“Націоналізація має сенс”: НБУ вивів з ринку “Sense Bank”

image
20 Липня 2023, 21:07
Поділитися:

20 липня 2023 г. 19:55

Правління Національного банку України (НБУ) ухвалило рішення вивести з ринку системно важливий “Sense Bank” (раніше – “Альфа Банк Україна”). Нацбанк також звернувся до уряду з пропозицією націоналізації банку, що пов’язаний з російським багатієм Михайлом Фрідманом. На підставі рішення НБУ Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) запровадив у згаданому банку тимчасову адміністрацію. Як пояснили в НБУ, ці рішення майже не вплинуть на обслуговування клієнтів.

Про цеKВ дізналася з повідомлення НБУ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Власниками прямої істотної участі в Sense Bank є ABH Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург), власниками опосередкованої істотної участі – громадянин рф та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин рф та Латвії Пьотр Авен, громадянин рф Андрій Косогов.

А отже, сказано в релізі Нацбанку, “Пов’язаність власників опосередкованої істотної участі в “Сенс Банку” Фрідмана та Авена з Росією, яка є країною-агресором та здійснила повномасштабне військове вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року, їх підтримка дій та політики, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, завдає значного репутаційного ризику та має суттєвий негативний вплив на діяльність банку”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Тимчасова адміністрація ФГВФО буде введена в “Sense Bank” з п’ятниці, 21 липня 2023 року.

Цю тимчасову адміністрацію очолить начальник управління раннього реагування департаменту дистанційного та інспекційного моніторингу діяльності банків ФГВФО Вікторія Степанець.

При цьому,ФГВФО обіцяє мінімальні обмеження для клієнтів банку в період його націоналізації до ранку понеділка, 24 липня: у цей період не видаватимуть кредитів, а юрособи не зможуть скористатися послугами банку до другої половини дня 21 липня.

“Обмежень на кошти фізичних осіб не буде. Тобто всі фізичні особи зможуть користуватися своїми наявними коштами і тими, що є на картках, у межах лімітів, встановлених банком або Національним банком. Також не буде обмежень щодо зняття готівки в банкоматах, звісно, в межах ліміту, встановленого НБУ. І не буде обмежень у фізичних осіб щодо використання овердрафтів”, – каже голова ФГВФОСвітлана Рекрут.

Вона додала, що відділення банків працюватимуть у звичайному режимі, працюватиме застосунок.

Голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу сказав, що репутаційний ризик, який пов’язаний із застосуванням санкцій до ключових акціонерів, створює загрозу прав вкладників і кредиторів.

За словами Пишного, згідно із законодавством, якщо акціонери, які володіють істотною часткою знаходяться під санкціями, а банк є системно важливим і це створює загрозу правам вкладників і кредиторів. А тоді то Нацбанк зобов’язаний ухвалити рішення про виведення з ринку. Регулятор ухвалив таке рішення та звернувся до уряду про участь у процедурі. Відповідне рішення очікується у п’ятницю, 21 липня.

Як інформувала KВ, 29 травня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект, який дозволяє НБУ націоналізувати системні банки підсанкційних власників.

Очікувалось, що після цього НБУ зможе розпочати процес націоналізації “Sense Bank”, що і відбулося.

Читайте: ВР удосконалила процедуру виведення з ринку банку в умовах воєнного стану

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона