Накриття на сміттєвих майданчиках: де, коли та за чий рахунок? | Трибуна

image
2 Січня 2020, 22:39
Поділитися:

Мешканці будинку 23-Б, що вул. С. Петлюри, бідкаються: коли їх сміттєвий майданчик облаштують належним чином?  Про те, коли і які майданчики облагородять, від чого це залежить та чому облаштування майданчиків  важливо не лише з естетичної точки зору, розповів начальник ЖЕКу № 3 Максим Мовчан.

КП «ЖЕК-3»  –  лідер із улаштування цивілізованих майданчиків для відходів серед ЖЕКів міста. Мешканці деяких дворів постійно скаржаться, що відкриті контейнери псують благоустрій та створюють антисанітарію. І знаходять у комунальників  розуміння.

Начальник ЖЕКу Максим Мовчан  одразу заспокоїв, що цей рік є плани облаштувати майданчики щонайменше  за трьома адресами: на вул. С. Петлюри, 23-Б, С. Петлюри, 25 і на вул. Короленка, 56-А.

Майданчик біля ТРЦ «Форум» також планують облаштувати в цьому році

Причому облаштування майданчика – це не просто його огородження та навіс, а практично будівництво з нуля: тверде покриття в рівень із асфальтом, навіс, плюс окреме «відділення» для негабаритних відходів. Ймовірно, що майданчик у дворі будинку на вул. С. Петлюри, 23-Б розділять на 2 частини, позаяк великі майданчики приваблюють тих, хто привозить «неоплачені відходи» з приватного сектора або комерційних об’єктів.

Максим Мовчан розповів, що ЖЕК експериментує з огородженням, намагається знайти найзручнішу модель, стійку в експлуатації та антивандальну. Усі матеріали для будівництва перголи – від місцевих виробників.

Пе́ргола (італ. pergola) – садове накриття́, набірна конструкція з повторюваних секцій арок, з’єднаних між собою поперечними брусами, для захисту проходу від палючого сонця. Вона може бути як окремою спорудою, так і частиною будівлі, що закриває відкриті тераси.

сміттєві майданчики

Ще один критий майданчик на території ЖЕКу № 3

Що заважає збудувати/ облаштувати такий майданчик у кожному дворі?

По-перше, таке «будівництво» не закладено в тариф, і керівник ЖЕКу не приховує, що вдається щось зробити лише тоді, коли місто виділяє бюджетні кошти за програмою підтримки комунальних підприємств. Але коштів обмаль, проблем – багато.

13 млн грн. на ремонт 7 школи, допомога ЖЕКам і перейменування садочків – позачергова сесія БМР  

По-друге, ЖЕКи всього міста очікують конкурсу на визначення управителя багатоквартирних будинків, який має відбутися в середині січня. Конкурс очікується конкурентним, але в разі перемоги він надасть ЖЕКам і більші повноваження, і більші фінансові можливості за рахунок наявності в тарифі ремонтно–резервного фонду.

У Броварах відбудуться конкурси на визначення управителів для будинків 11-ти ЖЕКів  

Але найбільш впливовим на  якнайшвидше облаштування майданчиків, є погашення боргів мешканців за обслуговування будинків. Начальник ЖЕКу зауважує: будинок на вул. С. Петлюри, 23-Б – найбільший боржник із усіх 33 будинків ЖЕКу. І зачитує борги окремих квартир, де десятки адрес із боргами в 9-11 тисяч гривень.

Нещодавно голова ОСББ Юрій Чередник в своєму пості поділився досвідом облаштування майданчика в дворі свого будинку. Причому «лайфхак» був саме в площині боротьби із боржниками. Депутат і активіст свого будинку «попрацював» із боржниками, а ЖЕК натомість знайшов можливість облаштувати майданчик.

Майданчик для сміття: відкритий чи закритий для сторонніх?

Важливим нюансом облаштування  критих майданчиків є вибір мешканців та ЖЕКу – якими вони мають бути: закритими чи відкритими для сторонніх. Прикладів, коли майданчики наглухо закриті та облаштовані кодовими замками, в Броварах чимало, і усі вони, як правило, належать ОСББ. Це пов’язано з тим, що ОСББ сплачують за вивіз відходів за  фактом, а мешканці ЖЕКів – за нормою, і ОСББ має змогу економити на вивозі відходів. Максим Мовчан пояснює, що робити майданчики повністю закритими для сторонніх важко: багато хто ставить сміття поруч, а це додає роботи двірнику, та й сам майданчик має неохайний вигляд.

сміттєві майданчики

Закритий майданчик для відходів, що належить ОСББ «Надія»

Нагадаємо, що під час конкурсу на визначення управителя, який буде вже в січні,  послугу із вивозу відходів виокремлять із послуги управління будинком, і вона буде окремим комунальним платежем. Найвірогідніше, мешканці Броварів матимуть прямі договори з перевізником відходів та сплачуватимуть йому. Поки що плата здійснюється за нормами, встановленими виконкомом, але не виключено, що перевізник почне рахувати кількість відходів і захоче розібратися із великою кількістю «неврахованих» відходів, яку в контейнери багатоповерхівок підкидають мешканці приватного сектору. А це може призвести або до перегляду норми утворення відходів, або до підвищення тарифів.

Платитиме по-новому: чиновники переглянули норми накопичення відходів та тарифи на їх вивезення 

Поки що про такі перспективи мало хто знає та мало хто замислюється, але, врешті -решт, доведеться або закрити свої контейнери від доступу сторонніх, або сплачувати за їх відходи.

Скільки це коштує?

Вартість майданчика залежить від розміру та матеріалів: занадто дешеві довго не прослужать. Окремим етапом є влаштування твердого покриття. Це, зазвичай, робиться в межах благоустрою дворів за окремим кошторисом. Середній майданчик обійдеться в 30-40 тис. грн.

Минулого року ЖК «Купава» облаштувало закритий майданчик за 50 тис. грн із можливістю доступу через магнітний ключ. Ключовим моментом є «безкоштовність» такого об’єкту для самих мешканців. На жаль, там, де майданчик безкоштовний, його не бережуть. У найкращому стані, зазвичай, зберігаються майданчики ОСББ.

Тож якщо у вашому дворі ще немає критого майданчика, але є бажання його облаштувати, зверніться до управляючої компанії, обговоріть, що для цього потрібно і, головне, намагайтеся, щоб боржників у вашому будинку було якомога менше. Саме це, за словами начальника ЖЕКу, найголовніша гарантія благоустрою двору та своєчасних ремонтів у будинках.

Ангеліна Козлова

Фото –авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари