Нардепи пропонують Раді декриміналізувати порнографію

image
15 Серпня 2023, 12:31
Поділитися:

15 серпня 2023 г. 12:26

Народні депутати планують зареєструвати у Верховній Раді (ВР) законопроект, який передбачатиме декриміналізацію статті 301 Кримінального кодексу України, якою передбачено позбавлення волі за ввезення творів, зображень порнографічного характеру з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, зберігання.

Про це KВ стало відомо з повідомлення в телеграм-каналі народного депутата Ярослава Железняка (фракція “Голос”).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Як і обіцяв, починаємо день з ліберальних новин. Ми декриміналізуємо порно. Кримінальна відповідальність залишиться виключно за: порно без згоди (порнопомста, deep fake); екстремальне порно (насильництво, зоо-, некрофілія);порно з дітьми і для дітей (тут ще й посилюємо). Все. За все інше зі ст.301 та 302 кримінальну відповідальність прибираємо. Щоб фантазія правоохоронців не генерувала по 1000+ справ на рік”, – повідомив Железняк.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Железняк зазначив, що сутенерство, втягнення в проституцію та торгівля людьми теж лишаються кримінальними злочинами.

Він додає, що над текстом документу робоча група працювала разом із правоохоронним комітетом, BRDO (Офіс ефективного регулювання), громадськими організаціями й держорганами.

Згідно проекту закону, розповсюдження або збут порнографії без згоди особи, яка в ній зображена, або виготовлення такої продукції із зображенням особи, якій не відомо про такі дії, зможуть потягти за собою покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ; 17 тис. гривень – 51 тис. гривень), або арешту на термін до шести місяців, або обмеження волі до трьох років.

Виготовлення, розповсюдження або збут екстремальної порнографії встановлюватиметься штраф від 3 тис. до 5 тис. НМДГ (51 тис. гривень – 85 тис. гривень), або обмеженням волі на термін від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на термін до трьох років.

За збут порнографії неповнолітній особі або її розповсюдження серед неповнолітніх, а також примушування особи до участі у створенні порнографії каратиметься штрафом від 5 тис. до 10 тис. НМДГ (85 тис. гривень -170 тис. гривень) або позбавлення волі на термін від трьох до семи років.

Зазначимо, що наразі за ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів вчинені щодо кіно- та відеопродукції, комп’ютерних програм порнографічного характеру, а також збут неповнолітнім чи розповсюдження серед них творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру передбачається покарання штрафом від 2 тис. до 5 тис. НМДГ (34 тис. гривень – 85 тис. гривень) або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Нагадаємо, в минулому році Президент Володимир Зеленський відповів на електронну петицію щодо легалізації еротики та порно на території України. А саме, Зеленський доручив Кабінету міністрів опрацювати питання, оскільки, мовляв, це не президентська, а урядова справа.

Читайте: Зеленський доручив Шмигалю зайнятись питаннями еротики та порно

Фото: Погляд

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона