Наталія Околітенко (відео) – Містоінформ

image
3 Жовтня 2023, 21:09
Поділитися:

Наталя Околітенко. Усі, хто знав цю жінку, захоплювалися її багатогранним талантом. Вона чи не єдина  у культурному просторі України особистість, у якій поєдналися  дар вченої, журналістки, письменника. Вона — академкиня одразу трьох наук — гуманітарного циклу, економіки та біології. А ще Наталя Околітенко мала ступінь гранд-докторки філософії. У числі своїх наукових переконань відстоювала позицію нематеріального у науці.

Наталія Околіненко, докторка біологічних наук, академік НАУК, письменниця:

«До матеріального прикуті наші органи почуттів. Вони нам зрозуміліші і ближчі. Хоча якщо сліпий зайде у кімнату з червоними стінами, то у нього підвищиться тиск, так само як і в зрячого. Отже, справа не у кольорі, а у електромагнітних коливаннях».

Дослідники  непересічного таланту цієї жінки часто зосереджували свою увагу на постаті Наталі Околітенко, і як на письменниці. За свої 78 років вона написала більше трьох десятків книжок найрізноманітніших жанрів і спрямувань. А її історичний роман «Рось-Марія» був номінований на найпрестижнішу Національну премію імені Тараса  Шевченка.

Наталя Околітенко належить до тих небагатьох письменників, які жодним словом не возвеличували комуністичний режим. «Я не написала жодного слова во славу КПРС. Та й просто не вступала до того, що називали «честю і совістю» епохи.»,- казала у своїх інтерв’ю письменниця.

Її захоплюючі романи, оповідання, науково-художні книжки зберігаються на полицях Ірпінської міської бібліотеки імені Максима Рильського. Так що приходьте, знайомтеся із творчою спадщиною відомої науковиці, журналістки та письменниці.

Частину свого життя Наталя Околітенко прожила на Чернігівщині та в Києві. Але останні  25 років, до 2017-го, вона, разом із своєю сім’єю мешкала в Ірпені, у приватному будинку на тодішній вулиці Калініна. Тепер ця вулиця має назву імені чоловіка Наталії, теж українського журналіста, письменника, історика Данила Кулиняка.

А ім’ям його дружини, видатної ірпінчанки Наталії Околітенко віднедавна назвали вулицю у цьому ж мікрорайоні, колишню Ломоносова.

Джерело: Містоінформ