Народження, шлюби, розлучення, смерті

image
7 Лютого 2023, 05:12
Поділитися:

КАГАРЛИЦЬКИЙ ДРАЦС ПІДБИВ ПІДСУМКИ ЗА 2022 РІК

Відділ реєстрації актів цивільного стану в Кагарлику підбив підсумки 2022 року. Про те, скільки протягом минуло року у відділі зареєстрували одружень, народжень, розлучень та смертей, видали різних документів та працювали із батьками новонароджених, а ще – про новації у своїй роботі розповіла начальник Кагарлицького відділу РАЦС Павліна Косяк.

Воєнний стан вніс корективи
Кагарлицький ДРАЦС підсумував результати своєї діяльності у році, що закінчився. І ось така статистика по одних із найактуальніших показників.
Зареєстровано Кагарлицьким РАЦС у 2022 році: народжень – 231; смертей – 607; шлюбів – 247;розлучень – 19.
Зареєстровано Кагарлицьким РАЦС у 2021 році: народжень – 207; смертей – 694; шлюбів – 141;розлучень – 24.
Як бачите, народжень у 2022 році зареєстрували не набагато більше, аж на 24, а ніж у 2021-му. А от смертей помітно менше – на 87.
Дивує цифра шлюбів: їх минулого року було на 106 більше, ніж позаминулого. Тут, судячи з усього, «винен» воєнний стан. Чоловіки узаконювали свої стосунки, а заодно й визнавали батьківство в тім числі й тому, що багатодітним главам сімейства (і деяким іншим категоріям татусів) дозволили їхати за кордон.
На картину статистики вплинуло й те, що в лютому-березні Кагарлицький РАЦС працював попри воєнний стан у посиленому режимі. Тут реєстрували акти й документи і жителів Обухівського району, бо в Обухові не було кому приймати населення.

Звернення – за місцем фактичного проживання
Останнім часом РАЦСи у своїй роботі взяли на озброєння принцип екстериторіальності. Це означає, що людина з будь-якого регіону може в режимі онлайн (віддалено) звернутися в цей орган, щоб одержати необхідний документ. При цьому через портал Дія підтягуються інші документи людини, дані з них опрацьовуються працівниками РАЦСу. І, врешті, людині призначають день, коли вона має прийти отримати потрібний їй документ чи витяг.
Зауважимо: документи можна отримати в РАЦСі, який розташований в тій місцевості, де нині людина перебуває, хоча зверталася з іншої місцевості. Особливо це важливо, коли через війну мільйони людей вимушено змінили своє місце проживання.
Цікаве та корисне нововведення й стосовно свідоцтв про народження дітей. Так от, якщо мама (батьки) з дитиною тимчасово виїхали за кордон, то свідоцтва можуть тепер отримати бабуся, дідусь, тітка чи дядько, підтвердивши родинні стосунки.

Навчаємо батьків мови
Чи співпрацюють наші юридичні установи з аналогічними на росії, як це було раніше? Адже є конвенція про надання правової допомоги в цивільних і кримінальних справах, згідно з якою запити й документи від наших громадян визначеним ланцюжком раніше ішли у відповідні органи росії чи білорусі й поверталися назад з оформленим папером. Україна припинила дію цієї конвенції щодо цих двох країн. Але конвенція чинна щодо Казахстану чи країн Балтії, Молдови та інших.
Та це не все на рацсівських теренах, де упорядковується статус-кво українства. Мова про спосіб написання імен, якими називають батьки своїх малюків.
Виникали проблеми, коли батьки хотіли записати дитину Артьом, Нікіта, Давід, Каріна та ще й Єкатєріна тощо. Особливо доводилося переконувати батьків новонароджених хлопчиків, адже в майбутньому від їхніх імен утворюватимуться по батькові. Тож написання «Артьом(ович)», «Нікіт(ович)» і т.ін. неминуче створюватиме складнощі й самим хлопцям, і їхнім майбутнім дітям.
«У 2022 році подібна мода загалом відпала, – задоволено констатує керівник Кагарлицького відділу Павліна Косяк. – Хоча тримаємо напохваті словники імен і мовні довідники, розповідаємо про суфікси й закінчення в українських назвах, і це таки допомагає».
На думку спадає Кобзареве «Якби ви вчились так, як треба…», шановні батьки.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна