Надзвичайний кліматичний стан на планеті: що очікує на людей згодом

image
28 Серпня 2019, 10:22
Поділитися:

Українці опинились у новій кліматичній реальності, а всю міську інфраструктуру треба переоцінити відповідно до сили природних стихій, які невідворотно насуваються. Бо смерчі, які раніше були для нас за екзотику, тепер уже не тільки на півдні, але й на півночі країни. Яке кліматичне майбутнє очікує на людей, розповідає ТСН у своєму телесюжеті.

За даними синоптиків, усі аномальні явища, які відбуваються на планеті та в Україні зокрема, невдовзі стануть звичними для людей.

«Мить, коли потепління можна було зупинити, вже не повернути», − зазначають синоптики, кліматологи та фізики. У світі тануть та зникають льодовики, а у деяких країнах, у яких ніколи не було спеки, термометр показує аномальні температурні показники.

«На Алясці температура вище 30 градусів. Такого ніколи не було. Люди ходили там на пляжі й дивувались», − розповідає Світлана Краковська, кліматолог, членкиня міжурядової групи експертів зі зміни клімату.

В Ісландії зник льодовик, якому було близько 700 років. На місці де він був − тепер пам’ятна табличка. Через пожежі віковічних дерев у джунглях Амазонки (які, до речі, дають 20% кисню всій нашій планеті), в лісах Сибіру й Аляски загрозливо збільшується кількість викидів СО2. Тому вчені закликають висаджувати якомога більше дерев.

Україна також суттєво відчула наслідки глобального потепління: смерчі на півночі країни, пилова буря на Запоріжжі, повені та пекельні температури повітря. Кліматологи та синоптики попереджають, що такі стихії (зокрема смерчі та буревії) в Україні будуть збільшуватися та, зрештою, стануть звичними явищами.

«Кожен наступний місяць стає теплішим за всі попередні. Це вже відбувається більше ніж 40 місяців поспіль, − каже Світлана Краковська − Влітку на півдні у нас все частішимуть хвилі тепла, а люди до цього не пристосовані. І нам потрібно буде щось робити із системою кондиціювання».

Також загрозу для людей несе й блискавка, яка може вдарити у будь-яку мить. Аби вона не дісталася, фахівці радять:

вимкнути телефон;
подалі відійти від високих дерев чи стовпів, бажано метрів на 50;
присісти, тримаючи ноги разом, щоб не стати провідником струму;
і, не менш важливе, придивіться до своїх парасольок: чи не з металу вони? Металева парасолька працює як громовідвід.

Теплі зими без снігу, літо з аномальною спекою та майже тропічними зливами, коротка весна та осінь − це прогнози на наше найближче майбутнє в Україні.

Треба зазначити, що генсекретар ООН Антоніу Гутерріш на саміті G7 у Біарріці повідомив − 2015-2019 роки стали найспекотнішими в історії.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, рівень вуглекислого газу в атмосфері сягнув найвищого показника за всю історію. Такий рівень був 3,5 мільйона років тому, коли температура була значно вищою.

Крім того, липень 2019 року став найспекотнішим місяцем в історії. У цей час в Гренландії розтануло 179 млрд тонн льоду.

«Все, що відбувається − це надзвичайна кліматична ситуація. Як відзначають експерти Міжурядової групи зі зміни клімату, ми повинні втримати підвищення температури в межах 1,5 градуса за Цельсієм до кінця століття, досягти нульового рівня викидів вуглекислого газу до 2050 року, на 45% скоротити викиди парникових газів до 2030 року», − зазначив Гутерріш.

Джерело: Трибуна Бровари