Найбільша в Україні київська ТЕЦ-5 може зупинитися

image
19 Червня 2019, 13:48
Поділитися:

У КМДА попереджають: найпотужніша в Україні київська ТЕЦ-5, яка нині готується до наступного опалювального сезону, може зупинитися через проблеми із платежами. Вони виникнуть у зв’язку з впровадженням із 1 липня нової моделі ринку електроенергії, яка має відмінити існуючу систему взаєморозрахунків. Однак механізм на її заміну досі не вироблений.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

– Прошу уваги! ТЕЦ-5 не зупинялася понад 50 років! Сьогодні ми маємо реальний ризик зупинки її роботи з усіма техногенними наслідками. Основне занепокоєння – модель ринку електроенергії,  – написав він.

– З 1 липня буде зруйнована існуюча система взаєморозрахунків за електроенергію, і це при тому, що нової системи досі не існує!!

За словами Петра Пантелеєва, припинення нинішньої системи спровокує колосальний дефіцит обігових коштів для розрахунків за електроенергію з її виробниками.

Ця ситуація може вплинути не лише на ТЕЦ, а на всіх без винятку, виробників енергії.

– Навіть «зелені», не зможуть отримати кошти за вироблену електроенергію. За таких умов багато хто з виробників просто зупиниться, до кращих часів. За рахунок чого тоді підтримувати надійність енергосистеми?, – попереджає Пантелеєв.

Він наголошує, за таких умов не лише Київ, але й уся країна може опинитися перед загрозою перебоїв електропостачання.

– Це вже питання національної безпеки і варте уваги #РНБО, – підкреслив заступник голови КМДА.

Довідка. Нині у рамках підготовки до наступного опалювального сезону на ТЕЦ-5 завершується поточний ремонт 2-го блоку, а 1-й блок готується до капітального ремонту.

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ