найвідданіші «бійці» влади. Частина ІІ

image
26 Лютого 2020, 21:45
Поділитися:

Невелика фракція політичної влади «Укроп» у міський раді була найвідданішим партнером влади в усіх починаннях, а сам Микола Зінченко – комунікатором, який доносив депутатам на сесіях та комісіях точку зору та позицію влади. Але цим його допомога не обмежувалася: він був незмінним консультантом та експертом у будівельних та комунальних питаннях, а також виконував безліч «делікатних» завдань від влади. Достеменно невідомо, чи саме це вплинуло на бізнес депутата, але цифри переконливі: протягом усієї каденції бізнес лише «йшов угору» і здавати позиції ніхто не планує.

Чинна каденція для Миколи Зінченка, як депутата,  перша, але він не приховує, що «ділові стосунки» із владою для нього – справа звична. Принаймні, протягом останніх 20-ти років підприємства депутата пов’язані з міським бюджетом та комунальними підприємствами. Почалося ще в ті далекі часи, коли ремонти житлового фонду фінансувалися не через управління міської ради, а напряму – через комунальні підприємства. Вже тоді підприємства Миколи Зінченка були підрядниками БВУЕРЖФ (попередника КП «Служба Замовника»). А ТОВ «Інком-М», що належить дружині депутата, зі змінним успіхом постачало пальне як для комунальних підприємств, так і до бюджетних установ міста та району. Депутат неодноразово підкреслював, що само депутатство не принесло особливого зиску та переваг для бізнесу, але воно точно не погіршило статки депутата.

Щодо політичних амбіцій, то депутат є членом партії «Укроп» і точно планує балотуватися на найближчих виборах. Микола Зінченко журналістам «Трибуни» повідомив, що «роботу депутата почав розуміти через 2-3 роки від початку каденції», а  набутий  депутатський досвід  планує застосовувати в майбутньому.

«Технічний консультант» та «завсідник» подій в міській раді  

Невеличка фракція «Укропу» в міський раді двічі зазнавала змін голови: після обрання Петра Бабича секретарем міської ради, головою фракції став Володимир Білокінь, який у вересні 2018 року поступився місцем Миколі Зінченку. Микола Зінченко є членом «комунальної» комісії, має високу відвідуваність не лише комісії та сесії, але й інших заходів у міській раді. Приміром, був обраний представником громадськості під час громадських слухань зі звіту про стратегічну екологічну оцінку, та членом комісії під час проведення конкурсу з обрання управителів.

Микола Зінченко обраний представником громадськості під час громадських слухань у січні 2020 року

Зонування у Броварах: бути чи не бути? 
Конкурс на визначення управителів будинків: вибір без вибору 

Але головна затребуваність Зінченка не на посаді голови фракції: він – постійний неформальний «експерт із будівельних питань» для влади та незмінний виконавець делікатних доручень «технічного напрямку». Так, він першим здійснив «експертний огляд»  даху СШ № 7 після того, як там відбувся зсув та обрушення плит. Після цього, він ще до початку роботи експертів здійснив технічне обстеження інших закладів освіти з метою визначення безпеки експлуатації будівель. Також долучався до створення техзавдання на проєктування капремонту ДНЗ «Зірочка». Тому навіть якщо депутат формально не є членом технічної ради при виконкомі, участь у «технічних нарадах» усіх рівнів бере регулярно.

Також саме до Миколи Зінченка як до підприємця звертається влада у тих випадках, коли треба виконати роботи, на які не погоджуються інші підрядники. Наприклад, ремонт під’їздів у будинку на вул. Грушевського, 3-А.

Укроп

Депутатські будні: Микола Зінченко допомагає конкурсній комісії на визначення управителів

Своїм досягненням депутат вважає виготовлення проєкту капітального ремонту вулиці Металургів за рахунок спонсорських коштів: депутату-підприємцю вдалося переконати інших бізнесменів, чиї підприємства розташовані на вул. Металургів, скооперуватися та самостійно замовити проєкт капремонту вулиці. З моменту виготовлення проекту, він неодноразово подавався на виконання робіт за рахунок обласного бюджету, але поки що безуспішно. Цього року вулиця також  стоїть першочергово на капітальний ремонт як за рахунок міського бюджету, так і така, що подаватиметься на фінансування з обласного бюджету. Нагадаємо, що проєктна вартість капремонту відрізку вулиці від бульв. Незалежності до вул. Київської – 18 млн грн, і саме на цій ділянці дороги розташоване АЗС, що належить депутату.

Депутатська діяльність

Згідно із депутатським звітом, пріоритетом для себе Микола Зінченко вважає «благоустрій та соціальний захист». Тому діяльність на окрузі традиційно пов’язана із залученням бюджетних коштів на ремонт дахів та утеплення фасадів, встановлення поштових скриньок. Але депутат не приховує, що багато робіт із благоустрою виконав за рахунок власного підприємства та використовуючи власну техніку. Зокрема, неодноразово разом із працівниками своїх підприємств та мешканцями вулиці Олімпійської проводили «толоки» з благоустрою, вивозили сміття, ремонтували лавки, огорожі, асфальтове покриття, а також здійснили благоустрій навколо бювету. Аналогічна робота з благоустрою проводилася на спортивному майданчику «Талісман».

Також депутат у звіті повідомляє, що надавав матеріальну допомогу мешканцям, які до нього зверталися, допомагав у придбанні новорічних подарунків, за власний рахунок заправляв авто, що доставляли гуманітарну допомогу в зону проведення АТО, неодноразово допомагав зоозахисним організаціям.  Слід зауважити, що надання «матеріальної допомоги» фізособам, волонтерам та організаціям через бізнес, наближений до влади, є в Броварах поширеною та сталою практикою.

Але в депутатській діяльності Микола Зінченко має й інші досягнення, не пов’язані з округом. Зокрема, активно долучався до подій, пов’язаних із протистоянням підприємців та ТОВ «Сонячний квартал», був членом робочої групи, яка переймалася екологічним питанням – скаргами мешканців мікрорайону «Торгмаш»  на роботу підприємств ТОВ «Леал-Глас» та ТОВ «Полімер-колор». Микола Зінченко був автором подання  про рейдерське захоплення ТОВ «Метиз», яке розглядалося під час засідання сесії у присутності начальника броварського відділу поліції: підприємство вдалося «відстояти», воно працює.

На початку каденції з Миколою Зінченком був пов’язаний «корупційний скандал», коли під час голосування за продаж земельної ділянки площею 0,35 га в грудні 2015 року депутат не повідомив про конфлікт інтересів та голосував за це рішення. Втім, у державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, не міститься даних про депутата, тобто, вироку суду з цього питання не було.

Родинний бізнес та статки

Родина депутата складається з нього та дружини. Подружжя на двох володіє чотирма підприємствами: самому депутату одноосібно належать ПП «Маяк», ТОВ Кібро» та ФОП Зінченко М.А., дружина володіє 100% ПП «Інком-М». Хоча депутат часто підкреслює, що бізнесом займається давно і депутатство на це жодним чином не вплинуло, статистичні дані кажуть про інше. Зокрема, сайт «Електронні декларації» відслідковує кількість виграних тендерів, у яких декларант або члени його родини  є кінцевими бенефіціарами.  За даними сайту, з 2011 до 2019 рік підприємства, що належать родині депутата, виграли 104 тендери на загальну суму  43 077,7 тис.грн, що є абсолютним рекордом серед усіх депутатів міської ради і непоганим результатом для місцевого бізнесу загалом. Важко сказати, чи то вплинуло депутатство, чи то вдача в бізнесі була примхливою, але протягом 2011-2015 років підприємства вигравали по 2-3 тендери на рік на суму 2-4 млн грн, а з першого року депутатства в 2016 році кількість виграних тендерів зросла до 11, в 2017 році – вже до 45 тендерів. Загальна сума за виграними тендерами в 2019 році наблизилася до 14,4 млн грн, тобто, реальні доходи бізнесу збільшилися в рази.

Щодо окремих підприємств, то найбільше в тендерах щастило ПП «Маяк», яке з 2011 до 2019 рік виграло 53 тендери майже на 27 млн грн, ФОП Зінченко М.А. – 26 тендерів на 8,2 млн, ПП «Інком-М» –  19 тендерів на 7 млн, і ТОВ «Кібро» – 6 тендерів на 0,9 млн грн. Крім цих 4-х підприємств, підрядником бюджетних установ у Броварах є рідний брат депутата – Григорій Зінченко, який також вигравав тендери протягом каденції. Серед робіт, в основному, капітальні ремонти м’яких покрівель та шатрових дахів, ремонти під’їздів та адмінприміщень, роботи з благоустрою та відновлення асфальтового покриття. Постачання пального здійснювалося як місцевим комунальним підприємствам, так і структурам Броварської міської ради, Броварської райради, підрозділам  ДСНС.

Загалом бізнес депутата орієнтований на місцевий ринок та роботу за бюджетні кошти та кошти комунальних підприємств. У 2017 році сайт Dozorro писав про те, що умови тендеру виконкому БМР на постачання ПММ, у яких вигравала родина депутата, були дискримінаційними і підлаштованими саме під одного учасника. Місцева преса неодноразово писала про «особливості»  тендерів за участю підприємств депутата, в яких він змагався сам з собою та перемагав з найвищою ціною.

Укроп

Результати тендеру, в якому змагалися два підприємства депутата

Хто в Броварах будує бізнес на бюджетних коштах. Частина 1 
Хто отримує найбільше коштів від управління ЖКГ в Броварах? 

Щодо особистих статків, то родина депутата володіє  земельними ділянками в Броварах площею 721 та 3500 м.кв (остання набута в 2016 році), ділянками в с. Требухів площею 1200 м.кв та Одеській області 270 м.кв.  Серед нерухомості – будинок у Броварах площею 412 м.кв, нежитлові приміщення площею 37,4 м.кв та 21 м.кв.  Серед цінного рухомого майна депутат володіє  вантажним КАМАЗом 2005 р.в. та легковим Renault Master 2006 р.в.  До того ж і сам депутат, і його дружина користуються престижними марками авто VOLKSWAGEN, що належать підприємствам, якими вони володіють.

Як дохід, родина зазначає відносно невелику зарплату: 155,4 тис.грн у Миколи Зінченка та 105,0 тис – у дружини. Ще 3 710,0 тис.грн доходу від підприємницької діяльності у 2018 році. Родина декларує 15 тис. доларів США, 200 тисяч гривень готівкових коштів та  100 тисяч доларів  США як позичені третім особам. Не можна не відмітити різницю у статках із «до депутатським» періодом життя: відповідно до декларації за 2014 рік, зарплата депутата складала 31 тис.грн на рік, а дохід від підприємницької діяльності – 35 тис.грн на рік. У 2015-му дохід від підприємницької діяльності склав уже 3,5 млн грн. Тобто, Микола Зінченко   став найзаможнішим депутатом, а далі справи лише йшли вгору.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна – Бровари