Навіть їстівні дикорослі гриби можуть зашкодити здоров’ю, – фахівці | Трибуна

image
13 Листопада 2023, 19:20
Поділитися:

У громаді зафіксовано два випадки з підозрою на отруєння грибами, зібраними в лісі. Про це під час оперативної наради повідомила начальниця відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського райуправління Держпродспоживслужби  Олександра Вакарчук.

Після медичного обстеження, діагноз у потерпілих зняли, проте негативний вплив грибів на організм людини фахівці підтвердили.

Саме тому  Олександра Вакарчук  закликала мешканців громади уникати вживання дикорослих грибів. Особливо не варто їх їсти людям із хронічними захворюваннями ШКТ та порушенням ферментації в організмі.

Позаяк в Україні триває сезон грибів, треба бути особливо уважними під час їх збору, приготування та споживання.

Нагадуємо, що їсти гриби категорично не рекомендується дітям до 12 років, особам похилого віку і тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту, вагітним та жінкам під час лактації.

Гриби – «важка» для травлення їжа. Насамперед це пояснюється тим, що вони містять хітин – природний рослинний сорбент. Як і целюлоза, він не перетравлюється і не засвоюється нашою травною системою. Велика кількість хітину може викликати відчуття дискомфорту, підвищене газоутворення і больові відчуття.

Також дикорослі гриби мають здатність накопичувати важкі метали – ртуть, миш’як, кадмій і свинець. Їх вміст залежить від різних факторів. Першочергово – від виду гриба і місця, де він росте.

Якщо ж ви таки вирішили поласувати лісовими грибами, дотримуйтесь правил:
•  не їсти сирі гриби і готувати їх одразу після збору;
•  варити гриби не менше трьох разів, щоразу по 30 хвилин у новій порції підсоленої води після ретельного промивання;
•  страви з грибами зберігати в холодильнику не більше доби.

Пам’ятайте, ніколи не збирайте гриби і не купуйте на стихійних ринках, якщо не впевнені, що вони не отруйні. А ще краще замінити лісові гриби на вирощені штучно: печериці, гливи.

Читайте також:

Лікування 4-ох осіб від отруєння блідою поганкою обійшлося Броварській лікарні в 700 тис. грн. Усі вижили

У Княжичах троє людей загинули через отруєння чадним газом (ФОТО)

Від отруєння лісовими грибами померла броварчанка

Як можна оскаржити рішення військово–лікарської комісії: алгоритм дій від МОЗ

Джерело: Трибуна – Бровари