Найстарішу козацьку церкву Київщини в с. Сулимівка оцифрують

image
10 Лютого 2024, 20:37
Поділитися:

Про це повідомляють в Київській обласній військовій адміністрації. Загалом оцифрувати збираються усі козацькі церкви Київської області, повідомляє директорка департаменту культури та туризму КОВА Анна Куценко.

«Козацькі церкви — термін узагальнений. Цим терміном більшість архітекторів називають сакральні споруди Наддніпрянщини, які будувалися в українських архітектурних традиціях в козацькі часи, в період Гетьманщини і до початку ХІХ століття. Це храми, які зводилися за кошти козацької старшини, або за проектами, розробленими козацькими зодчими, чи, навіть схожими до них типовими для того часу проектами. Храми муровані і дерев’яні», — розповіла Анна Куценко.

Один із проектів збереження архітектурної спадщини регіону — оцифрування козацьких церков. Найстарішою козацькою церквою регіону є Покровський храм в селі Сулимівка Бориспільського району, який був зведений у 1622-1628 рр. гетьманом Іваном Сулимою. Наймолодшою козацькою церквою є Покровська у селі Бородані. Її освятили у 1800 році, через чверть століття після руйнації Запорізької Січі. Це був взагалі останній козацький храм в історії.

Загалом у Київській області 28 церков та одна каплиця, які, на думку багатьох архітекторів, є козацькими.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама