«Найважливіше, що ви можете зробити, – це дати людям зрозуміти, що вони не самотні» (Джульєтта Льюїс)

«Найважливіше, що ви можете зробити, – це дати людям зрозуміти, що вони не самотні» (Джульєтта Льюїс)
10 Жовтня 2024, 16:32
Поділитися:

Головна  /  «Найважливіше, що ви можете зробити, – це дати людям зрозуміти, що вони не самотні» (Джульєтта Льюїс)

|  10. 10. 2024

10 жовтня з нагоди Всесвітнього дня ментального здоров’я на базі соціального хабу соціально-гуманітарного факультету Білоцерківського національного аграрного університету (далі – БНАУ) відбувся тематичний освітянський діалог «Турбота про ментальне здоров’я як комплексний підхід професійної допомоги й особистісного зростання та самопіклування». Захід, у якому взяли участь педагогічні працівники закладів та установ освіти, практичні психологи Центру ментального здоров’я, науково-педагогічні працівники та студенти БНАУ, був проведений відповідно до завдань Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

З вітальним словом в онлайн-форматі виступили заступник голови Київської обласної державної адміністрації Жанна Осипенко та ректор БНАУ, доктор економічних наук, депутат Київської обласної ради Олена Шуст.

Олена Шуст наголосила, що тема ментального здоров’я набуває дедалі більшої актуальності в Україні після повномасштабного вторгнення, і ми стикаємося з викликами, які вимагають нових підходів в освітньому процесі: «Наше завдання – зробити турботу про ментальне здоров’я частиною освітнього процесу, адже це основа успішного навчання, емоційної стійкості. Учні та студенти, які відчувають турботу та підтримку, більш успішні у навчанні, вмотивовані та готові до викликів життя. Цього можливо досягти завдяки створенню безпечного середовища та відкритого діалогу. Навчання педагогів та студентів стратегіям емоційного добробуту – це, в першу чергу, важливий крок до трансформації освіти в цілому на всіх рівнях».

У свою чергу, Жанна Осипенко відмітила, що досвід освітнього процесу в Україні, який нині здійснюється під час війни, для світу є неоціненним, і його використовують наші міжнародні партнери: «Тема ментального здоров’я є важливою саме для освітян, адже саме ви першими помічаєте певні зміни в поведінці учнів та колег. У цій ситуації вам найважче, адже вам потрібно дбати не тільки про своє ментальне здоров’я, але й реагувати на зміни, які відбуваються з іншими учасниками освітнього процесу. Ми раніше не говорили про це, не розуміли важливості цієї теми, але ми вже розпочали цю важливу роботу».

Начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрій Петрик розповів про досвід нашої громади щодо створення та реалізації Програми збереження ментального здоров’я та психосоціальної підтримки населення Білоцерківської міської територіальної громади у сфері освіти на 2024-2026 роки, затвердженої Білоцерківською міською радою 8 лютого 2024 року, відмітивши, що це єдиний у Київській області, а можливо, і в Україні, досвід зі створення системи піклування про ментальне здоров’я саме в галузі освіти. Також наголосив на важливості роботи Центру підтримки ментального здоров’я, який розпочав функціонувати з 1 вересня 2024 року.

Як було зазначено, ефективним та цікавим є досвід співпраці з соціально-гуманітарним факультетом БНАУ, а зокрема кафедрою психології та здоров’я людини та ГО «РеСУРС», щодо реалізації низки інноваційних проєктів, спрямованих на підтримку психічного здоров’я дітей і підлітків закладів освіти громади, формування в них навичок управління стресом та тривожністю; вивчення технік ефективної комунікації та розв’язання конфліктів; формування позитивної самооцінки та впевненості в собі; опанування методів тайм-менеджменту та самоорганізації; підвищення обізнаності щодо важливості ментального здоров’я та способів його підтримки тощо.

Також було анонсовано плани співпраці на новий навчальний рік: упровадження проєкту «Психологія перемоги», метою якого є посилення психологічної стійкості молоді нашої громади через програму психологічної підтримки та розвитку стресостійкості; створення на базі Білоцерківського академічного ліцею «Вектор»-гімназія №18, проєкту «Школа ментального здоров’я для підлітків», спрямованого на створення комплексної освітньої платформи, зорієнтованої на підвищення обізнаності підлітків про ментальне здоров’я, розвиток їхньої емоційної стійкості та формування практичних навичок самодопомоги тощо.

Під час заходу директор Навчально-методичного центру психологічної служби управління освіти і науки БМР Людмила Корнієнко зосередила увагу присутніх на особливостях та завданнях роботи команд підтримки ментального здоров’я, які створені і працюють в усіх комунальних закладах освіти нашої громади, а координацію здійснює центр ментального здоров’я.

Директор Білоцерківського академічного ліцею «Вектор»-гімназії №18, кандидат педагогічних наук Тетяна Мартинюк розповіла про досвід запровадження інноваційного проєкту викладання курсу «Громадянська освіта» з учнями 10 класів у минулому навчальному році, що стало важливою складовою комплексного підходу до формування громадянської компетентності учнів відповідно до сучасних викликів і потреб молоді.

Після обговорення актуальних питань відбулася практична частина заходу: перше тренінгове заняття програми «Ефективні методи самодопомоги для дорослих у стресові періоди». Його провела Алла Клочко, доктор психологічних наук, завідувач кафедри психології та здоров’я людини БНАУ, президент ГО «РеСУРС», сертифікований тренер. Після проходження такої тренінгової програми працівники центру зможуть підготувати практичних психологів, соціальних педагогів, інші категорії педагогічних працівників надавати самодопомогу собі та іншим людям у різноманітних стресових ситуаціях.

Фото

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт