Нардепи “нагуляли” на 5 млн гривен за неучасть у голосуваннях і засіданнях ВР

image
23 Червня 2022, 12:44
Поділитися:

23 червня 2022 г. 12:40

Понад п’ять мільйонів гривень не виплатили народним депутатам від початку 2022 року через прогули засідань комітетів та неучасть у голосуваннях на засіданнях Верховної Ради (ВР) без поважних причин. За перші чотири місяці 2022 року 101 парламентарію припинили відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням ними депутатських повноважень.

Про цеKВ стало відомо з аналітичного матеріалу руху “Чесно”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Аналітики руху “Чесно” констатували, що прогульники, які не отримали кошти, є у всіх фракціях і депутатських групах, а також серед позафракційних. Однак найбільший відсоток прогульників від загальної кількості депутатів у фракції серед представників колишньої ОПЗЖ: там майже 66% нардепів від початку року не отримали “депутатських”.

Серед прогульників комітетів – голова фракції “Слуги народу” Давид Арахамія та його заступник Микола Тищенко, п’ятий президент України Петро Порошенко, лідерка партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко, родина Льовочкіних із ОПЗЖ, очільники групи “Відновлення України” Вадим Столар та Ігор Абрамович і багато інших.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Рух ЧЕСНО наголошує, що неучасть депутата у роботі парламенту без поважних причин свідчить про невиконання ним обов’язків, покладених на нього виборцями. З огляду на це позитивний, на перший погляд, ефект від “заощадження коштів” на прогульниках не повинен підміняти реальну мету -мінімізувати прогульництво серед народних обранців”, – коментують стан справ з прогулами в Раді аналітики.

16 нардепів позбавили нарахувань, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень, за всі перші чотири місяці 2022 року.

Переважна більшість із них — це представники колишньої фракції ОПЗЖ, двоє позафракційних та колишніх “слуг” Людмила Буймістер та Євгеній Шевченко, а також представники групи “За майбутнє”, волинські мажоритарники Ігор Палиця та Степан Івахів. Крім того, до цього переліку потрапив і п’ятий президент України, нардеп від ЄС Петро Порошенко, який був у цьому ж переліку в листопаді 2019 року, після того, як зміни щодо прогульників набрали чинності.

Ще дев’ятьом нардепам не нарахували “депутатські” протягом трьох місяців 2022 року. Серед них голова фракції “Слуги народу” Давид Арахамія, який після початку повномасштабної війни росії проти України очолює переговорну групу України, представник “Батьківщини” з Харківщини Віталій Данілов та мажоритарник зі Львівщини від групи “За майбутнє” Ярослав Дубневич, якого підозрюють у заволодінні понад 93 млн гривень коштів “Укрзалізниці”.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, згідно з якими народному депутату, котрий протягом календарного місяця упродовж однієї чергової сесії без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30% голосувань при прийнятті рішень на пленарних засіданнях або у більш як 50% засідань комітету, до складу якого його обрали, не відшкодовують витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний місяць. Це зафіксовано у частині 5 статті 33 Закону “Про статус народного депутата України”.

Читайте: Закон о штрафах для нардепов-прогульщиков вступил в силу

Фото: “Укрінформ”

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона