Населення України може скоротитися до 25 млн за 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення

Населення України може скоротитися до 25 млн за 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення
30 Березня 2024, 11:44
Поділитися:

У 2051 році населення України може становити 25,2 мільйона осіб. Таким чином, українців поменшає на 11 мільйонів.

Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики України, спираючись на оцінки Інституту демографії та проблем якості життя НАН України.

Досі не підписані на наш Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua”? Скоріше долучайтесь, щоб завжди бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Як зазначили у відомстві, станом на серпень 2023 року чисельність населення становила 36,3 мільйона осіб. На підконтрольній українській владі території всього було 31,5 млн осіб.

Але є низка загроз, які можуть вплинути на скорочення чисельності українців. Серед них:

швидке скорочення чисельності населення;низький рівень народжуваності;погіршення стану здоров’я населення;зростання чисельності осіб з інвалідністю;високий рівень передчасної смертності;масова вимушена еміграція населення;незаконне вивезення громадян України за кордон;демографічне старіння;масштабне внутрішнє переміщення населення.

У відомстві також уточнили, що прогнозування точної чисельності населення ускладнюється через відсутність необхідних статистичних даних. Причиною є окупація частини територій України росіянами.

Тож, Мінсоцполітики пропонує ухвалити Стратегію, яка передбачає забезпечення гідного рівня та якості життя кожному українцю, створення умов для повернення громадян України з-за кордону, відтворення населення. В основі концепції – “мінімізація наслідків війни та пом’якшення демографічної кризи, що виразиться у значно кращих параметрах демографічної динаміки”.

За цим варіантом чисельність населення становитиме на 1 січня 2041 року 33,9 млн осіб, на 1 січня 2051-го – 31,6 млн осіб, – зазначили у відомстві.

Стратегічною ціллю №1 названо підвищення рівня народжуваності. У відомстві порахували, що для відновлення чисельності населення цільовий показник народжуваності має становити близько 2,2. Тому влада планує створити належні умови з наданням підтримки сім’ям у реалізації прагнень народити й виховати бажану для них кількість дітей. Для реалізації цієї стратегічної цілі Мінсоцполітики окреслило 5 завдань.

Друга стратегічна ціль – зниження рівня передчасної смертності, третя – забезпечення міграційного приросту населення.

Політика щодо повернення має фокусуватися не лише на громадянах України, які виїхали за кордон із початком повномасштабної агресії, але й на тих, що виїхали раніше та представниках української діаспори – особах українського походження та їхніх нащадках, які мають громадянство інших держав, –  уточнили в Мінсоцполітики.

Там зазначили, що найбільша українська діаспора станом на 2019 рік проживала в Росії. На другому місці – Канада, на третьому – США.

Нагадаємо, ми розповідали про те, очільник Києва Віталій Кличко розпорядився надати одноразову матеріальну допомогу багатодітним сім’ям Києва, які виховують троє і більше дітей.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua