Національний проєкт зі збереження бортництва Вишгородського історико-культурного заповідника презентували на Житомирщині та Рівненщині

image
7 Вересня 2020, 09:58
Поділитися:

Триває міжрегіональна культурна співпраця. У краю бортництва, на Житомирщині та Рівненщині, завершилася науково-дослідницька експедиція в рамках Національного проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі».

Проєкт охоплює три області: Київську, Житомирську та Рівненську. Реалізується за підтримки Українського культурного фонду та сприяння керівництва Київської обласної державної адміністрації в особі голови Василя Володіна та заступника голови, який опікується розвитком гуманітарної політики на Київщині, Дмитра Назаренка.

Команда проєкту на чолі з куратором, директором Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидатом історичних наук Владою Литовченко провела наукові експедиції по осередкам бортництва Київської, Рівненської та Житомирської областей з метою знаходження нових осередків стародавнього ремесла, збирання інформації від носіїв, формування фото- і відеоархівів.
Проєкт презентували у Рівненській облдержадміністрації, після чого у Рівненському обласному краєзнавчому музеї провели круглий стіл за участю керівників обласних закладів культури, музеєзнавців, бортників та представників Спілки пасічників України, а також відвідала Сарненський етнографічний музей та безпосередньо сім’ї бортників.

На заходах експедиції обговорювалися проблеми збереження бортництва як традиційного стародавнього промислу, що зберігся через тисячу років на території Рівненської області. Як зазначили організатори, Державна архівна служба надає унікальні фотоматеріали, що підтверджують розвиток бортництва на території України. Найближчим часом вони будуть представлені в онлайн-форматі і рубриці віртуального музею. Не виключено, що осередки бортництва увійдуть і до туристичних маршрутів та регіональних програм з розвитку туризму.

Заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг пообіцяв підтримувати проект та робити все, щоб через такі заходи популяризувати надбання і культурну спадщину Рівненщини. У підтримці та сприянні проєкту з боку облдержадміністрації від імені Голови Віталія Коваля запевнив і його заступник Сергій Подолін.
Осередки прадавнього ремесла на Рівненщині знаходяться в Березівському, Рокитнівському та Сарненському районах. Команда експедиції познайомилися з місцевим бортником Василем Дробушем в с.Глинне Рокитнівського району. Василь займається бортництвом упродовж трьох десятиліть, з 15 років. Має понад 20 бортів (спеціальних дупел у дереві, де живуть бджоли), з яких добувається мед. П’ятеро дітей Василя також цікавляться цим ремеслом і планують продовжити родинну традицію.

Залучення дітей та молоді – один з пріоритетів програми. Так, в межах проєкту буде проведений онлайн-конкурс дитячого малюнку, присвячений бортництву. А з вересня у школах областей, де знайдено осередки прадавнього ремесла, пройдуть онлайн-уроки, які відкриє колишній президент України, відомий шанувальник бджолярства Віктор Ющенко.

Як зазначає Влада Литовченко, через пандемію усі активності проєкту були переведені в онлайн. Головним центральним елементом програми стане віртуальний музей бортництва, який складатиметься із «віртуальних філій» музеїв-партнерів Проєкту, в яких є експозиції бортей. Це Національний музей народної архітектури та побуту України (Пирогів), Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», Вишгородський історико-культурний заповідник, Житомирський обласний краєзнавчий музей, Рівненський обласний краєзнавчий музей, Сарненський історико-етнографічний музей, Олевський краєзнавчий музей і етнографічний музей «Українське село» (Києво-Святошинський район).

«На новоствореній веб-платформі можна буде потрапити до віртуального світу архаїчного бджолярства. Простір платформи буде наповнено віртуальними експозиціями та інтерактивною інформацією у вигляді оцифрованих експонатів, сферичних панорам, 3-D моделей бортей, а також інтерактивного іміджевого альбому, інтерактивного календаря, набору інтерактивних листівок, Qr-карток із доданою інформацією тощо. Весь матеріал, напрацьований цим проєктом, можна буде використовувати для створення номінаційного досьє щодо презентації бортництва у репрезентативних списках нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО», – розповіла Литовченко.

Проект активно підтримує Житомирська облдержадміністрація. Як нагадав Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, Житомирщину представлено в Національному переліку нематеріальної спадщини таким елементом як «бортництво». Перший заступник голови ОДА Володимир Федоренко наголосив, що завдання влади – захистити і зберегти спадщину як базу національної та регіональної культури.
Віктор Андрійович долучився до житомирської експедиції. «Це частина української культури і традицій, які роблять націю цільною. Тому варто донести до світу, що в Україні збереглися осередки цього прадавнього промислу. Дивитися на це як на хобі – це помилка і недооцінювання нашої історичної основи», – впевнений Президент.
Команда проєкту разом з Віктором Ющенком відвідала сім’ї бортників у Олевському районі, зокрема, господарство Миколи Ренкаса з с.Рудня-Перганська. Ренкас займається древнім промислом вже кілька десятиліть і має 30 бортей. Деякі з них розташовані на деревах. Гості мали змогу особисто піднятися до них за допомогою женні з лосиної шкіри і роздивитися бортні соти.

Другий бортник, у якого побували дослідники, – Анатолій Скумін із села Хочино Олевського району. Анатолій власноруч виробляє борті, їх у нього понад 50, розташованих на площі приблизно 50 га. Анатолій – спадковий бортник, ремеслом займається також і його 23-річний син Андрій.

Житомирські бортники занепокоєні тим, що бортне ремесло зникає, бо займатись ним складно, а лісовий мед важко продати дорожче, ніж вуликовий. Віктор Ющенко пообіцяв на найближчій зустрічі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем обговорити питання збереження та популяризації бортництва в Україні.



Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація