«Нам необхідно жити Шевченком». Студенти-філологи вшанували поета

image
12 Березня 2019, 16:27
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Березень 12th, 2019

Олександра Пелих прочитала уривок із поеми «Княжна»

205-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка студенти філологічного факультету переяславського університету відзначили по-особливому. 11 березня вони читали вірші Великого Кобзаря, а також спілкувалися про його значимість для українства. Зустріч організувала кандидат педагогічних наук, доцент Надія Дига.

Напередодні було проведено поетичний флешмоб, де кожен охочий студент філфаку міг продекламувати твори Шевченка. Найкращі читці виступили на так званому підсумковому заході, деякі зарекомендували себе і на міському рівні. Олександра Пелих (посіла перше місце на міському конкурсі творчої спадщини Шевченка) прочитала уривок із поеми «Княжна», Катерина Мельниченко (третє місце на тому ж конкурсі) – вірш «Лілея», Катерина Тимченко – уривок із «Кавказу», Юлія Міркушева – вірш «Доля», Ольга Литвинчук – «Не завидуй багатому», Поліна Борисова (третє місце на конкурсі) – «Ми в купочці колись росли…», Аліна Нестерук – «Тополя». Дарія Печенюк виконала «Заповіт» англійською мовою. Власний вірш, приурочений до дня народження Шевченка, прочитала Дарина Кириленко. Аліна Набухотна виконала пісню «Ой у гаю при Дунаю».

Ольга Литвинчук

Ведучі Неля Трухан та Ольга Литвинчук розповіли багато цікавих фактів із життя поета. Зокрема, зазначили, що поетична збірка «Кобзар» тільки за життя автора перевидавалася чотири рази. У радянські часи загальний її тираж склав понад 8 мільйонів екземлярів. Вірші перекладені на більше 100 мов світу. У місті Черкаси у 1989 році відкрився єдиний у світі музей, присвяченій одній книзі, – а саме «Кобзарю».

Доктор філологічних наук, професор Микола Корпанюк у своєму виступі акцентував увагу на актуальності творчості Тараса Шевченка в теперішній час:

Микола Корпанюк

– Особливість класичної літератури – це вічна її сучасність. Чим зараз Шевченко нам цікавий? Приміром, у поемі «І мертвим, і живим…» він звертається до українського бидлятства, яке відмовилося від свого краю. Погляньте, що сьогодні твориться навколо нас. Те саме бидлятство! І Шевченко закликає: боріться, об’єднайтеся, визвольтеся. Але не ті навчені поза Україною синочки й дочки, які зараз ігнорують потреби держави, будуть її рятувати, а ми з вами. У поемі «Кавказ» поет різнобічно показав колонізаторську суть як Російської імперії, так і російської псевдо-православної церкви. Їм усього треба чужого, а за своїм немає часу дивитися. А кордон же ми ніяк не перенесемо і завжди матимемо під боком жорстокого, нахабного, самозакоханого ворога. Шевченко як у ХІХ

Учасники зустрічі

столітті допомагав фільтрувати українцям мозок від усякого зла, непотребу, так і сьогодні. Бо, на жаль, досі маємо в собі багато «совкового», радянського. А коли ж будемо насолоджуватися своїм? Нам пора не просто знати Шевченка, а вже необхідно жити ним: сприйняти, усвідомити і йти з ним спільним шляхом.

Наостанок перед студентами виступила декан факультету Оксана Свириденко. Гімн України всі проспівали хором.

Віталій Усик

Джерело: Вісник Переяславщини