Навігатор на 25-те вересня: куди піти у Києві

image
25 Вересня 2019, 06:31
Поділитися:

Середа – саме той час, коли після роботи варто приємно та корисно відпочити. Сьогодні на вас чекає мандрівка у Харків 20-х, зустріч зі знаним французьким мистецтвознавцем, майстер-класи як правильно сваритися та що робити з вигорянням,  показ рідкісної документальної хроніки 1917–1922 років, прем’єра екранізації роману-лауреата Пулітцерівської премії «Щиголь», вечір португальського фаду та багато іншого. 

Герої книжки – Валентина Васютинська-Маркаде і Жан-Клод Маркаде, французьке подружжя мистецтвознавців з незвичайною особистою і науковою історією. Жан-Клод Маркаде — відомий у світі фахівець з мистецького авангарду, видатний дослідник творчості Казимира Малевича, котрий обстоює важливість українського періоду у світогляді і мистецтві художника. Валентина Васютинська-Маркаде — авторка першої на Заході мистецтвознавчої монографії «L’art d’Ukraine» (1990), яка вийшла французькою мовою у швейцарському видавництві «L’Âge d’Hommе».
Коли: о 18.00
Де: Освітня Станція 31В1, вул.Пушкінська, 31В1
Вхід вільний
 
На ті півтора десятиліття, коли Харків був столицею України, припадає найяскравіший період в історії української культури ХХ століття — «наші 20-ті». Тут постали нова література, театр, живопис, дизайн, архітектура, фотографія, пластичні мистецтва, музика, зрештою, новий побут. Ця нова культура приваблювала і притягувала не лише українців, вона здобула визнання у Європі і світі. А проте зазнала вона і шаленого внутрішнього опору. Що значив Харків для «наших 20-х» і що він значить для нас — пошукаємо відповіді на це актуальне питання.
Коли: о 19.00
Де: PinchukArtCentre, вул. Велика Васильківська/Басейна 1/3-2
В експозиції будуть представлені унікальні матеріали, що відображають етапи становлення єврейського театрального мистецтва, від локальних театральних труп до ГОСЕТів (державних єврейських театрів). Оригінальні афіші, фото, сценографія та ескізи костюмів демонструють  розмаїття форм та художнього вираження сценічної майстерності.
Коли: о 17.00
Де: Музей театрального, музичного та кіномистецтва України,  вул. Лаврська, 9, корп. 26
Вхід вільний



ВЕЧІР ПСИХОЛОГІЧНИЙ.

Як сваритись правильно

Кожному з нас знайоме почуття гніву. Коли просто вибухаєш від негативних емоцій і безконтрольно виплескуєш їх на інши. Батьків, друзів, навіть кохану людину. Як результат – отримуємо сварку чи навіть скандал. На лекції ви навчитеся не доводити ситуації до точки кипіння і дізнаєтеся, що робити, коли конфлікт все ж таки виник.
 
Коли: о 18.30
Де: Dialog hub, вул. Володимирська, 43
Вигорання є поширеною проблемою, з якою ми стикаємося в різних сферах свого життя. Обрана нами, цікава колись робота вже не радує, стосунки, в яких колись було стільки сенсу, вичерпали себе … Що робити: все міняти або шукати нові смисли в старому? Як так виходить, що  важливе і цікаве раніше перетворюється на рутину?
Коли: о 19.00
Де: Психологічний клуб “PARADIGMA”, Верхній Вал, 10
Вартість квитків: 250 грн.


ВЕЧІР В КІНО.

Кіноклуб Oldschool. Українські кінохіти 1920-х

Раритетні фільми, які ще донедавна вважалися втраченими або загубленими впродовж майже століття, звучатимуть по-новому із саундтреками від сучасних музикантів (у запису). «Документи епохи» — найбільш відомий монтажний документальний фільм ВУФКУ, створений на основі 150 000 метрів хроніки 1917–1922 років. Стрічка є надзвичайно цінним візуальним свідченням драматичних сторінок української історії ХХ ст. – тут можна побачити рідкісні кадри із гетьманом Скоропадським, Симоном Петлюрою та іншими тогочасними політичними діячами. Музику до картини в 2018 році на замовлення Довженко-Центру створив міні-оркестр Сон Сови, що складається з клавішних (Кирило Цуканов), віолончелі (Євгенія Дячук) та саксофону (Михайло Сарана). 
Коли: о 19.00
Де: Довженко-Центр, вул. Васильківська, 1
Вартість: вхідний квиток на виставку ВУФКУ. Lost & Found – 80 грн., пільговий – 50 грн.

Прем’єрний показ «Щиголь» у Cinema Citi

Прем’єра екранізації роману-лауреата Пулітцерівської премії «Щиголь». Теодору «Тео» Декеру (Енсел Елґорт) було 13 років, коли його мама загинула у результаті теракту в Музеї мистецтва Метрополітен. Трагедія змінила усе його життя, перетворивши його на хвилюючу одіссею спокути, провини, переосмислення та навіть любові. Намагаючись впоратись з усім цим, Тео тримається за частинку того страшного дня…картину крихітної пташки, прикутої до карниза. Картину «Щиголь».
Коли: вечірка о 19.30, показ о 20.00
Де: Сінема Сіті, вул. Антоновича, 176 
Вартість квитка: 130 грн.



ВЕЧІР В ТЕАТРІ.

Вистава “Птаха”

Мелодраматична вистава за повістю Маргарити Черненкко «Біла птаха. Не відлітай» в постановці заслуженої артистки України Ірини Калашнікової. Він — льотчик, вона — дівчина, що живе поезією. Окрилена коханням, вона готова летіти за ним хоч на край світу, а він… І тільки через роки, сидячи на березі Балтійського моря і згадуючи далекі щасливі дні своєї молодості, він усвідомлює, що колись власними руками зруйнував своє щастя… Адже втіливши майже всі свої мрії, він не зміг зберегти головного…
Коли: о 19.00
Де: Арт-центр ім. Івана Козловського Національної оперети України, вул. Хрещатик, 50-Б
Вартість квитків: 100 грн.

БЕРИ ОД ЖИЗНІ ВСЬО

Багато гумору, табуйованих тем, провокацій і суржику — в усю цю реальність, що нас оточує, занурені чисті, добрі, відкриті люди, які, звичайно, вже все знають і все бачили. Тому вони із задоволенням повчать інших жити, як годиться, щоб взяти усе і навіть більше саме тут і саме зараз. 
Коли: о 19.00
Де: Сцена 6, вул. Васильківська, 1
Вартість квитків: 150-250 грн.


ВЕЧІР МУЗИЧНИЙ.

Вечір португальського фаду

Троє гітаристів-віртуозів – Рікардо Мартіньш, Бруно Давіде, Луїш Тріндаде – разом зі співачкою Інеш Граса, подарують киянам вечір португальського фаду, створять справжню атмосферу сонячного Лісабону. Фаду – національна музика Португалії, своєрідний символ цієї країни. Традиційно виконується сольно, чоловіком чи жінкою, у супроводі двох гітар, класичної і португальської (має грушеподібний корпус і здвоєні струни). Кажуть, секрет фаду передає слово saudade, що означає тугу, сум, біль, самотність, але печаль ця чиста і світла, сповнена віри та надії.
 
Коли: о 19.00
Де: Національна філармонія України, Володимирський узвіз, 2
Вартість квитків: 180-400 грн.


ВЕЧІР З МИСТЕЦТВОМ.

Карась Галерея: Віктор Сидоренко “Атрибуція часу”

Людина, як дзеркало епохи — ця тема наскрізно пронизує усю творчість автора. Тлом, часовим дзеркалом для фігур, що змальовуються, стають епохи. Творення, руйнування, війни переходять одне в одне, тут герої постають у створеній митцем уніформі, прояві уніфікованої свідомості.
Частина робіт проекту присвячена молодим воїнам і створена на основі документальних армійських фото, як фантом повернення до споконвічного — реального жертвопринесення богові війни. Оголене, беззахисне тіло героя символізує біоресурс системи. Його субтильність підкреслює трагізм буття, закладений у кожній соціальній формулі, у будь-якому суспільному устрої.
Коли: о 19.00
Де: Карась Галерея, Андріївський узвіз, 22-а
Війна в Україні триває вже шостий рік. “КОЛИ ЗАКІНЧИТЬСЯ ВІЙНА” — це проєкт-роздум над тим, що буде після її закінчення, щоб вже зараз побачити та окреслити цілі та проблеми, що нас очікують. На фото проєкту — зруйновані обстрілами будівлі в прифронтовій зоні або в місцях, де проходили бойові дії на Донбасі.
Коли: о 19.00
Де: IZONE, Набережно-Лугова, 8
Вхід вільний

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ