємо, сьогодні, 24 серпня, Україна відзначає День Незалежності. З цієї нагоди у Києві на честь свята переодягли скульптури малюків-засновників столиці Кия, Щека, Хорива та їхньої сестри Либідь у вишиванки. Також у столиці триває виставка військової спаленої російської військової техніки, яка протриває до 28 серпня.

Читайте: До Дня Незалежності скульптури малюків-засновників Києва переодягли у вишиванки, а на Хрещатику триває виставка пошкодженої техніки (фото)

Фото: НБУ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона