Нафтогаз та Газпром підписали новий контракт щодо транзиту газу | Трибуна

image
31 Грудня 2019, 18:34
Поділитися:

Сьогодні вночі підписано контракт на транзит російського газу через українську ГТС. Про це повідомили у ФБ виконавчий директор НАК «Нафтогаз»  Юрій Вітренко та прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

«Підписали контракт на транзит. Я підписав у Відні о 14:30, а голова Газпрому Олексій Міллер ввечері підписав у Санкт-Петербурзі, – повідомив Юрій Вітренко. –  Ми з ним проводили переговори до глибокої ночі, сподіваючись, що підпишемо контракти в одному місці, але мені для підписання потрібні були погодження Правління та Наглядової Ради Нафтогазу, а також Кабміну, тому довелося перенести підписання і робити це вже по черзі і дистанційно».

Деталі контракту

Контракт укладений на 5 років із можливістю пролонгації ще на 10 років на тих же умовах. Мінімальні гарантовані обсяги прокачки газу – 65 млрд кубів у перший рік, і по 40 млрд кубів – у наступні 4 роки. Фактичні обсяги прокачки можуть бути вищими за мінімально оговорені контрактом.

Також уперше застосовується принцип: «качай або плати» – навіть при відмові російська сторона буде змушена платити за прокачку законтрактованого обсягу газу. Раніше діяв принцип: «бери або плати».

За словами Юрія Вітренка, визначним є перехід на європейські правила транзиту газу. До цього Україна та Росія діяли за правилами, що склалися з радянських часів.

Голова уряду також зазначив, що новий контракт стане фактором зниження ціни на газ на внутрішньому ринку України.

Нагадаємо, що попередній 10-річний контракт діяв із початку 2010 року до 01.01.2020 року та був укладений Юлією Тимошенко. Цей контракт укладався  в умовах «газового шантажу» з боку РФ і багато хто вважав його невигідним для України. Саме за укладання цього контракту Юлія Тимошенко була засуджена в 2011 році, а Україна багато років судилася з російським «Газпромом» щодо скасування окремих положень цього контракту.

Читайте також:

«Київоблгаз» оштрафували на 49 млн грн. за «ущемлення інтересів користувачів» 
Уряд розробив програму «Гарантована ціна на газ»
Газ для населення дешевшае: чому та чи надовго? 

Ангеліна Козлова

Фото – з Інтернету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари