Навіщо потрібні дитячі автокрісла та як перевезти дитину в таксі?

image
7 Листопада 2019, 10:32
Поділитися:

Верховна Рада України ввела штрафи за перевезення дітей в автомобілях без спеціальних дитячих крісел. Сума штрафу встановлена у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або 510 грн на перший раз і 850 грн при повторному порушенні протягом року. Навіщо потрібне дитяче автокрісло, які вони бувають та як перевозити дитину в таксі? В цих питаннях розбиралось видання «Громадське».

Дитяче автокрісло виконує ту ж роль, що і пасок безпеки для дорослих − захищає. Ремінь має проходити по ключиці, через грудну клітину та кістки стегон, оскільки саме вони захищають внутрішні органи. У разі ДТП правильно пристебнута людина може отримати травми, але вони будуть сумісні з життям. Якщо ж ремінь проходитиме по шиї, або животу це загрожує зайвими травмами, або навіть задушенням. Дитяче автокрісло дозволяє правильно пристебнути дитину, відповідно до її зросту. До того ж зафіксує її на місці та не дасть повзати по сидінню під час руху. Але важливо, аби крісло підходило дитині. Тому треба звертати увагу на комплекцію дитини, а не тільки на вік, зріст чи вагу.

Існує 4 групи автокрісел в залежності від ваги дитини:

0 − до 12 кг;
1 − до 18 кг;
2 − до 24 кг ;
3 − до 36 кг.

Та не обов’язково купляти всі 4 види. Є крісла-трансформери, які адаптуються під необхідну вагу. Крісло 0-1 для найменших − монолітне, в ньому змінюється лише вкладка. Крім того, часто такі крісла можна використовувати як люльку у візок − просто переставивши на шасі. Більш універсальні трансформери 3 в 1, або 4 в 1 складаються з різних частин та виконують роль від люльки для немовляти до бустера. Бустер − це автокрісло для старших дітей (категорія 2-3) у вигляді додаткового сидіння, яке припіднімає дитину і дозволяє фіксувати її стандартними ременями безпеки.

Читайте також: Перевозите дітей без автокрісла? Готуйтесь сплатити штраф

Якщо людина не має свого авто, або ж виїжджає з дитиною зрідка та не готова купляти автокрісло, може стати в нагоді послуга оренди крісел.

А от українські служби таксі наразі не готові до впровадження подібних штрафів. Знайти таксі із автокріслом досить складно. Якщо вам і поталанить знайти таку службу, то вартість поїздки може зрости в декілька разів. Роботодавці ж рекомендують водіям просто відмовлятись від поїздок з дітьми, аби не порушувати закон.

Поки таксисти переформатовують свій сервіс, є можливість їздити в таксі з власним автокріслом. Але доведеться набратись вправності швидко його фіксувати та знімати.

Втім незалежно від того, чи дитина їде без автокрісла в таксі чи просто водій вирішив підвезти маму з немовлям − це порушення закону. І платитиме штраф у такому випадку не мати, а саме перевізник.

В поліції зазначають, що впровадження штрафів зумовлене кількістю смертельних аварій на дорогах − за 9 місяців цього року у ДТП в Україні загинуло 126 дітей, більшість із них в момент аварії перебували в авто.

Головне фото ‒ з мережі інтернет

Читайте також: Загиблий у ДТП 7-річний хлопчик кермував автівкою, – поліція

Джерело: Трибуна Бровари