Напередодні Дня соборності України у Макарівській гімназії

image
5 Лютого 2019, 02:24
Поділитися:

Сьогодні в Макарівській гімназії відбулася урочиста лінійка, присвячена Дню Соборності України – святу, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.
Акт Злуки був глибоко детермінований історично й спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації. Ідея соборності українських земель набула державного статусу, у наступні десятиліття залишалась об’єднуючим чинником і чи не єдиним спільним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху. Акт Соборності надав завершеної форми самостійній українській державі, сприяв подоланню залишків ідей федералізму в ментальності національної політичної еліти.
Століттями розірваний український народ визволився з неволі – Лівобережна Україна вийшла з Російської, а Правобережна – з Австоро-Угорської імперій – і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.
До речі, перше офіційне та масштабне святкування відбулось аж у 1939 році в столиці Карпатської України, місті Хуст. На той час ці землі знаходились у складі Чехословаччини, а День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців.
У сучасній Україні, на державному рівні, вперше відзначався цей день вже у 1999 році. Хоч свято досить молоде, але ж насправді у цьому році відбудеться вже 20-та річниця!
По закінченню лінійки з вітальним словом до представників гімназії звернулася директор навчального закладу – Надія Василівна Ащенко. Вона привітала всіх присутніх із цим великим для нашої держави святом та побажала миру, натхнення, злагоди й мирного неба над головами українців. Після цього в знак соборності всі учні та вчителі гімназії взялися за руки, створивши єдине коло.

Джерело: Макарів Діловий — Макарів Діловий — Останні новини