Найточніший 3D-сканер створили у Вишневому, ювеліри США вишукувались у чергу

image
5 Липня 2019, 14:45
Поділитися:

Дата публикации: 05 июля 2019.

Український винахідник Леонід Назаренко і його син Денис Назаренко створюють високоточний 3D-сканер для ювелірів. Йому немає аналогів у світі за співвідношенням ціна/якість.

Про історію двох винахідників, яка почалася близько чотирьох років тому пише Ліга.Tech. Вони хотіли отримати високоточні 3D моделі невеликих об’єктів, наприклад, монетки або статуетки. Але зіткнулися з тим, що доступні на ринку лазерні сканери, по-перше, дуже дорогі, по-друге, точність їх залишала бажати кращого.

Леонід Назаренко, фото Ліга.Tech

Сама ідея сканера народилася, коли Денис Назаренко намагався зробити модель буддистської статуї Манджушри.

«Але сканери, здатні вловити найменші деталі моделі, коштували не менше 17 000 євро і були недоступні для невеликої компанії. Тому ми вирішили створити наш власний », – йдеться в презентації на Kickstarter.

У невеликому офісі в містечку Вишневому під Києвом батько і син взялися за експерименти. Бекграунд дозволяв їм використовувати глибокі знання з абсолютно різних інженерних областей.

Денис Назаренко, фото Ліга.Tech

Як з’ясували два інженера, лазерний проектор створює велику кількість шумів при скануванні, що погано позначається на якості 3D-копії. І йому є достойна альтернатива. Світлодіодний (LED) промінь в поєднанні з хорошими лінзами дозволив досягти помітно кращих результатів.

Підприємці вирішили вийти зі своєю ідеєю на Kickstarter. Минулої весни їм вдалося зібрати понад $ 32 000 на виробництво першої моделі – настільний 3D сканер D3D-s. Відскановану модель кльця для прикладу можна подивитися за цим посиланням.

Як зазначає Назаренко, їм вдалося відчути точну нішу для своїх пристроїв – американський ювелірний ринок. За його словами, в Штатах поширена традиція носіння так званих shadow wedding bands. Це додаткові кільця, які подружжя замовляють на додачу до обручок, наприклад, на річницю весілля, і носять потім обидва кільця на тому ж пальці.

У таких випадках ювелірам потрібно відсканувати обручку і фактично зробити його репліку.

Такий нішевий попит підштовхнув Назара і Дениса на другу Kickstarter кампанію – 3D-сканер саме для ювелірів. Вони запустили її тиждень тому, в кінці червня 2019 року, і вже практично зібрали запитувану суму – $ 13 600 з $ 15 000.

“Створюючи настільний сканер, ми прагнули досягти здатності, яка дозволила б нам сканувати монету. В результаті адаптація сканера до потреб ювелірів не була проблемою. Ми додали ще одну вісь обертання і зменшили розмір сканера. Ми також оновили оптику і камеру, так як ювелірам не потрібно сканування в кольорі. Ми також встановили високоточні мотори “, – розповідають розробники пристрою.

Денис і Леонід зараз можуть виробляти в своєму офісі під Києвом 1-2 сканера в місяць. Вони працюють удвох. Винахідники усвідомлюють, що їм потрібні інвестиції на налагодження повноцінного виробництва.

Раніше Містоінформ писав, що жителі Борисполя, Василькова та Боярки позаздрили благоустрою міста Ірпеня.

Джерело: МИСТОИНФОРМ